Přehled tisku

Вит Барта и Ярослав Шкарка
0:00
/
0:00

Kauza úplatků poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky jde znovu k soudu. Podle deníku Právo o odvolacích soudcích pro poslance rozhodl počítač. Tříčlenný senát tak povede soudkyně Jarmila Loeffelmannová.

Vít Bárta  (vlevo) a Jaroslav Škárka
Kauza úplatků poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky jde znovu k soudu. Podle deníku Právo o odvolacích soudcích pro poslance rozhodl počítač. Tříčlenný senát tak povede soudkyně Jarmila Loeffelmannová. Soudkyně má za sebou už několik zajímavých kauz. Loni v prosinci například výrazně zmírnila trest bývalému vedoucímu odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyňku Bernatovi. Ten původně za korupci a ovlivňování vyšetřování dopravních nehod dostal čtyři roky vězení, soud mu ale nakonec uložil pouze dvouletou podmínku. Předloni zase senát Loeffelmannové potvrdil vysoký osmiletý trest lékaři, který ve své lékárně prodal enormní množství léku Nurofen, ze kterého se vyrábí pervitin. V kauze poslanců Bárty a Škárky by měli spolu s Jarmilou Loeffelmannovou rozhodovat ještě Alena Makovcová a Václav Kašík. Termín veřejného zasedání zatím soud nevyhlásil.


Čeští a norští vědci našli způsob, jak upravit bílkovinu, která brzdí rakovinu. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes. Právě poruchy některých buněčných bílkovin vedou ke zvratu zdravé buňky v nebezpečnou nádorovou. Tyto zvraty se pak objevují u mnoha typů nádorů, zejména těch, které jsou v Česku nejčastější, tedy nádorů tlustého střeva. Svůj objev už si vědci nechali také patentovat, teď hledají farmaceutickou firmu, která by lék vyzkoušela na lidech. Vývoj takového léku stojí stamiliony dolarů. „Hledání silného partnera je proto složité,"říká Ondřej Machoň z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.. „Pokud budou klinické zkoušky neúspěšné, farmaceutické firmy na tom dost prodělají. V opačném případě na tom až zázračně zbohatnou," dodává Ondřej Machoň. V Česku ročně onemocní rakovinou přes 70 000 lidí a kolem 27 000 pacientů na ni také zemře.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Průmysl se poprvé od roku 2009 propadl, a to o 2,4 procenta, píší Hospodářské noviny. Lidé i firmy v Česku zvažují každou investici, poprvé po třiceti měsících klesl i dovoz. Dováží se méně elektroniky, domácích spotřebičů, mobilů i ropy. „O domácí poptávce nemá příliš smysl hovořit. Je slabá a taková zůstane nejméně i po zbytek letošního roku,"říká analytik Miroslav Novák. Do problémů se dostává i odbyt českého zboží v zahraničí. „Českému průmyslu, který je značně závislý na vývozu, podle očekávání dochází dech. Při návratu recese do eurozóny byl dopad na český průmysl jen otázkou času," popisuje ekonom David Marek. Například vývoz do Německa klesl o 1,7 procenta, do Francie dokonce o 14 procent.


Petr Nečas při pietním aktu v Letech,  foto: ČTK
Premiér Nečas vyslovil to, na co čekala celá generace, píší Lidové noviny. Předseda vlády při pietním aktu v Letech na rovinu řekl, že nacistický tábor sloužil k cílené internaci a likvidaci Romů, že šlo o genocidu a že na celém mechanismu se podílely i protektorátní úřady. Podle komentátora Lidových novin je dobře, že prohlášení zaznělo takto otevřeně a navíc z povolaných úst. Jedna věc však podle deníku pietní akt narušila: akce neproběhla v květnu, kdy se zástupci obětí v Letech scházejí. Také nebyla uspořádána ve spolupráci s organizacemi obětí. Právě proto je možné pochopit, že zástupci obětí tento vládní akt nepřijali za svůj. Kárný pracovní tábor v Letech byl zřízen v roce 1940. Původně byl schopen pojmout 600 vězňů, o dva roky později bylo však v táboře internováno přes 1100 mužů, žen a dětí.


