Přehled tisku

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
0:00
/
0:00

Finanční ředitelství chce od příštího roku rozdělit plátce daní do skupin podle platební morálky. Na ty nespolehlivé se potom finanční úřady zaměří mnohem více. Naopak ve firmách a u živnostníků, jejichž platební morálka je dobrá, bude kontrol méně a finanční úřady jim budou v základních věcech i zdarma radit, píší Hospodářské noviny.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Finanční ředitelství chce od příštího roku rozdělit plátce daní do skupin podle platební morálky. Na ty nespolehlivé se potom finanční úřady zaměří mnohem více. Naopak ve firmách a u živnostníků, jejichž platební morálka je dobrá, bude kontrol méně a finanční úřady jim budou v základních věcech i zdarma radit, píší Hospodářské noviny. "Daňová správa musí umět rozlišit, zda jedná se slušným poplatníkem, který má jen metodický problém, nebo jedná s podvodníkem,"řekl listu šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. Finanční úřady budou firmy hodnotit například podle toho, jak s úřadem komunikují, zda daně platí včas nebo jestli je ve firmě osoba stíhaná za krácení daně. Negativně bude vnímáno i to, když podnik bude mít neexistující sídlo nebo bude provádět transakce na jiných účtech, než které finančnímu úřadu oznámil. Na černé listině nejméně spolehlivých plátců skončí podle odhadů asi 28 tisíc firem. Listinu Generální finanční ředitelství zveřejní na internetu. Každý, kdo s firmou uvedenou na seznamu uzavře obchod, pak bude ručit za její nedoplatky DPH. Počet skupin a metodiku rozdělování do nich chce Generální finanční ředitelství dopracovat do konce roku. Nový systém by měl začít platit už od roku 2013, uvádějí Hospodářské noviny.


Foto: Evropská komise
Státní podnik Řízení letového provozu se ve středu začal podílet na řízení leteckého provozu na letišti La Palma na Kanárských ostrovech, informuje deník E15. Kontrakt platí pět let, společnost jej může prodloužit o rok. V prvních měsících příštího roku začne řídit letecký provoz i na letištích Lanzarote a Fuerteventura. Vítěznou nabídku na provozování navigačních služeb podala společnost Saerco, v níž má Řízení letového provozu pětinový podíl. Český podnik bude na španělských letištích zajišťovat technickou, výcvikovou a odbornou podporu na řídících věžích. Vstupujeme na nové trhy. Vedle finančních příjmů z poskytování služeb a výcviku řídících letového provozu, bude úspěšná realizace projektu pro náš podnik znamenat také významnou referenci a získání zkušeností pro budoucí obdobné projekty například i mimo region Evropské unie," řekl již dříve šéf Řízení letového provozu Jan Klas. Letiště Lanzarote Řízení letového provozu převezme 3. ledna, Fuerteventuru 7. února. La Palma je z těchto tří letišť nejmenší, píše deník E15.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Podle Hospodářských novin pivovary hledají recept na zvýšení prodeje nealkoholických piv. Pomoci by jim měla novela zákona, o kterou se teď snaží. Nealkoholické pivo je totiž zařazeno do kategorie klasických piv, tedy pro děti a mládež zakázané. Pokud by bylo vyřazeno, prodejci by ho mohli propagovat i mezi dětmi a dospívajícími. Odborníkům na závislosti se návrh samozřejmě nelíbí. Většina pivovarů totiž vaří nealko pivo s obsahem do půl procenta, takže úplná nula to není. Český svaz pivovarů a sladoven se už obrátil na Potravinářskou komoru, od které chce pomoci s návrhem změny zákonů, uvádějí Hospodářské noviny.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Mladá fronta Dnes píše, že lidí s nadváhou je už víc než zdravých, avšak speciálních center pro ně je nedostatek. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty v Česku trpí nadváhou 57 procent lisí. Nejvíc obézních je ve věku od 45 do 65 let. Péče o takto nemocné pacienty není ale vůbec levná. Je třeba použít speciální vybavení, například speciální operační stůl. Starat se pak o nemocné obezitou musí zvlášť vyškolený personál. Speciální centra, která by léčbu mohla zlevnit, v Česku nejsou. Podle předsedy České obezitologické společnosti Martina Frieda by stačilo pět až osm takových pracovišť, kde by se péče koncentrovala a obézní v nich nebyli diskriminováni. Podle Štěpána Svačiny, přednosty III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity, trpí obézní lidé třikrát častěji cukrovkou a polovina z nich má vysoký tlak. Největší efekt má chirurgická léčba. Vedle bandáže žaludku se začínají uplatňovat nové metody, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Kuřáci v Česku neodhazují nedopalky do košů a nedonutí je k tomu ani pokuty, píše deník Právo. Narozdíl od jiných světových měst česká města jsou k nepořádným kuřákům stále tolerantní. Přitom úklid nedopalků z chodníků a zastávek stojí ročně z obecních rozpočtů desítky milionů. Pražský dopravní podnik za to ročně utratí skoro 7 milionů korun. Tomu, kdo nedopalek odhodí, může dát policista na místě pokutu nanejvýš tisíc korun. Musí ale kuřáka chytit takříkajíc přímo za ruku. Jedná se tak měsíčně jen o desítky případů. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomenického z ODS je to nekončící boj, přičemž podle něj jde o etiku společnosti. Města vesměs nemají žádnou vlastní vyhlášku, týkající se nedopalků na chodnících. Řídí se podle zákona o přestupcích, který se týká znečišťování veřejného prostranství, píše deník Právo.


Foto: František Tichý / Český rozhlas
Je listopad, inverze, smog a nejprve Ostravsko a po něm i Kladno a další místa v republice dusí špinavý vzduch, píše autor Sloupku Lidových novin. Ve Státním zdravotním ústavu dokonce vyčíslili počet jeho obětí za loňský rok na šest tisíc mrtvých. Ta statistika vypadá poněkud divoce, ale těžko oddiskutovatelný je prudce rostoucí trend. Pokud k hlavním příčinám špinavého vzduchu patří auta, průmysl a pálení tuhých paliv, nastal nejspíš čas k seriózní debatě: co všechno si kvůli zdravějšímu dýchání odpustit, jak moc v krizových dnech regulovat automobilovou dopravu v postižených městech, do jaké míry v zemi s nejvyšším podílem průmyslu v Evropské unii a v době, kdy slovo průmysl už zase začíná znít hrdě, nutit firmy, aby v případě potřeby utlumovaly výrobu. V této roční době nastává čas pro skutečné ochránce životního prostředí, jehož je člověk součástí, píše autor Sloupku Lidových novin.


Ilustrační foto: Filip Jandourek / Český rozhlas+
Jako součást expozice nové výstavy v pražském centru DOX vystavila tabuli se zasedacím pořádkem Poslanecké sněmovny, včetně soukromých telefonů na jednotlivé poslance. Nechybí tam ani číslo na prezidenta Václava Klause. Členové skupiny Ztohoven tím prý navazují na projekt Morální reforma, který představili v létě, píše Mladá fronta Dnes. Snímek z výstavy koluje po internetu. "Je důležité vidět to celé v kontextu, takhle to směřuje k bulvarizaci,"řekl redakci iDNES.cz jeden ze členů skupiny Ztohoven.