Přehled tisku

Vlasta Parkanová
0:00
/
0:00

Čtvrteční český tisk komentuje žádost policie o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové. Žádost o vydání této bývalé ministryně obrany musela vyplašit všechny členy vlády Mirka Topolánka - a vlastně všechny české politiky, kteří kdy seděli v nějaké vládě nebo se do ní chystají, píší v komentáři Hospodářské noviny.

Vlasta Parkanová
Čtvrteční český tisk komentuje žádost policie o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové. Žádost o vydání této bývalé ministryně obrany musela vyplašit všechny členy vlády Mirka Topolánka - a vlastně všechny české politiky, kteří kdy seděli v nějaké vládě nebo se do ní chystají, píší v komentáři Hospodářské noviny. Stát podle detektivů přišel o 658 milionů korun, když Vlasta Parkanová v době, kdy byla ministryní, nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu letounů CASA. "Vlasta Parkanová byla ministryní obrany. Pokud známo dobrovolně. Úřad, za nějž zodpovídala, obchod s letadly CASA připravoval. Možná, že se opravdu o ničem podezřelém nedoslechla. Ač to vůči ní zní krutě, na to se dá říct pouze: Smůla, její chyba," míní komentátor Hospodářských novin a dále píše: "Pro Parkanovou je to opravdu nespravedlivé, ale právě v jejím případě bude společnost testovat míru odpovědnosti politiků - schovaných léta za kolektivní nezodpovědnost - za všechny ty notoricky známé předražené nákupy a zakázky, které léta vysávají stát do mrtě. Pro soudy to bude nepochybně velmi obtížné rozhodnutí. Ale v roce 2012 je čas, aby ho někdo udělal. Proto by měla být Parkanová vydána. Zároveň je snad všem jasné, že před spravedlností nesmí zůstat osamocena," uzavírá komentátor Hospodářských novin.

Miroslav Kalousek
Podle Lidových novin je policie poslední dobou při chuti, když ve středu požádala o vydání Vlasty Parkanové. Ministr financí Miroslav Kalousek svou stranickou kolegyni kryje vlastním tělem. "Když už, tak ať prý se policii vydá celá Topolánkova vláda, tedy: já, Vlasta, Mirek, Karel, samozřejmě Saša, my všichni, kdo jsme tehdy hlasovali pro nákup," píše deník. Heslo "Všichni za jednoho" v daných podmínkách ale nikdo nebude brát vážně. Ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg jím dosáhnou nanejvýš toho, že jednou se CASA pro vládní garnituru stane stejně nesmyvatelným synonymem nepravostí, jakým je pro ČSSD slovo Gripen, tvrdí komentátor Lidových novin.

Ten, kdo se dožadoval velké ryby z protilehlého tábora, má ji. Místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 podle Mladé fronty Dnes rozhodně není nějaká čudla, jak sám sebe označil David Rath, sám ryba jen o něco menší. Naplňuje se tak ponurý vtip o Sněmovně v trestaneckém mundúru. Ale optimisté mohou být rádi, ruka zákona stále častěji dopadá na rámě těch vysoce postavených. A nejen poslanců, zdůrazňujeMladá fronta Dnes.


Protikorupční policie v květnu odložila prověřování účetnictví Věcí veřejných. Podezření na praní špinavých peněz, hlavně v souvislosti s dary do stranické pokladny od poslance a ekonomického experta strany Michala Babáka, se nepotvrdilo, píše deník Právo. Na některé nesrovnalosti posudky podle policie ukázaly, pro zahájení stíhání to ale nedostačovalo, potvrdil zjištění listu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Čeho přesně se zjištěné nesrovnalosti týkaly, mluvčí neupřesnil. Odložení případu posvětili i žalobci. "Státní zastupitelství to akceptovalo,"řekla deníku Právo bez dalších podrobností šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Poslanec Michal Babák listu řekl, že ho toto rozhodnutí nepřekvapuje. Čekal prý, že k odložení případu dojde, protože policie nemohla "nic negativního" najít. Věci veřejné jakékoliv problémy kolem sponzorování strany odmítly.


