Přehled tisku

Ronald Adams, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nabídka dvacetimilionového úplatku při dodávce terénních vozidel české armádě, z čehož obvinil šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse někdejší ministr obrany Martin Barták, skutečně zazněla. Píší to Lidové noviny s odvoláním na rozhovor, který jim Ronald Adams poskytl dva dny po svém obvinění a den poté, co pro něj soud zamítl vazbu.

Ronald Adams,  foto: ČTK
Nabídka dvacetimilionového úplatku při dodávce terénních vozidel české armádě, z čehož obvinil šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse někdejší ministr obrany Martin Barták, skutečně zazněla. Píší to Lidové noviny s odvoláním na rozhovor, který jim Ronald Adams poskytl dva dny po svém obvinění a den poté, co pro něj soud zamítl vazbu. Ronald Adams, který až dosud odmítal podrobnosti případu komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování, listu popisuje zákulisí vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připouští v něm, že slova o dvacetimilionovém úplatku skutečně zazněla, prý ale jen testoval situaci. Uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst. Ten by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2 miliardy 700 milionů korun. "Vedl jsem tu konverzaci s panem Smržem proto, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze. Nechtěli jsme přijít o zakázku, aniž bychom zjistili, kdo za tím stojí. Proto jsem řekl: Kdybychom zaplatili dvacet, co byste pro nás mohli udělat? Kdybychom zaplatili dvacet, mohli byste dohodnout schůzku s panem Topolánkem? Domníval jsem se, že za tím může stát Topolánek. Hovořil jsem na úrovni kdyby, kdyby, kdyby, abych ho přiměl poskytnout informace," popsal v Lidových novinách Ronald Adams schůzku, která se uskutečnila v brněnském hotelu Holiday Inn a kterou si tajně nahrál.


Budova BIS
Otázka, zda má cenu vydržovat si kontrarozvědku, když hodně ví, ale buď nepoví, nebo ji politici neposlouchají, nebo objevuje banality, je stará jako BIS sama. A objevuje se i při každé výročním zprávě. Z té letošní nejvíc zaujme tvrzení, že loni se velké zakázky státu pokoušeli ovlivnit lobbisté. Hm, na to člověk nemusí být zpravodajec, stačí abonovat noviny, píše autor Sloupku Lidových novin. Také je ale třeba připomínat, že BIS posílá ministrům stovky konkrétních zpráv, že premiér své personální kroky občas zdůvodní tím, že má přístup k informacím, jež nesmí zveřejnit. A že i ve veřejné části zpráv jsou místa, podle nichž se lze prakticky zařídit. Loni například kritika ekotendru (zrušen), teď třeba zmíněný zájem ruských služeb o tendr na Temelín, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


David Rath,  foto: ČTK
Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath se chce za každou cenu dostat z vazby. Sdělil to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, který jí poskytl písemně z vězení. Podle listu se David Rath nyní soustředí na to, jak se dostat z vazby, kde prý prožívá psychické trauma. Čtrnáct milionů na kauci, již stanovil soud, však nemá. "Od svých dětí a 81letého otce utéci nemohu. To by bylo stejné jako vězení - nemohl bych být s nimi a stal bych se celoživotním štvancem bez domova. Proto nabízím veškeré záruky - odevzdání pasu, denně se hlásit, sledovací náramek, tedy cokoli," napsal v obsáhlém dopise redakci. Věří, že by jej mohlo ministerstvo spravedlnosti zařadit do programu, v němž na 25 vězních testuje nové sledovací zařízení. Náramky jsou však určeny jen pro odsouzené k domácímu vězení, ne pro lidi ve vazbě. I když se plánuje rozšíření, Davida Ratha se už zřejmě týkat nebude, píše Mladá fronta Dnes. David Rath také deníku potvrdil, že ve vazbě píše třaskavou knihu. "Snad se mi podaří politický thriller ze skutečných událostí. Pracovní název je Absurdní proces," uvedl David Rath v korespondenčním rozhovoru z vazby pro Mladou frontu Dnes.


Foto: Barbora Kmentová
Hospodářské noviny přinášejí statistiku o tom, jak lidé šetří a jak jsou na tom české banky. Podle listu na jejich účtech leží rekordních 1 bilion 700 miliard korun. V bankách tak leží o polovinu víc peněz než před pěti lety. Úvěry, které si lidé berou, se stále více omezují na financování bydlení a méně na spotřební věci. Podle analýzy statistického úřadu klesají tržby v obchodech i ve službách. Čísla úspor dokazují, že bezdětné domácnosti loni v průměru ušetřily 2500 korun měsíčně, letos za první čtvrtletí to bylo dvakrát tolik. Lidé si vydělají měsíčně o tisíc korun více než loni, utratí ale o tisíc korun méně. I bezdětní už tolik neutrácejí za lístky do kina, restaurace a návštěvu obchodů, píší Hospodářské noviny.


Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Deník Právo upozorňuje, že se stěhují sochy od pražského Veletržního paláce. Sousoší Král a královna od bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka skončí v depozitáři. O odstranění plastik rozhodlo současné vedení galerie letos na jaře. Prý přestaly splňovat svůj účel, tedy oživení zájmu návštěvníků. Sochy tam stály deset let. Milanu Knížákovi se rozhodnutí nelíbí. Socha podle jeho slov patří jemu a s transportem nesouhlasí. Myslí si, že sochy by před Veletržním palácem měly zůstat tak, jak tomu je všude ve světě. Mají avizovat, že tam sídlí umění. Milan Knížák si navíc myslí, že jedním z důvodů odstranění plastik může být záměr udělat na uvolněném prostranství otevřenou kavárnu, píše deník Právo.


Věřilo se, že propad českého filmu okupovaného amatéry zachrání dva spolehliví profesionálové. Opak je smutnou pravdou: "jemně nemravná" komedie Svatá čtveřice, které vstupuje v Česku do kin, se tandemu Viewegh - Hřebejk nepovedla. A nejen jim, píše ve svém hodnocení v Mladé frontě Dnes kritička Mirka Spáčilová. Selhal podle ní producent, jenž musel vědět, že dává do výroby látku tak na televizní anekdotu. Selhávají technické prvky - film připomíná levné domácí video. Herci vzbuzují více soucitu než obdivu. A slibovaná erotika v Karibiku, již zkusí dva spřátelené manželské páry, neprovokuje, neodpuzuje ani nevzrušuje. Místo dráždivosti se z nastavované historky line ubíjející nuda. Víkend ukáže, zda diváci tvůrcům i přesto uvěří, píše Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes.


Jak uvádějí Hospodářské noviny, Karolína Milerová, vnučka Zdeňka Milera, tvůrce populárního televizního Krtečka z večerních pohádek pro děti, se po úspěchu této postavičky v Číně chystá dobýt Spojené státy. Se svým týmem už vymýšlí, se kterými lidmi se tam spojit, zda a jak Krtečka převést do 3D. Dokonce přemýšlí o tom, že mu nakreslí partnerku. Karolína Milerová chce rozvíjet značku i v Čechách. Příští rok otevře restaurace pro děti, kamenné obchody a o Krtečkovi se budou natáčet nové seriálové díly, píší Hospodářské noviny.