Miroslav Kalousek  (vlevo) a Petr Nečas,   foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek předal Generální inspekci bezpečnostních sborů podnět k tomu, aby prošetřila tvrzení, že telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi. Ten má na starosti prošetření nákupů letounů CASA. Píše o tom deník Právo. Kalousek také inspekci požádal, aby prověřila informace týdeníku Respekt, podle kterého se ještě před tímto údajným telefonátem snažil člověk spojený s jeho úřadem přesvědčit vyšetřovatelovy nadřízené o nevině místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09), obviněné v souvislosti s touto předraženou zakázkou. „Dovolím si konstatovat, že to jsou opravdu jenom policejní provokace, že týdeník Respekt je nástrojem těchto provokací a že nedovolím, aby tyto estébácké manýry byly zameteny pod koberec. Chci, aby to bylo prošetřeno do důsledků," reagoval ministr. Policejní prezident Petr Lessy už v minulých dnech obdržel od ministra vnitra Jana Kubiceho dopis požadující, aby celou věc prověřil. Policejní prezident však nechává vyšetřování kauzy zcela na Jiřím Mazánkovi.


Foto: Evropská komise
Rudolf Haňka, který se prvního srpna stane hlavním vědeckým poradcem premiéra Nečase, plánuje změny ve vyplácení peněz českým vědcům. Informují o tom Hospodářské noviny. Haňka chce lépe ohodnotit české vědecké špičky, na druhou stranu se ti vědci, kteří odvádějí pouze průměrnou práci, budou muset spokojit s menšími příspěvky. Mluvčí vlády Michal Schuster upřesňuje, že Haňkův nový systém je pouze ve fázi úvah a po dobu následujících tří let se bude upravovat. Nový systém se má v budoucnu opírat o dva základní pilíře. Každý obor bude hodnocený zvlášť a kvalita českých badatelů bude porovnávána s jejich zahraničními konkurenty. Dosud systém oboduje vědecké výstupy a převede je na peníze, aniž by se ohlížel například na jejich kvalitu. Tomuto systému, kterému se pro jeho fungování přezdívá kafemlejnek, má tak pod Haňkovým vedením definitivně „odzvonit".


Andrej Babiš,  foto: ČT24
Největší pekárenské uskupení na českém a slovenském trhu United Bakeries se nestane součástí impéria milionáře Andreje Babiše. Tato akvizice roku, jak o ni píší Lidové noviny, se odkládá. Podle mluvčího United Bakeries Jaroslava Pompa nevydal slovenský antimonopolní úřad kýžené rozhodnutí, proto nemohla být transakce dokončena ani zaplacena. Český úřad na ochranu hospodářské soutěže naopak akvizici Agrofertu již povolil. Slovenský úřad svůj souhlas podmínil tím, že vzniklý subjekt nesmí mít na trhu více než 30procentní podíl. Agrofert se tak už musel zbavit některých svých pekáren. Pokud by se obchod v budoucnu realizoval, z Babiše by se stal téměř neomezený vládce nad středoevropským pekárenstvím. Do jeho stáje by tak přibyla pekárenská skupina, která jenom v Česku provozuje 13 pekáren a dohromady se závody na Slovensku a v Maďarsku zaměstnává čtyři tisíce zaměstnanců.


Policisté kontrolují doklady dovážených aut a výsledky jsou hrozivé, píše deník Právo. Česká republika má v zahraničí pověst země, kde je poměrně snadné opatřit si legální doklady ke kradenému autu. Proto policie od loňského listopadu pečlivě kontroluje doklady dovážených vozů. Kontroly provádí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ve spolupráci s cizineckou policií na některých registračních místech. Těch je v České republice 206, policie jich zatím navštívila 107. Na nich zkontrolovala na 155 tisíc spisů, z toho 4300 vyhodnotila jako podezřelé. Ty nyní prověřuje ve spolupráci se zahraničními kolegy. O vozidla, která budou vyhodnocená jako kradená, nejspíš jejich majitelé přijdou. Vozidla budou buď navrácena majiteli, kterému byla odcizena, nebo pojišťovně. Proto policie doporučuje, aby zákazníci věnovali zvýšenou pozornost tomu, kde auto nakupují.