Přehled tisku

Lenka Bradáčová, foto: Archiv České televize
0:00
/
0:00

Lenka Bradáčová mi nevadí, říká nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Listu řekl, že se sejde s Pavlem Zemanem, nejvyšším státním zástupcem, a také s žalobkyní Lenkou Bradáčovou. Ta měla být jmenována do funkce vrchní státní zástupkyně za minulého ministra Jiřího Pospíšila, ten byl ale odvolán. Poté se objevily spekulace, že bude stažena její kandidatura.

Lenka Bradáčová,  foto: Archiv České televize
Lenka Bradáčová mi nevadí, říká nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Listu řekl, že se sejde s Pavlem Zemanem, nejvyšším státním zástupcem, a také s žalobkyní Lenkou Bradáčovou. Ta měla být jmenována do funkce vrchní státní zástupkyně za minulého ministra Jiřího Pospíšila, ten byl ale odvolán. Poté se objevily spekulace, že bude stažena její kandidatura. Bradáčová dozorovala například případ rozsáhlé korupce hejtmana Davida Ratha. Blažek sleduje chod ministerstva a bude se snažit vyjednávat i o novém zákonu o státním zastupitelství. Nebude pro zvyšování pravomocí státního zastupitelství, podle něj je problém, že nový zákon si psali státní zástupci sami. Zákon také podle něj posiluje instituce, například nejvyšší státní zastupitelství. Každé posílení pravomocí je podle něj potřeba vyvážit. Personální čistku ministr podle svých slov nechystá. Prostor pro škrty ale musí být, sejde se proto s ministrem financí Kalouskem. "Když peníze nejsou, bude se muset někde ubrat,"řekl nový ministr spravedlnosti Mladé frontě Dnes. Tématu se věnují i Lidové noviny. Ty poznamenávají, že ministrem bude člověk, který ztratil důvěru předsedy vlády. Musel také odejít z dozorčí rady Lesů ČR.


Jaderná elektrárna Temelín
Vysoká hra firmy ČEZ. To je podle Hospodářských novin obří tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Může to firmu ohrozit, konstatuje list. Návratnost investice je totiž nejistá a důležitá je i otázka bezpečnosti. Analytici souhlasí, že Česko bude potřebovat v budoucnu více elektřiny z jádra, jak se postupně budou zavírat neúčinné uhelné elektrárny. Dostavbu za 300 miliard korun bude ČEZ buď platit sám, nebo společně se strategickým partnerem. Firma si na vlastní financování ale věří, protože je málo zadlužena. Analytik Michal Šnobr listu řekl, že samotnou dostavbu mohou ohrozit vnější faktory jako přístup Německa, které odmítá jadernou energii. Bezpečností rizika jsou také velká. Podobné tendry mohou zajímat skupiny, které by mohly strategické zakázky zneužít. Pro všechny tři uchazeče se ale jedná o zakázku, která nemá ve světě obdoby, U dostavby Temelína se setkávají tři největší jaderní konkurenti na světě. Kromě miliardových zisků jim jde o důvěru evropského energetického trhu a budoucí zakázky v Evropské unii, dodává analýza Hospodářských novin.


Petr Pavel,  foto: Archiv Armády ČR
Šampaňské pro hrdinu - takovým titulkem opatřila Mladá fronta Dnes portrét generálporučíka Petra Pavla, nového náčelníka generálního štábu. Popisuje dvacet let staré události na Balkáně, za které dostal francouzský Řád Čestné legie. Tehdejší Major Petr Pavel s 28 českými vojáky hledal v horách Srbské Krajiny 53 francouzských vojáků a skutečně se mu podařilo je z obklíčení zachránit před minometnou palbou. Čechům šlo v této situaci několikrát i o život, píše Mladá fronta Dnes. Pavla ale čeká další tvrdý boj, připomíná list. Bude muset čelit ostrým škrtům v armádě a vypořádat se s tím, že někteří jeho nadřízení ho přehlíželi, protože byl kvalifikovanější než oni. Pavel je totiž také absolventem prestižní Královské akademie obranných studií v Londýně. "Jde o velmi tvrdého, ale vzdělaného člověka. Leckdy mě až mrazilo, když jsem viděl, čím vším jeho muži procházejí. Není návštěvníkem recepcí a pojídačem chlebíčků," sdělil listu Pavlům blízký spolupracovník.


