Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ruka předávající prelátovi pytel peněz na billboardech je výsledkem nejen vkusu ČSSD (i když motiv beroucí ruky je v politické inzerci oblíbený), ale karambolu dvou politických zákonitostí. Ty jsou sice veřejně nepřiznané, ale banální a nevykořenitelné, píše autor Sloupku Lidových novin.

Foto: ČTK
Ruka předávající prelátovi pytel peněz na billboardech je výsledkem nejen vkusu ČSSD (i když motiv beroucí ruky je v politické inzerci oblíbený), ale karambolu dvou politických zákonitostí. Ty jsou sice veřejně nepřiznané, ale banální a nevykořenitelné, píše autor Sloupku Lidových novin. Jedna politická logika velí premiérovi restituce odkládat, protože úderem jejich schválení zaniká motivace TOP 09 zůstat v nikterak populární koalici. Jenže jiná, stejně silná politická logika říká, že něco tak kontroverzního jako církevní restituce mělo být hotovo dávno před datem podzimních krajských a senátních voleb. Takto vláda zdarma věnuje opozici téma do kampaně. Je to projev nešikovnosti, ale také další argument pro názor, že máme až moc celostátních voleb na to, aby se mezi kampaněmi stihlo vládnou, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


David Rath
Vazebně stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath vyplatil svým externím poradcům z krajské pokladny přibližně 5,36 milionu korun. Na výplatní listině byli tři lidé, které zároveň nasadil do středočeských nemocnic, jejichž zakázky David Rath a spol. podle policejních odposlechů manipulovali tak, aby z nich mohli dostávat milionové úplatky, píší Hospodářské noviny. Podle oficiálních dokumentů byl David Rath nejštědřejší k mluvčímu středočeských nemocnic Patrikovi Tomšů, kterého si najal jako experta na kulturu a sport. Patrik Tomšů dostal v rámci poradenské smlouvy 1 milion 355 tisíc korun. Dalšími poradci byli advokáti Jan Mach a Aleš Buriánek. Jan Mach obdržel jako poradce pro zdravotnictví a právo 1 a čtvrt milionu korun, Aleš Buriánek za stejné služby 1 milion 300 tisíc korun. Oba právníci zároveň seděli v představenstvech nemocnic akciovek v Kolíně, Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami a Benešově, uvádí list. Přes půl milionu inkasovali za poradenství bývalý mluvčí ČSSD Ondřej Macura a bývalý Rathův náměstek na ministerstvu zdravotnictví Radovan Suchánek. Poradce pro oblast životního prostředí Vladimír Valenta obdržel 201.000 Kč. Nová hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD) krátce po nástupu do funkce všechny poradenské smlouvy zrušila. Podle ní nebyly služby poradců vůbec potřeba, píší Hospodářské noviny.


Petr Lessy
Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájila trestní řízení proti policejnímu prezidentovi Petru Lessymu kvůli jeho loňským výrokům na adresu zlínských policistů v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl to deník Právo s odvoláním na mluvčí inspekce Radku Sandorovou. "Byly zjištěny nové skutečnosti, proto byly v této věci zahájeny úkony v trestním řízení," sdělila mluvčí. Lessyho výroky se týkaly náměstka krajské policejní správy Jaroslava Vaňka a šéfa zlínské policie Bedřicha Koutného. Na adresu Jaroslava Vaňka měl říct, že ho dlouhodobě kryl jeden z obviněných údajných členů tzv. Toflova gangu Rudolf Setvák, někdejší šéf brněnské pobočky policejní inspekce. O všem měl údajně vědět Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské policie Bedřich Koutný, píše deník Právo.


