Přehled tisku

Miloš Zeman, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo se zajímá o zdravotní stav kandidátů na českého prezidenta. Ve středu podepsal Václav Klaus zákon, který umožní přímou volbu prezidenta. Mezi desítkami zájemců o nejvyšší funkci jsou například Miloš Zeman, Zuzana Roithová, Jan Fischer, Vladimír Dlouhý, Jiří Dienstbier, Jana Bobošíková, Přemysl Sobotka a další.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Deník Právo se zajímá o zdravotní stav kandidátů na českého prezidenta. Ve středu podepsal Václav Klaus zákon, který umožní přímou volbu prezidenta. Mezi desítkami zájemců o nejvyšší funkci jsou například Miloš Zeman, Zuzana Roithová, Jan Fischer, Vladimír Dlouhý, Jiří Dienstbier, Jana Bobošíková, Přemysl Sobotka a další. Podle deníku se všichni oslovení cítí být zdravotně v pořádku a pětiletou funkci by zvládli. "I když jim nic neukládá povinnost doložit, že jsou fit, nejde o zanedbatelnou informaci voličům," píše Právo. Na rozdíl od amerických prezidentů nemá v Česku zvolený politik ani povinnost absolvovat pravidelné zdravotní prohlídky. Přesto se mnozí kandidáti předvádějí coby sportovci. Kandidát ODS Přemysl Sobotka je aktivním tenistou, Vladimír Dlouhý dokonce pojal sport jako téma své kampaně. Jan Fischer sice není aktivní sportovec, jeho zálibou je ale pěší turistika. Miloš Zeman se zase projíždí Vysočinou na elektrokole nebo využívá přednosti nafukovacího člunu na blízkém rybníce. Lidovecká kandidátka Zuzana Roithová má ráda cyklistiku a lyžování. Karel Schwarzenberg za TOP09 přiznává, že má ke sportu daleko a v posledních měsících přibral na váze, ale jinak se prý cítí dobře - přiměřeně k svému věku.


Andrej Babiš,  foto: ČTK
Hospodářské noviny píší o vstupu podnikatele Andreje Babiše do politiky. Ve středu byl ustavujícícm sjezdem strany ANO 2011 zvolen předsedou. "Ve světě byznysu už Andrej Babiš dosáhl v podstatě všeho", píše deník, "patří mu stovky firem, zaměstnává desetitisíce lidí, vydělává miliardy. Kde dosud nemá takový vliv, jaký by chtěl, je státní správa. Aby ji mohl změnit, zapomíná i na svou pověstnou vlastnost - šetřivost." Do své strany zatím vložil 18 milionů korun a do konce roku by to podle jeho odhadu mohlo být až 25 milionů. Podle deníku není zatím Babiš rozhodnutý pro konkrétní politickou náplň svého projektu. Není zatím jasné, jestli bude vlevo nebo vpravo: "Chtěli bychom využít to nejlepší z obou směrů. Ujasňujeme si to. Já jsem samozřejmě pro nízké daně, pro nízkou DPH, což je pravicový názor. Jenže současně dodávám, že je nesmysl, abychom měli volný trh. Vždyť jsme v EU, podívejte se, co udělají naši konkurenti, český stát musí regulovat a podporovat české podnikatele. To je zase levicový názor." Svůj program zatím Babiš nespěchá zveřejnit.


Foto: ČTK
Deník také komentuje Letní olympijské hry jako na jednu stranu úžasnou ukázku toho nejlepšího, co v lidech je, ale na druhou stranu také jako obrovský byznys. "Veřejnost je přesvědčována, jak jsou hry nekomerční. Není to pravda," píšou Hospodářské noviny, podle nichž jsou rozpočty her monstrózní a kupodivu i v době šetření je politici tolerují. "Celou show přitom neplatí jen Britové. Jedním z největších příjmů her jsou totiž televizní práva. Jestliže tedy hry přenáší domácí televize, které odevzdáváme koncesionářské poplatky, pak vlastně hry platíme my všichni, ať už nás sport zajímá, nebo ne."


Švýcarská prokuratura před měsícem dodala trestnímu soudu v Bellinzoně doplněnou obžalobu na bývalé manažery Mostecké uhelné společnosti. Nová verze dokládá, jaké konkrétní firmy a jaké převody z konkrétních účtů v bankách použili jednotliví manažeři na vyvedení peněz z Mostecké uhelné, aby si pak za ně potají koupili akcie firmy pro sebe. Mladá fronta Dnes má obžalobu k dispozici. Proti původní verzi z loňského října jsou doplněny především pasáže o praní peněz z Mosteckých dolů přes desítky dalších firem v několika zemích, ale i přes pozdější nákup strojírenské firmy Škoda Holding. Z obžaloby podle listu také vyplývá, že nejvíce na MUS vydělali Antonín Koláček a Luboš Měkota. Měli každý získat zhruba 5,5 miliardy korun, aniž předtím investovali korunu ze svého.


Mladá fronta Dnes píše také o tom, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Česku radí, aby opakování ročníku u slabších žáků na základních a středních školách nahradilo prázdninovými školami a sobotním nebo odpoledním doučováním. Průzkum OECD totiž ukázal, že se vědomosti repetentů příliš nezlepšují, naopak častěji šikanují ostatní a jsou ve stresu. Prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová uvedla, že pro některé děti je hrozba propadnutí jedinou motivací k tomu, aby se učily, a tvrdí, že učitelé sami rádi propadání dětí zabrání. "Vědí jak na to, ale potřebují k tomu peníze na doučování a další postupy. Ale peníze nejsou a situace se zhoršuje, proto bude těžké uplatnit praxi i nové opatření ministerstva. Mám obavy, že skončí jen na papíře," dodala Stýblová. Letos na základních školách propadlo téměř 6000 žáků základních skol a více než 13.000 studentů škol středních.


Po více než 90 letech budou mít Moravské Budějovice opět pivo z vlastního pivovaru. Už příští rok by se mělo začít vařit v prostorách tamní bývalé mlékárny. Její majitel, akciová společnost Jaroměřická mlékárna, se definitivně vzdal myšlenky obnovit ve městě výrobu mléčných produktů. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Firma se chystá zrekonstruovat část prostor na malý pivovar s denní produkcí kolem půl hektolitru. Rekonstrukce by měla začít na podzim. Právo vařit pivo získalo město v 15. století, opravdu se vyrábělo v letech 1610 až 1921.