Přehled tisku

Archiv ČRo 7
0:00
/
0:00

Policie má podle Mladé fronty Dnes jasné důkazy pro to, aby první náměstek ministra práce Vladimír Šiška i šéf ministerského odboru informatiky Milan Hojer šli do vazby a nejspíš i před soud. Deník píše, že podle jeho informací si policisté uplácení nahráli a podezřelé sledovali několik měsíců.

Foto: Barbora Kmentová
Policie má podle Mladé fronty Dnes jasné důkazy pro to, aby první náměstek ministra práce Vladimír Šiška i šéf ministerského odboru informatiky Milan Hojer šli do vazby a nejspíš i před soud. Deník píše, že podle jeho informací si policisté uplácení nahráli a podezřelé sledovali několik měsíců. Vladimíra Šišku a Milana Hojera odvedli kriminalisté v pondělí přímo z budovy ministerstva, oba jsou obviněni z podplacení. Podle kriminalistů souvisí stíhání se způsobem vyhlášení veřejné zakázky, podrobnosti ale nezveřejnili. Protikorupční policie podala podnět, aby byla na Vladimíra Šišku uvalena vazba. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 v úterý Vladimíra Šišku odvolal a řekl, že pokud se prokáže, že náměstek spáchal trestný čin, z ministerské funkce odstoupí. Vladimíra Šiška podle listu začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom "odstavil" firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení, pouze dodatky ke smlouvě, prý zadal práci jiným spřízněným firmám. Deník píše, že společnost OKsystem si to nenechala líbit a podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Dál se podle deníku scénář odvíjel asi tak, že jednání obou zadržených se zástupci firmy si policisté nahráli. "Vladimír Šiška tu slibuje, že pokud firma stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Přesnější údaje zatím policisté tají," uvádí list. Mladá fronta Dnes také uvedla, že Milana Hojera policie vyšetřuje již delší dobu i kvůli Mostecké uhelné, a to v souvislosti s firmou Infotea, stoprocentně vlastněnou Mosteckou uhelnou, dnešní Czech Coal. Milan Hojer byl od roku 2004 jednatelem této společnosti a podle informací deníku stál u jejího zrodu. Firma nakupovala pro Mosteckou uhelnou řadu věcí, hlavně IT technologie. Podle listu se zdá, že nákupy byly předražené.


Pavel Vondrouš,  který v pátek na prezidenta několikrát vystřelil a lehce ho zranil,  foto: ČTK
Jako nejhorší ochranku na světě posměšně označila bodyguardy českého prezidenta po útoku v Chrastavě světová média. A za pravdu jim teď více méně dává i tajná analýza policejního prezidia, kterou získal deník Právo. Podle této zprávy totiž není pravda, že si strážci útočníka včas nevšimli, a proto nezareagovali. Minimálně jeden z nich totiž prý viděl zbraň i samotný útok. Místo toho, aby okamžitě zasáhl a útočníka zadržel, se ale otočil a pokračoval v chůzi. Šetření odhalilo chyby i u ostatních členů ochranky. Správně totiž měli ihned po útoku prezidenta odvést do bezpečí a během toho ho krýt před případným dalším útokem. Nic z toho se ale nestalo. Podle závěrů zprávy tak bodyguardi naprosto rezignovali na náplň své práce - tedy za všech okolností ochránit hlavu státu, upozorňuje na své titulní straně deník Právo.


Česká republika bude čelit na půdě Evropské unie novému pokusu o odstavení jaderné elektrárny Dukovany. Podle informací deníku E15 se záminkou pro větší tlak na odstavení Dukovan stala skutečnost, že společnost ČEZ v této elektrárně využívá palivo vyrobené z uranu, který je obohacován v Rusku, tedy mimo území Evropské unie. To je údajně v rozporu s evropskou deklarací z Korfu z roku 1994. ČEZ pochybení proti evropským pravidlům popírá. "ČEZ měl smlouvu na dodávky paliva pro elektrárnu Dukovany podepsanou už před vstupem Česka do Evropské unie. Tato smlouva byla spolu s naším vstupem akceptována i ze strany Zásobovací agentury Euratomu ESA," uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. ESA nyní podle listu posuzuje dodatek ke smlouvě mezi firmou ČEZ a ruským dodavatelem Tvel, který se týká dodávek paliva a jeho ceny i po roce 2018 - tedy po datu, do kterého byla sjednána původní smlouva. Fakticky je to stále stejný kontrakt, takže by ČEZ problém mít neměl. Odpůrci Dukovan chtějí ale argumentovat tím, že Finsko si kvůli podobnému případu elektrárny Loviisa před svým vstupem do EU vyjednalo výjimku z korfské deklarace. Česko tak neučinilo. Elektrárna Dukovany se v Evropě stává terčem kritiky kvůli údajně nespolehlivým reaktorům sovětského designu VVER-440. Podle řady odborníků ale Dukovany naopak patří k nejbezpečnějším elektrárnám na světě, píše deník E15.


