Přehled tisku

Petr Lessy, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny deníky se zabývají odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, ministr vnitra Jan Kubice ho následně propustil ze služebního poměru. Na uvolněné místo šéfa policie pak jmenoval dosavadního náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka. Tisk se shoduje v tom, že Lessyho konec v čele policie byl jen otázkou času, způsob jeho odvolání ale označuje za nestandardní.

Petr Lessy,  foto: ČTK
Všechny deníky se zabývají odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, ministr vnitra Jan Kubice ho následně propustil ze služebního poměru. Na uvolněné místo šéfa policie pak jmenoval dosavadního náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka. Tisk se shoduje v tom, že Lessyho konec v čele policie byl jen otázkou času, způsob jeho odvolání ale označuje za nestandardní. Negativně hodnotí i rychlou volbu Martina Červíčka do čela policie. "Ministr Kubice měl postupovat striktně podle zákona. Postavit Petra Lessyho mimo službu, jmenovat přechodného prezidenta a v případě pravomocného odsouzení by Petr Lessy skončil," píše komentátor Hospodářských novin. Lessyho konec popisuje jako "skandální, politicky a zřejmě i právně neudržitelný".

Podle komentátora Mladé fronty Dnes nebyl Petr Lessy dobrý policejní prezident. "Byl zralý na odvolání od samého začátku. Byla to prostě špatná volba," píše komentátor. Odvolání policejního prezidenta prý zavání účelovostí, ale je nezbytnou očistou a "deabelizací" resortu vnitra. Mladá fronta Dnes se ovšem ve svém komentáři pozastavuje nad rychlým jmenováním nového policejního prezidenta. Martina Červíčka označuje za nominanta ODS. "Ministr Kubice měl udělat výběrové řízení. A vybrat důstojného experta, který si nezadá ani s modrými, ani s černými či oranžovými," dodává komentátor Mladé fronty Dnes.

Jan Kubice,  foto: ČTK
Podle komentáře Lidových novin odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho vyvrcholil řetězec nešťastných událostí, v němž z jednoho neštěstí plynule vyrůstá další. Za nešťastnou tečku pak také označuje volbu Lessyho nástupce. "Padla na partnera jedné poslankyně ODS a sociálnědemokratická opozice může pokřikovat o politizaci policie, ačkoliv zrovna ona se svou minulostí by měla hluboce mlčet," dodává komentátor Lidových novin.

Deník E15 připouští, že pod Petrem Lessym se židle kymácela už dlouho, způsob jeho odvolání ale kritizuje. "Petr Lessy si svůj konec mohl představovat jakkoli, ale asi ho ani ve snu nenapadlo, že na něj ministr Kubice vytáhne paragraf o "zavrženíhodném jednání". Ten je ve služebním zákoně proto, aby se policie mohla rychle zbavit policistů, kterým přeskočí a začnou krást nebo spolupracovat se zločinci. Není tam kvůli policejnímu prezidentovi," uvádí komentátor deníku E15.

Deník Právo mimo jiné poukazuje na to, že postup ministra vnitra Jana Kubiceho kritizuje nejen opozice, ale i prezident Václav Klaus, který se obul jak do zmíněného ministra, tak do premiéra Petra Nečase. "Náhlým odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho jsem velmi znepokojen. Pokládám tento krok ministra vnitra, učiněný jistě s vědomím premiéra, za věc, která destabilizuje situaci nejen v Policii České republiky, ale i na celé naší politické scéně," cituje deník Právo prezidenta Klause, který navíc podle svých slov nebyl o tomto kroku dopředu informován. Podle prezidenta je nešťastné, že k odvolání Petra Lessyho došlo v době, "kdy se v předvolební atmosféře mají v parlamentu projednávat významné zákony".

Lidové noviny také píší, že případný návrat Petra Lessyho do funkce by nebyl jednoduchý. Podle právníků totiž není v zákoně jasně napsané, jak přesně by probíhal návrat do čela policie. Pokud by se ukázalo, že odvolání bylo protiprávní, policista by se měl vrátit do služebního poměru i se vším, co k tomu patří. Podle právníka Jana Kysely ale není řečeno, co se tím myslí. Domnívá se, že by Petr Lessy dostal zpět plat i hodnost, ale otázkou by zůstal nárok na původní služební místo. Lidové noviny také připomínají, že kvůli stíhání pomluvy Česko kritizuje i Výbor OSN pro lidská práva.


Petr Nečas,  foto: ČTK
Kdekdo si přivydělal psaním rad, jak dělat marketing. Ovšem knih postavených výlučně na příkladech špatného marketingu mnoho není, píše autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Jednu můžeme číst už dva roky: takřka každý důležitý krok vlády Petra Nečase připomíná politickou sebevraždu, ať už je to krok pozitivní nebo negativní. Vyhazov Petra Lessyho patří k nejsilnějším kapitolám. I když se prokáže, že byl právně čistý, vždy bude možné ho vykládat jako akt politické objednávky a msty. Na image vlády, ministra a policie má drtivý dopad. Kabinet nedokázal obhájit reformy, nepřesvědčil občany o věrohodnosti kroků proti korupci, prohrává slovní válku o penze i církevní restituce. Dokonalá marketingová sebedestrukce, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


Česko si prý půjčuje nejlevněji v historii, protože soukromí investoři České republice rádi půjčují, píší Lidové noviny. Státní dluhopisy mají nejnižší úroky za posledních deset let. Investoři oceňují snahu o snižování státního dluhu. Je to pro ně jedním z rozhodujících faktorů, proč Česku půjčit. Neplatí se eurem, bankovní systém je stabilní, zadlužení veřejných financí je nízké a vláda ho tak hodlá držet. Paradoxně se jedná o úplně opačný pohled než mají občané. Ti totiž kabinet za úsporná opatření kritizují, uvádějí Lidové noviny. "Určitá část investic, které by jinak mířily do eurodluhopisů, se z důvodu nejistoty z vývoje eurozóny přemisťuje do jiných dluhopisů, včetně českých,"řekl listu analytik Saxo Bank Radim Dohnal. Česko hodnotí podobně jak domácí investoři, tak i zahraniční finančníci. "Je to dobrá zpráva z hlediska suverenity státu a budoucí bezpečnosti jeho občanů, aby se stát nestal rukojmím spekulantů na finančních trzích," komentoval výhodné půjčky ministr financí Miroslav Kalousek.


Adopce dětí homosexuálními páry přestává být tabu pro 42 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes. Deník poznamenává, že s registrovaným partnerstvím sice souhlasí více než polovina lidí, v postoji k osvojení dětí jsou mírně zdrženlivější. I tak ale vyloženě nesouhlasí zhruba třetina Čechů. Vláda zatím nechystá uzákonění adopcí pro homosexuály. Už registrované partnerství před šesti lety prošlo ztuha s výslovnou podmínkou zákazu adopcí, připomíná Mladá fronta Dnes.


Vědci budou sbírat vzorky splašků, aby zjistili přítomnost drog v České republice, píší Hospodářské noviny. Cílem akce je zjistit, kolik lidí drogy bere a zvýšit úroveň bezpečnosti. Mapování bude probíhat zatím ve velkých městech, například v Praze, Brně, Ostravě nebo Plzni. Vědci budou vzorky splašků odebírat u náhonů do čistíren odpadních vod koncem roku. Projekt si objednalo ministerstvo vnitra a dá za něj 15 milionů korun. Metoda se bude používat v Česku poprvé. Odborníci mapování kritizují. Stejné informace se prý dají zjistit pohledem do policejních záznamů nebo od pracovníků protidrogových středisek, uvádějí Hospodářské noviny.