Přehled tisku

0:00
/
0:00

Můžeme-li si být ohledně příštího prezidenta v něčem absolutně jisti, tak pouze v tom, že jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko. Je to jediná zcela konsensuální odpověď v celé anketě Lidových novin, píše autor Sloupku tohoto listu.

Můžeme-li si být ohledně příštího prezidenta v něčem absolutně jisti, tak pouze v tom, že jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko. Je to jediná zcela konsensuální odpověď v celé anketě Lidových novin, píše autor Sloupku tohoto listu. Její očekávání se vnucuje natolik, že nikdo nedal jinou, i kdyby si to nakrásně myslel. Ale pak už je to složitější. Že prezidentskými milostmi je třeba šetřit, na tom se shodnou všichni. Ale jak je odůvodňovat? Má je kontrasignovat vláda? Mají podléhat veřejné kontrole? K tomu se konkrétně vyjádří už málokdo. Očekáváte-li prezidenta, který ladí s názorem většiny kandidátů, můžete se těšit na vlajku Evropské unie na Hradě. Hledáte-li naopak kandidáty, kteří se většině vymykají, projeví se to jinde. Třeba u Miloše Zemana, který by na Hradě nechal dosavadního kancléře Weigla - to je nezvyklé gesto ve společnosti zvyklé na výměnu celých garnitur. Či u Karla Schwarzenberga, který by vyznamenal Josefa Mašína. Je v tom důsledný, ale i jediný. Je však třeba dodat jednu věc. Anketa shrnuje otázky, které se logicky očekávají. Ovšem duch té či oné prezidentury se projeví v problémech, které nelze předvídat ani nastudovat: Jak se projeví hlava státu k vládě, která ztrácí jasnou většinu ve prospěch málem už příslovečné 101? Bude jí vetovat zákony? Nebo bude neutrální? Toto jsou otázky, na které žádný kandidát předem neodpoví, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Možným důsledkům vyřazení francouzské společnosti AREVA z mnohamiliardového tendru na dokončení Temelína se věnují Hospodářské noviny. Důsledky mohou být jednak ekonomické, jednak diplomatické. Ve hře o zakázku za až 300 miliard korun totiž po vyřazení AREVY zůstávají už jen dvě společnosti. A to podle odborníků, které oslovily Hospodářské noviny, může výslednou cenu už tak rekordně drahé zakázky ještě navýšit. A pokud jde o diplomatické důsledky, ty souvisí s tím, že AREVA je polostátní podnik a jejím majoritním vlastníkem je Francie. A právě Francie je také jedním z hlavních spojenců České republiky v rámci Evropské unie. Vyřazení AREVY z dostavby Temelína by tak toto spojenectví mohlo ohrozit, upozorňují Hospodářské noviny.


Nedávný průlomový verdikt Ústavního soudu, který obětem komunistické diktatury přiznal vedle běžného odškodnění i nárok na náhradu nemajetkové újmy, začíná mít trhliny, píše Mladá fronta Dnes. Prvním, komu soud přiznal nárok na nemajetkové odškodnění, byl Lubomír Müller, kterého režim odsoudil za odepření vojenské služby. Podobný nárok přitom mají další možná i tisíce politických vězňů. Ministerstvo spravedlnosti ale přesto plošné vyplácení jejich odškodnění odmítá. Hlavní problém je nejspíš v penězích. Jednotlivé odškodné by se totiž mohlo pohybovat i v řádech milionů korun. Ministerstvo ho proto hodlá vyplatit jen tomu, komu nárok uzná přímo soud, píše Mladá fronta Dnes.


Česko jako ráj vedoucích pracovníků představuje deník Právo. List získal analýzu Legislativní rady vlády, která řešila, jak by jednotlivé resorty mohly uspořit. A jednou z cest by podle ní mohlo být právě snížení počtu vedoucích pracovníků. V průměru na jednoho vedoucí připadá na českých úřadech jen 6 podřízených, a to se ještě v rámci jednotlivých resortů dost mění. Rekordmanem je pak školství a obrana, kde jeden vedoucí šéfuje ani ne čtyřem zaměstnancům, uvádí deník Právo. Podle odborníka na otevřenost veřejné správy Oldřicha Kužílka údaje ukazují hlubší problém. "Základní platy se dohánějí falešnými způsoby, jako jsou mimořádné odměny či nepravá řídící struktura, aby se mohly proplácet příplatky za vedení,"řekl listu. Podle něj to situaci činí nepřehlednou a vedoucí dostávají silnou zbraň na podřízené.


Foto: Zanetta Hardy / Stock.XCHNG
Po sérii neúspěšných pokusů, ve kterých se utopily stovky milionů korun, chystá ministerstvo vnitra další tendr na internetové připojení úřadů, uvádějí Lidové noviny. Tentokrát ale podle listu resort změnil taktiku a zakázku na připojení šesti tisíc úřadů k internetu a pevným linkám chce rozdělit do menších balíčků. Ty přitom vytvoří na základě požadavků jednotlivých úřadů, které dopředu řeknou, jaké datové služby vlastně potřebují. Ministerstvo si od nového systému slibuje velké úspory. Díky jednotlivým balíčkům se totiž do soutěže mohou přihlásit i střední a menší poskytovatelé. A právě větší konkurence by měla pomoct cenu miliardové zakázky stlačit, píší Lidové noviny.


Foto: ČTK
Hodinu a půl po půlnoci přistál v Ruzyni speciál srílanské armády se vzácným nákladem - slonicemi Tamarou a Janitou s doprovodem, píše deník Právo. Zvířata darovala asijská země pražské zoologické zahradě, předcházely tomu dva roky vyjednávání. Let se dvěma mezipřistáními se oproti plánům protáhl o víc než šest hodin. Zvířata ho přestála dobře, byla klidná a nepotřebovala pomoc medikamenty. Po převozu do areálu Zoo Praha je čeká čtyřtýdenní karanténa ve starém pavilonu slonů. Spolu se slonicemi a českým týmem přiletěli také srílanští chovatelé, aby pomohli Tamaře a Janitě při aklimatizaci. Samice váží 1,6 a 1,8 tuny. Na palubu slonice dostaly palmové a mangové listí, banány, ananasy, melouny a cukrovou třtinu. Jídlo, hlavně ovoce, dostávají průběžně, což je udržuje v klidu. Cestou i pospávaly. Pít chtěla jen Janita, obě zvířata pak zejména při zastávce v Šardžá doprovod stříkal vodou. Pražská zoo poskytne zoologické zahradě v Kolombu za dvojici slonic dva varany komodské, dva koně Převalského a také dva mladé hrochy, z nichž jeden pochází z berlínské a druhý z ostravské zoo, píše deník Právo.


Roman Kreuziger s manželkou,  foto: ČTK
A ještě zajímavost z titulní strany Mladé fronty Dnes. Vévodí ji fotografie mladého muže vezoucího si na kole bíle oděnou nevěstu. Nad fotografií je nadpis: Svatba na kole. Cyklista Kreuziger se v Itálii oženil. Pod ní je na vysvětlenou, že se nyní chystá na svatební tour. Nejlepší český cyklista na silnici Roman Kreuziger se totiž v pátek oženil. Nedaleko svého domova u italského jezera Lago di Garda si vzal snoubenku Michaelu. Obřad v italštině se konal v městečku Torri del Benaco. Dorazilo i několik sportovců - švagr, běžec na lyžích Martin Jakš, který si vzal Kreuzigerovu sestru Helenu, či tenistka Andrea Hlaváčková, velká kamarádka novomanželky, píše Mladá fronta Dnes.