Stát chce zarazit plýtvání uhlím. Výrobci elektřiny, kteří nedosáhnou dostatečně vysoké energetické účinnosti při spalování hnědého uhlí, budou zřejmě muset hradit zvláštní poplatek operátorovi trhu. Podle deníku E15 příslušný návrh předložil poslanec František Sivera z ODS po dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu. "Chceme, aby se také více vyplácela kombinovaná výroba elektřiny a tepla,"řekl deníku poslanec Sivera. To je důležité pro teplárny, které nyní bojují o dodávky i cenu uhlí s těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače. "Jde o zásadní vzkaz českého státu, že nechceme spalovat uhlí s mizernou účinností,"řekl listu ministr průmyslu Martin Kuba z ODS. Podle dostupných informací má Siverův pozměňovací návrh k novele zákona hospodaření energií dostatečnou podporu. Výši nového poplatku určí až budoucí prováděcí předpis. Očekává se, že by minimální účinnost využití energie mohla být stanovena kolem 25 procent, uvedl deník E15.


Na železnici letos asi o polovinu přibylo případů, kdy vlak nezastavil na červenou. Podle statistik Drážní inspekce se to za první čtyři měsíce týkalo 35 vlaků. Možné nehodě zabránilo zabezpečovací zařízení, píše Mladá fronta Dnes. České dráhy kvůli nepříznivým údajům zpřísnily tresty za takový prohřešek. "Problematika je předmětem pravidelného školení, kterého se musí strojvedoucí účastnit,"řekl listu mluvčí drah Petr Šťáhlavský. V případě přestupku následuje snížení platu a půlroční přeřazení například do dílny, poté musí strojvůdce projít přezkoušením. "Od roku 2007 každým rokem počet projetých návěstidel stoupá," sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Jen za březen projely vlaky semafor s červeným světlem devětkrát. "Všechny mimořádné události ještě nejsou došetřeny a podle dosavadních výsledků šetření pouze v jednom případě nebylo příčinou selhání lidského činitele," dodal. Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas Mladé frontě Dnesřekl, že může jít o výsledek stresu, kdy stačí chvilková nepozornost.


Úspěšnost odvykání kouření je dána geneticky, píše deník Právo. Mezi kuřáky a nekuřáky jsou totiž genetické rozdíly. Ze zahraničních výzkumů vyplývá, že lidé s jednou formou určitého genu (CYP2A6) mají menší šanci s kouřením přestat. Prý se to týká až čtvrtiny testovaných pacientů. Čeští vědci teď budou zkoumat, jak je to s mutací tohoto genu v tuzemské populaci. Přes 400 českých kuřáků si už nechalo prozkoumat svoji DNA, aby zjistilo, do jaké míry za jejich závislostí stojí genetická predispozice. "Kuřáci s hyperaktivní formou genu CYP2A6 rozkládají nikotin velmi rychle, proto potřebují cigaretu častěji. Hrozí jim tak vyšší riziko chorob způsobených kouřením, zejména rakoviny plic a srdečních onemocnění," popsala listu cíle probíhajícího výzkumu doc. MUDr. Věra Adámková, přednostka Pracoviště preventivní kardiologie z IKEM. Do závislosti kuřáka však vstupuje řada dalších genů. Závislost na tabáku se dnes považuje za nemoc, má dokonce svůj kód F17, píše deník Právo.


Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický pravděpodobně nestihne sobotní zápas s Polskem, tvrdí deník Sport. Přestože ostatní deníky jsou zpravidla optimističtější, podle Sportu je Rosického start v posledním zápase spíše nepravděpodobný. Achilovka totiž Tomáše Rosického hodně trápí: "Vlastně se na ni nemůžu momentálně ani postavit," krčil podle deníku Sport ve středu rameny. V úvahu prý připadá varianta, že by mohl zasáhnout do posledních dvaceti nebo třiceti minut, pokud by to stav zápasu vyžadoval. Jestliže se černá prognóza potvrdí, půjdou Češi do přímého souboje o postup do čtvrtfinále pořádně oslabeni, uzavírá deník Sport.