Přehled tisku

Ilustrační foto
0:00
/
0:00

Krajští vládci nejsou zvědaví na názory svých občanů, píše se v komentáři Mladé fronty Dnes. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek zrušil zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Strategický plán, který určoval, jak se bude rozvíjet síť nejdůležitějších silnic, tak neplatí.

Krajští vládci nejsou zvědaví na názory svých občanů, píše se v komentáři Mladé fronty Dnes. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek zrušil zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Strategický plán, který určoval, jak se bude rozvíjet síť nejdůležitějších silnic, tak neplatí. Praktický dopad tohoto verdiktu zatím není žádný, protože na stavbu kraj stejně nemá peníze. Jeho úředníci teď ale budou moci udělat svou práci pořádně. Budou muset například posoudit, jaký mají plánované stavby vliv na životní prostředí. Budou také moci posuzovat víc variant a vybrat tu, která je nejvhodnější. Krajský úřad by taky měl vzít vážně názory občanů. To, jak si zatím představoval diskusi, že totiž každý má na své vystoupení tři minuty a pak už musí navždy mlčet, je výsměch. Problém je v tom, že Jihomoravský kraj není jediný, kde k podobnému šlendriánu dochází, píše se v Mladé frontě Dnes.


Zhruba sedm miliard korun chce ministerstvo financí vymáhat po šesti bývalých manažerech Mostecké uhelné společnosti. Informují o tom Lidové noviny. Policie podezřívá exmanažery firmy, že z ní vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Také ale manipulacemi s cenou akcií přiměli stát, aby jim prodal zbytek cenných papírů firmy za částku o více než tři miliardy nižší, než byla jejich skutečná hodnota. Policie obvinila šestici bývalých manažerů MUS z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení. Zároveň na ně podalo ministerstvo financí trestní oznámení. Úřad požaduje po exmanažerech 6,809 miliardy korun a žádá, aby byla privatizace prohlášena za neplatnou, píše deník. Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace.


Přes 29 milionů přebytečných emisních povolenek v hodnotě 11,1 miliardy korun nyní drží deset velkých českých firem v čele s ČEZ. Píší to Hospodářské noviny. Jedná se o tři čtvrtiny celkového přebytku všech povolenek, které české firmy dostaly od státu v letech 2008 až 2011. Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. S přebytečnými povolenkami mohou firmy obchodovat. Nejvíce povolenek zbylo podle deníku energetické firmě ČEZ. Dohromady jich nyní má 7,1 milionu v hodnotě zhruba 2,6 miliardy korun.


Evropský soud určí, zda vám ČEZ smí zabrat půjdu. Soud pro lidská práva ve Štrasburku teď například přijal stížnost Františka Vrbase, který má atraktivní pozemky na šumavském Špičáku. Nemůže na nich ale stavět, protože přes ně vedou elektrické dráty a plynovod. Od jejich provozovatelů přitom nedostává ani korunu. Soud tak nepřímo dal šanci i dalším majitelům nemovitostí v podobné situaci. Jejich spory se přitom do Štrasburku dostávají poprvé. Vrbas vede spor s firmou ČEZ už osm let. Za elektrické vedení nad svým pozemkem chce odškodnění. Pozemky dostal v restituci, kdy tam už elektrické dráty i plynovod byly. Energetici je tu postavili ještě za socialismu. Jeho advokátka vidí výsledek u štrasburského soudu nadějně. Podle ní byl pozemek jejímu klientovi v podstatě vyvlastněn. Od ČEZu by tak měl dostávat nájem, nebo by ho společnost od něj měla odkoupit. Ta se ale brání s poukazem, že podobný spor v Rumunsku už vyhrála. Podobných sporů nyní ČEZ eviduje desítky. Deník dodává, že na podobné verdikty ze Štrasburku se ale často čeká i několik let.


Foto: Gabriella Fabbri/ Stock.XCHNG
Soukromé detektivní kanceláře přijdou o část lukrativního byznysu, uvádí deník Právo. Projde-li zákon o soukromých bezpečnostních službách, bude výslovně zakázáno sledovat kvůli sexu jiné osoby než manžele, registrované partnery nebo příbuzné zadavatelů. Agenturám se takový zákon nelíbí, podle prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiřího Kameníka může mít na sledování sexuálního chování svého protějšku zájem partner ještě před svatbou. Stále větší počet lidí navíc žije ve stálém, ale nikoliv manželském nebo registrovaném svazku. Ministerstvo vnitra ale trvá na svém. Chce zabránit, aby sledování nebylo zneužíváno. Zakazuje také detektivům zjišťovat rasový nebo etnický původ, politické postoje, členství v odborových organizacích nebo náboženské přesvědčení, píše Právo.


Válka v Sýrii podle deníku Právo ohrožuje i tamní české diplomaty. Ministerstvo zahraničí proto chce po zkušenostech z krizových situací poslat velvyslanci do Damašku opancéřovaný vůz za 4 miliony korun. Volba padla BMW X5 xDrive.V žádosti vládě Černínský palác zdůvodnil urychlený nákup zhoršenou bezpečnostní situací a žádostí zastupitelského úřadu. Vláda nákup jako nadlimitní zakázku tuto středu posvětila, píše deník. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře ale Damašek není jediným místem, kde je nutná větší ochrana diplomatů. Podobné vozy jsou v Iráku, Ramalláhu nebo na některých místech v Africe. Celkem jde o třináct aut, která jsou buď pancéřovaná, nebo mají jinou balistickou ochranu. Fakt, že speciálně upravené auto může zachránit i život, potvrzuje třeba incident i Iráku, kde před osmi lety na vůz českého velvyslance v Bagdádu zaútočili neznámí ozbrojenci.


Foto: ČTK
Hoši, děkujeme, napsala Mladá fronta Dnes ke čtvrtečnímu čtvrtfinálovému utkání českých fotbalistů s Portugalci. Podle deníku Češi odehráli dobrý zápas, i když nakonec ve Varšavě prohráli 0:1. Sen o postupu do semifinále a boji o medaile se sice nesplnil, fanoušci jim přesto hlasitě děkovali. Ostudu čeští reprezentanti ani při prohře určitě neudělali, uvádí Mladá fronta Dnes. Deník upozorňuje, že zápas na EURu sledovaly i tisíce fanoušků v centru Prahy. Na Staroměstském náměstí se lidé začali scházet už vpodvečer. Napínavý duel jich nakonec ale mnoho oplakalo.