Troubky
Na začátku prázdnin před 15 lety znal obec Troubky jen málokdo, píše Mladá fronta Dnes. Pár dní na to se ale všechno změnilo, Troubky se staly symbolem katastrofálních povodní. Protipovodňová opatření v obci jsou ale stále jen na papíře. "Jednou ze staveb má být obří suchá nádrž, která ochrání obce na Bečvě i před stoletou vodou,"řekl listu starosta Radek Brázda. Takzvaný poldr u Teplic by byl klíčovým protipovodňovým opatřením. Vláda řešení protipovodňové ochrany schválila teprve minulý měsíc. V Troubkách zahynulo devět lidí a zmizela zhruba polovina ze sedmi set domů. Dlouhé hanácké grunty z vepřovic sice nahradily cihlové domy, obyvatelé jsou ale podle Mladé fonty Dnes zajedno v pocitu křivdy, že se na ně stát vykašlal. Obec je ale lidsky stále rozdělena. Lidské vztahy povodeň zničila, protože na sobecké chování některých sousedů nejde zapomenout, řekli deníku místní lidé.


Foto: Evropská komise
Největší tuzemský výrobce solárních panelů společnost Schott Solar ukončí během července a srpna výrobu ve Valašském Meziříčí, informuje Mladá fronta Dnes. Důvodem zavření fabriky je prý levná asijská konkurence. O práci přijde asi 500 lidí. Podle listu je to letos jedno z největších propouštění, které tuzemské firmy ohlásily. Schott je mezinárodní koncern, který se již více než 125 let pohybuje v oblasti speciálních skel, materiálů a pokrokových technologií, píše list. Jeho zákazníky jsou firmy z oblastí výroby domácích spotřebičů, solární energie, farmaceutického průmyslu, elektroniky, optiky, přepravy a architektury. Skupina po celém světě zaměstnává asi 17.000 lidí a v roce 2011 vykázala prodej za přibližně 2,9 miliardy eur.


Foto: Evropská komise
Krize Čechy o volno nepřipraví, píší Lidové noviny. Celkovým počtem volných pracovních dnů je Česko v průměru Evropské unie. Češi mají nárok na 12 dní volna. Hospodářské recese přitom v některých zemích přinutila vlády omezovat svátky. Podle analytika Patria finance Davida Marka by jeden zrušený svátek mohl navýšit daňové příjmy státu o 2-3 miliardy korun. O zrušení svátků se ale neuvažuje, píší Lidové noviny. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by zrušení placených svátků domácí ekonomiku příliš nepovzbudilo. Podle oslovených ekonomů má smysl pracovat více dnů, pokud existuje poptávka po zboží. Na rozdíl od zemí jako je Bulharsko nebo Maďarsko také česká vláda nekompenzuje svátky, které připadnou na víkend. Přesto si Češi nemohou stěžovat na nedostatek volna. Ze zákona má každý zaměstnanec nárok na 4 týdny, téměř čtvrtina pracovníků dostala o týden navíc.


Lobkovický palác,  foto: CzechTourism
Na spadnutí je prodej Lobkovického paláce v Praze Německu, píše deník Právo. Prodej zkomplikoval pouze spor ministerstev zahraničí a financí o cenu. Posudky vypracovaly dvě společnosti, přičemž firma American Appraisal podle listu vypracovala sporný posudek na letouny CASA, kde je podezření z předražení. Ceny nakonec posuzovala firma, která v areálu provádí restaurátorské práce a velmi dobře zná místní prostředí. O prodeji paláce se debatuje už tři roky, kdy Němci projevili o koupi zájem. Lobkovický palác považují za součást svých dějin, protože v roce 1989 se sem uchýlili občané tehdejší NDR, aby si vymohli stěhování do západní části Německa. Česko chce zase naopak postavit novou ambasádu v Berlíně. Dosud diplomaté užívají architektonicky zajímavou budovu, ale je podle ministerstva zahraničí nepraktická, veliká a ošklivá.


Ilustrační foto: POPAI Central Europe Awards
Češi zabodovali na Euru, ale designem tiskového střediska, píší Hospodářské noviny. Veškeré zázemí pro žurnalisty, ať už šlo o židle, stoly, paravany nebo prodejní pulty, dodala česká firma z Litomyšle. Rodinná firma se dala dohromady už v roce 1996. Dva bratranci dělali například světelné reklamy, venkovní štíty a značení českých pivovarů nebo pro mobilního operátora. Dnes má rodinná firma 200 zaměstnanců, píše list. Podle svých majitelů firma uvažuje o expanzi na francouzský a německý trh a zakázky má až v Karibiku. Majitelé, bratranci Brýdlové, se také chlubí mezinárodními oceněními za design, loni se stali například absolutními vítězi POPAI Central Europe Awards s originálním stojanem pro spotřebiče, píší Hospodářské noviny.