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opět zkoumá, zda České dráhy mohou koupit sedm vysokorychlostních vlaků Railjet od německé společnosti Siemens. Vydal už předběžné opatření, které drahám nákup vlaků až do vynesení definitivního verdiktu zakazuje, píše deník E15. Úřad tentokrát jedná z vlastní iniciativy. Předmětem zkoumání je to, zda jde o novou zakázku, či nikoli. Podle Českých drah se o novou smlouvu nejedná, je to využití smlouvy z loňského září, kterou antimonopolní úředníci již schválili. Původně chtěly dráhy koupit 16 vlaků. "České dráhy nikdy neuvažovaly ani neuvažují o nákupu dalších souprav Railjet, které by nebyly předmětem původní zakázky," sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Dráhy proto tvrdí, že smlouva platí, uvádí deník E15.


Jeden z nejbohatších českých podnikatelů a předseda politického hnutí ANO 2011 Andrej Babiš podal nabídku na koupi skupiny Centrum Holdings, která na internetu provozuje portál Centrum.cz nebo zpravodajský server Aktuálně.cz. Deníku Lidové noviny to potvrdil sám Andrej Babiš. Odmítl ale sdělit, na kolik si společnost cení. Podle listu to budou miliardy korun, protože současný vlastník, americká finanční skupina Warburg Pincus, investoval do Centrum Holdings zhruba 3,5 miliardy korun. Mediální skupina, která se dlouhodobě pohybuje v červených číslech, je na prodej od června. O společnost se údajně zajímali vydavatelství Ringier Axel Springer CZ nebo spoluzakladatel Centrum.cz Ondřej Tomek. Andrej Babiš s Ondřejem Tomkem jsou podle Lidových novin jediní, kdo zájem o Centrum Holdings otevřeně přiznali.


Foto: archiv Radia Praha
Komerční banka a Česká spořitelna se budou podle Hospodářských novin podílet na půjčce pro ruskou společnost Gazprom. Peníze půjdou na modernizaci rafinerie v Srbsku, na níž se budou podílet i české firmy. Mezinárodní konsorcium, jehož jsou Komerční banka a Česká spořitelna partnery, podepsalo s Rusy smlouvu o desetiletém úvěru na 258 milionů eur (6,5 miliardy korun). Lídrem konsorcia je londýnská HSBC, píše list. Úvěr je pojištěn u české státní pojišťovny EGAP. "Část úvěru je určena na financování modernizace ropné rafinerie ve městě Pančevo, kterou na klíč dodávají české společnosti CB&I a Kovoprojekta, obě z Brna,"řekl listu mluvčí pojišťovny EGAP Vlastimil Nesrsta. Obě firmy už v Pančevu dva roky staví, celková hodnota jejich dodávek se pohybuje kolem osmi miliard korun. Další detaily podle Hospodářských novin nechtějí brněnští dodavatelé sdělovat, váže je k tomu smlouva s investorem.


Máloco je horší, než když člověk sice žije, ale prakticky nekomunikuje s okolím a jen leží v kómatu. V Česku může být takových lidí podle odhadů až dva tisíce. A zatímco dříve umírali na proleženiny nebo zápaly plic, dnes se zdravotníci učí, jak je pomocí takzvané bazální stimulace probouzet zpátky do života. Metoda se používá v zahraničí, do Česka se dostává se zpožděním. Redaktorka Mladé fronty Dnes se zúčastnila jednoho ze seminářů, kde se zdravotníci metodu učí. "Pamatujete si vůni své první lásky? Je tam seno? Je tam pitralon? Konvalinky? Přineste to pacientovi. Obvykle to jsou právě nejhlubší vzpomínky na vůně a chutě, které dokážou oživit mozková spojení," udává příklad Karolína Friedlová, průkopnice metody v Česku. S metodou bazální stimulace se ne každý naučí pracovat. Chce to totiž denně promýšlet, kam dál, jak pacienta posunout, co přinést, jak ho motivovat, jak dostat z rodiny informace o tom, co měl nejraději. Jinak se mozková spojení nepodaří probrat a obnovit. A taky: dotýkat se ho. A zkuste s láskou masírovat záda sedmdesátiletému cizímu muži po mrtvici. Bez rukavic. A Pasece na Olomoucku mají momentálně šest takových lidí, které se snaží probudit do života. A oni už dokázali, že to umějí, uzavírá autorka článku v Mladé frontě Dnes.