Foto: Evropská komise
Z Kodaně do Prahy se stěhuje vedení asistenční sítě jedné z největších světových pojišťoven na cestovní pojištění - německé ERV (Europäische Reiseversicherung AG). Bude se odtud řídit pomoc při zdravotních problémech klientů během jejich cest do zahraničí. Nové zaměstnance především na obsluhu IT a financí nabírá firma v Česku, píší Hospodářské noviny. O přestěhování rozhodla strategická poloha a výsledky české pobočky, která patří Evropské cestovní pojišťovně, od 1. října přejmenovaná na ERV. "Kromě asistenčních služeb pro Čechy jsme je postupně začali obstarávat i pro Poláky, Ukrajince, Rusy a později i pro Brity a Skandinávce. Naučili jsme se je zařizovat stejně jako naše centrála, a když jsme úspěšně prošli různými testy, mateřská společnost rozhodla řízení těchto služeb soustředit do Prahy,"řekl listu šéf české ERV Vladimír Krajíček. Z centrály z Prahy se nyní budou například určovat ceny za operace a jiná ošetření a sjednávat dohody se zdravotními zařízeními po celém světě. Ročně ERV zajišťuje zdravotní péči zhruba 140.000 klientů, což jen na fakturách představuje 60 milionů eur (1,5 miliardy korun). Od letoška projde tato suma holdingem v Česku a bude tu i zdaňována. Německá pojišťovna ERV, která je součástí Munich Re, působí vedle Česka také v Dánsku, Švédsku, Španělsku, Portugalsku, na Ukrajině, ve Francii, Velké Británii, Polsku, Turecku, Thajsku, Mexiku, Indii a Číně, píší Hospodářské noviny.


Třetí největší internetový obchod v Česku Kasa.cz je podle informací Lidových novin na prodej. "Kasa.cz se k prodeji nabídla sama a jedná minimálně s jedním zájemcem,"řekl listu zdroj blízký zájemci o koupi. Cena by se mohla pohybovat ve stejné výši jako roční obrat prodejce, ten v roce 2010 přesahoval dvě miliardy korun. Internetový obchodník informaci nepotvrdil, podle zdrojů deníku mu ale s prodejem pomáhá poradenská firma Deloitte. Kasa.cz patří společnosti Internet Retail, která je z většiny vlastněna firmou HP Invest. Té kromě Kasy.cz patří i prodejce domácích elektrospotřebičů společnost HP Tronic, síť prodejen s elektrem Euronics, značka Proton a ETA. Internetový nákupní dům Kasa.cz není jediný na českém trhu, který hodlá změnit majitele. K prodeji se podle odborníků nabízí stále více malých i středně velkých e-shopů. V červenci změnila majitele také internetová nákupní galerie Mall.cz, uvádějí Lidové noviny.


Drogy za volantem by policisté měli v budoucnu prokazovat řidičům jednodušeji než dnes, informuje deník Právo. Pokud dnes zjistí policisté u řidiče drogu pomocí detektoru, odešlou ho na laboratorní testy moči a krve. Tím ale dokazování nekončí. To, že drogy řidiče skutečně při řízení obviňovaly, totiž musí ještě potvrdit znalecký posudek. Jak by to tedy mělo být v budoucnu? Podle návrhu, který do sněmovny posílají poslanci platformy LIDEM, by mělo stačit, že laboratorní testy prokážou stanovenou hladinu určité drogy. V takovém případě se pak bude automaticky předpokládat, že člověka při řízení droga ovlivňovala, uvádí deník Právo.