Přehled tisku

Radek Štěpánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Víkendový triumf tenistů v Davisově poháru opanoval prostor na titulních stránkách českého tisku. Vítězství nad obhájci titulu Španěly, to byla podle médií fantazie, sen, pohádka, veledílo; deník Sport přirovnal zisk slavné "salátové mísy" k triumfu hokejové reprezentace na olympijských hrách v roce 1998 titulkem "Tenisové Nagano".

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Víkendový triumf tenistů v Davisově poháru opanoval prostor na titulních stránkách českého tisku. Vítězství nad obhájci titulu Španěly, to byla podle médií fantazie, sen, pohádka, veledílo; deník Sport přirovnal zisk slavné "salátové mísy" k triumfu hokejové reprezentace na olympijských hrách v roce 1998 titulkem "Tenisové Nagano". Berdych i Štěpánek se dočkali superlativů, vývoj víkendového zápasu nicméně postavil do role hrdiny Štěpánka, který za nerozhodného stavu porazil Nicoláse Almagra a vítěznou jízdu českého týmu celým ročníkem zpečetil. "Štěpánek předvedl fantastickou show a pobláznil diváky," naspal deník Sport. "Berdych rok odtáhl, jeho deset letošních výher je jedním z historicky nejlepších výkonů v Davis Cupu. Štěpánek přidal zlatý hřeb - ten poslední, nejtěžší krok," pokračoval list. Španělsko je podle Sportu i bez Rafaela Nadala stále nejsilnějším týmem na světě. "Dvouhlavý český tým ale dokázal i téhle síle úspěšně čelit," napsal komentátor. "Stejně jako fedcupové družstvo v boji o trofej nalezlo záchranářku v Lucii Šafářové, daviscupový tým spasil záskok vzkříšeného rutinéra Štěpánka," připomněla Mladá fronta Dnes podobnost s dva týdny starým vítězstvím tenistek nad Srbkami. Při něm česká jednička Petra Kvitová také druhou dvouhru prohrála a vítězný bod získala týmová dvojka.


