Přehled tisku

Karolína Peake, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vicepremiérka Karolína Peake v úterý "otevřela dveře" pro velké změny ve vládě. Podle Mladé fronty Dnes připustila, že by přijala velké ministerstvo, které zatím nemá.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Vicepremiérka Karolína Peake v úterý "otevřela dveře" pro velké změny ve vládě. Podle Mladé fronty Dnes připustila, že by přijala velké ministerstvo, které zatím nemá. A pak se nebude její strana LIDEM nebude zuby nehty držet ministerstva dopravy. Začínají se tak potvrzovat informace deníku, že se chystá vládní rošáda. Indicií o tom přibývá. "Neříkám, že bych odmítla vlivnější ministerstvo, ale nechci opustit agendu, kterou dělám tady (boj s korupcí),"řekla Peake. Brzy budou možná na výběr zajímavá pracovní místa. Premiér Petr Nečas už měl vážný pohovor s ministrem obrany Alexandrem Vondrou z ODS o jeho budoucnosti. Spekuluje se tak o Vondrově konci. Peake také ohledně nabídky vzdát se postu ministra dopravy připustila, že v politice je zbytečné zavírat dopředu nějaké dveře, uvádí Mladá fronta Dnes.


Foto: Richard Dudley / Stock.XCHNG
Úspory, které chce premiér po státních úřadech, proběhnou nejspíš typicky po úřednicku, uvádějí Hospodářské noviny. Propouštět se nebude, naopak se prodají domy. Státní správa se tak pokouší odrazit snahy po tom, aby sama zeštíhlela. Vláda si totiž dala za úkol, že v r. 2014 ušetří 12 miliard korun na svém provozu. Dnes kabinet jedná o tom, jak se toto opatření má promítnout do jednotlivých resortů. Ke 12 miliardám je ale daleko, dosavadní návrhy se dostaly jen k necelým osmi miliardám korun. Přitom často nejde o zásadní změny, ale spíš o jednorázové akce. Víc než třetina částky jsou totiž prodeje nemovitostí a nepotřebného materiálu, nikoliv propouštění. Navíc zhruba polovina návrhů je závislá na nových, ještě nenapsaných zákonech. A u těch je velké riziko, že se v průběhu legislativního procesu ještě změní, upozorňují Hospodářské noviny.


Oldřich Bubeníček,  foto: ČTK
Deník Právo píše o prvním komunistickém hejtmanovi v novodobé historii České republiky. Po nedávných krajských volbách se jím stal Oldřich Bubeníček v Ústeckém kraji. Podpořilo ho 39 z 52 zastupitelů, dvanáct bylo proti. Komunisté volby v Ústeckém kraji vyhráli a koalici utvořili s druhou sociální demokracií. Po svém zvolení hejtman Bubeníček řekl, že se nové vedení bude snažit navázat na vše pozitivní, co tady v minulém volebním období bylo. Zmínil například oblast zaměstnanosti. Také Středočeský kraj má nové vedení. Volby tu vyhrála sociální demokracie a hejtmanem se stal dosavadní příbramský starosta a senátor Josef Řihák. Ten po svém zvolení prohlásil, že chce spolupracovat i s opozicí.


Elektrárna Chvaletice,  foto: ČEZ
Firma Czech Coal neprodloužila nabídku na koupi uhelné elektrárny Chvaletice od energetické společnosti ČEZ. Czech Coal má ale stále zájem o elektrárnu v Počeradech, nabízí 16,5 miliardy korun, píšou Hospodářské noviny. Nabídky na koupi obou elektráren potvrdil Energetický a průmyslový holding (EPH). Czech Coal i EPH své nabídky podaly v srpnu, jejich závaznost měla původně vypršet na konci října. ČEZ ovšem požádal o prodloužení termínu platnosti nabídky do konce roku a také o vylepšení ceny. Czech Coal průtahy odmítal. Firma prý nevěděla, zda ČEZ o prodej skutečně stojí. Prodloužením nabídky na Počerady chce Czech Coal demonstrovat svůj zájem. Cena 16,5 miliardy korun nemusí být definitivní. "Ještě záleží, jestli by se elektrárna prodávala s nebo bez povolenek, ovlivní ji také potřebné výše investic do ekologizace výroby,"řekl HN generální ředitel Czech Coal Luboš Pavlas.


Martin Pezlar a Ivan Buchta,  foto: Lidové noviny,  21. 11. 2012
Vyvázne dvojice Čechů zadržených v Řecku kvůli podezření ze špionáže s podmínkou, nebo je stihne tvrdý trest? Tak se ve svém článku o zadržených vývojářích počítačových her Martinu Pezlarovi a Ivanu Buchtovi ptají Lidové noviny. Záleží na tom, zda se soud přikloní k verzi obžaloby, nebo uvěří tvrzení Čechů. Ti vypověděli, že na ostrov Limnos přijeli jako turisté. Oba muži spolu pracovali na počítačové hře, jejíž děj se odehrává na Limnosu. Ani jeden před tím v Řecku nebyl. Během projížděk po ostrově pořídili stovky fotografií a také videozáznam, na němž je navzdory zákazu zachycen vojenský objekt. Podle některých řeckých webů ovšem byli vybaveni speciální technikou, která umožňuje detailní záběry. K tomu ale nejsou důkazy, píší Lidové noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Dlužníci často doufají v promlčení dluhů a někdy jim to vyjde, píše deník Právo. Dlužníci doufají, že věřitelé v záplavě pohledávek prošvihnou lhůty pro soudní vymáhání, a dluhy se tak promlčí. Své o tom ví Komerční banka. Podat o jeden den později žalobu, tak jí v propadlišti skončilo 440 tisíc korun. Vyplývá to v případu, který byl nedávno popsán v rozsudku Nejvyššího soudu. Stalo se to v případu úvěru, který si dlužnice u banky vzala v r. 2003. Splátky ale nehradila. Případ se vlekl čtyři roky. Z pohledu dlužníka však nejrůznější inkasní společnosti žalují i jednoznačně promlčené, léta "prošlé" pohledávky.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Dítě potřebuje advokáta i u rozvodu, uvádějí Lidové noviny. Dosud práva dětí do 15 let na policii či u civilních soudů brání sociální pracovnice. Lenka Marečková z výboru pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva soudí, že kdyby mělo dítě advokáta od začátku, bude zaručeno, že si soud zjistí názor dítěte nebo se pokusí najít pro dítě umístění v širší rodině. Právě tento výbor navrhuje, aby dítě dostalo v civilních sporech advokáta. Tedy v případech, kdy se jeho rodiče rozvádějí nebo se dohaduje dědictví. Rada vlády se ale k návrhu nevyjádřila. Proti účasti advokátů, kteří by u soudů zastupovali zájmy dítěte, je ale ministerstvo spravedlnosti. Povinný advokát by podle úřadu znamenal vyšší výdaje pro stát, píší Lidové noviny.


Václav Havel,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Gobelín na počest exprezidenta Václava Havla, který bude umístěn na Letišti Václava Havla v Praze, zaplatili populární umělci Bono, Peter Grabriel, Sting či Yoko Ono. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Světové hvězdy tak chtějí vzdát Havlovi hold. Gobelín vznikl podle grafiky česko-amerického výtvarníka Petra Síse. K předání gobelínu má dojít na velkolepé akci na pražském letišti v předvečer Mezinárodního dne lidských práv 9. prosince, tedy necelý rok po úmrtí prvního českého prezidenta. Umělci, který vznik gobelínu financovali, jsou na tuto akci do Prahy pozváni, svou účast ale zatím nepotvrdili, uvádí deník.