Podještědí,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Ministerstvo životního prostředí definitivně zamítlo žádost australské firmy Urania Mining, aby mohla provádět průzkum v Podještědí, kde jsou ložiska uranu. Uvedla to liberecká příloha deníku Mladá fronta Dnes. „Státní surovinová politika konstatuje, že dobývání uranu v České republice bylo ukončeno a s jeho obnovením se v současné době nepočítá," píše se mimo jiné v rozhodnutí ministerstva z 31. října 2012. Žádost australské firmy v roce 2008 již jednou stejné ministerstvo odmítlo, ale Urania Mining se odvolala a u Městského soudu v Praze uspěla. Nynější rozhodnutí ministerstva tento spor podle deníku definitivě vyřešilo. Průzkum chtěla firma provádět v oblasti Ploužnice pod Ralskem a Hradčany nad Ploučnicí, v prostoru o rozloze 12 kilometrů čtverečních.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Až 35 miliard korun hodlá vláda v příštích třech letech věnovat na posílení ekonomického růstu. Tuto částku ušetří tak, že nebude snižovat schodek rozpočtu takovým tempem, jaké si na jaře předsevzala. Vyplývá to ze slov ministra financí Miroslava Kalouska. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, vládě bude stačit v příštích třech letech udržet schodek pod třemi procenty. Roli v tomto rozhodnutí hraje podle ministra Kalouska vývoj v Evropě. Vláda dosud šetřila a podle kritiků těmito úsporami přispěla - zejména opakovaným zvyšováním daně z přidané hodnoty - k tomu, že občané omezili nákupy, což prohloubilo ekonomické potíže. Po novém roce přitom mají dopadnout na hospodářství další schvalované úspory: zvýšení DPH a dalších daní. K tomu je již jasné, že pomaleji porostou penze. Získané peníze, dohromady 35 miliard v následujících třech letech, by však měly dle představ vlády ekonomiku povzbudit. Hlavním tahounem růstu má být podpora exportu či efektivněji využité peníze z evropských fondů.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Tlak na banky sílí. Poplatek za vedení půjčky je pod palbou. Lidé ho považují za zbytečný, píší Lidové noviny. Tak mohutný tlak ze strany nespokojených klientů dosud banky na českém trhu nezažily. Prakticky všechny velké peněžní ústavy v Česku teď čelí desítkám a možná i stovkám stížností proti nesmyslnému placení za bankovní služby. Klienti žádají vrátit zpět zaplacené částky. A co lidem vadí nejvíc? Poplatek za vedení úvěrového účtu: proč mají dávat bance peníze navíc, když už z úvěru odvádějí tučné úroky? Vlnu protestu vyvolala nedávná vzpoura mladého právníka Petra Němce, který jako první vymohl od Komerční banky navrácení poplatku za vedení úvěrového účtu. A pak informoval zpravodajský server Lidovky.cz. Poté se do boje úspěšně pustil i další klient, student práv, který se poučil z Němcova příkladu. Do protestu teď hodlá vstoupit spotřebitelské sdružení dTest. Hrozí žalobou, v níž by zastupovalo zájmy všech klientů.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Většina provozovatelů čerpacích stanic prodala v uplynulých měsících méně pohonných hmot. A to jak kvůli ekonomickému útlumu, tak i vysokým cenám paliv. Jak uvádí Lidové noviny, výrazně klesá poptávka po automobilovém benzinu. Je to hlavně z důvodu krize, kdy lidé šetří, tvrdí ředitel pro jakost ve společnosti Benzina Václav Loula. Prodej nafty se snižuje i kvůli tomu, že kamiony, které přes Česko projíždějí, kvůli vysokému daňovému zatížení pohonných hmot tankují naftu mimo území Česka. Odlišný pohled ale představila mluvčí sítě EuroOil Lenka Svobodová. Podle ní došlo sice ke snížení podílu benzinu, ale zvyšuje se objem prodané nafty. EuroOil je podle ní spíše regionální sítí a má díky tomu poměrně věrnou klientelu. Přesto se zvyklosti klientů mění. Lidé tak často neberou plnou nádrž, tankují po menších objemech.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
V České republice příští rok opět zdraží voda, v průměru o 7,5 procenta. Místy ale o 15 až 20 procent, uvádí Hospodářské noviny. A důvod je již několik let stále stejný. Obce, které jsou vlastníky infrastruktury, vybírají od provozních společností příliš nízké nájmy. Pokud obce chtějí provést větší investice, musejí zvyšovat ceny vodného a stočného. Nyní navíc obcím hrozí, že přijdou i o evropské dotace. V letech 2013 až 2020 by to mohlo být až 40 miliard korun. Podle Evropské komise je totiž v Česku nedostatečná a zmatená regulace. O tu se nyní starají čtyři ministerstva. Podle komise se v Česku dotace do vodárenství v mnoha případech rovná spíše podpoře soukromých firem než obcí. Do konce letošního roku ještě u některých projektů přimhouřila oko, po roce 2013 bez systémových změn již tak shovívavá nebude.


Comenia Script
Nové písmo smí do všech škol. Po dvou letech zkoušení 'polotiskacího' písma Comenia Script ho ministr školství asi povolí jako alternativu k psacímu písmu do všech škol. Jak píše Mladá fronta Dnes, té změny se ještě před dvěma lety mnozí obávali, nyní však míří do škol. Comenia Script - revoluční písmo vycházející z tiskací abecedy - pravděpodobně za pár týdnů schválí ministerstvo školství jako oficiální formu krasopisu pro prvňáky. Zkušenosti učitelů třiatřiceti škol, kde se dva roky testovalo, jsou totiž až na výjimky výborné. Jednoduché písmo se děti naučily o rok rychleji, než kdyby bývaly trénovaly staré kličky nad K či třeba vlnky u Z. Comenia Script se děti učí snadněji, proto je to víc baví. Písmo zůstává čitelné, je pro ně zábavnější.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Alimenty neplatí 40 procent rodičů. Stále častěji pomáhají exekutoři, uvádí deník Právo. Například pětatřicetiletá Anna ze Zlínska se dvěma nezaopatřenými dětmi ve věku 13 a 11 let teprve letos na jaře po více než pěti letech uspěla s vymáháním alimentů od bývalého partnera. Ten už jí dlužil na výživném 280 tisíc korun. Nejdříve se snažila domoci práva od soudu. Když bývalý muž přestal výživné opět platit, obrátila se na Exekutorský úřad ve Zlíně, popsala Právu konkrétní případ ředitelka Asociace neúplných rodin Lucie Asenová. Přestože otec dětí přepsal majetek na novou přítelkyni, pracoval načerno a vykazoval nízké příjmy, žena se svých práv díky exekutorovi domohla. A není jediná. Vymáhání i relativně nízkých částek výživného sice nepatřilo u exekutorů donedávna k vyhledávaným zakázkám, časy se ale mění.