Přehled tisku

Foto: Ministerstvo obrany ČR
0:00
/
0:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil prý tvrdí, že vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula na dva roky zabrzdit vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen. Podle něj nedokázal požádat o pomoc vyšetřovatele ve Švédsku, Češi tak dostali jejich informace až před měsícem. Zprávu o tom ministr Pospíšil poslal Nejvyššímu správnímu soudu, který bude rozhodovat o budoucnosti Vlastimila Rampuly, uvádějí Hospodářské noviny.

Foto: Ministerstvo obrany ČR
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil prý tvrdí, že vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula na dva roky zabrzdit vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen. Podle něj nedokázal požádat o pomoc vyšetřovatele ve Švédsku, Češi tak dostali jejich informace až před měsícem. Zprávu o tom ministr Pospíšil poslal Nejvyššímu správnímu soudu, který bude rozhodovat o budoucnosti Vlastimila Rampuly, uvádějí Hospodářské noviny. Podle dokumentu pro soud nařídila v březnu 2010 tehdejší nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, aby se Rampulův úřad na Švédy obrátil. Vrchní státní zástupce to prý neudělal a zdůvodnil to tím, že o zajímavých důkazech ve Švédsku nic nevědí. "Informace jsou zavádějící, účelové a nezakládají se na pravdě,"řekl k tomu Hospodářským novinám Vlastimil Rampula. Podle něj ministr Pospíšil zneužil aktuální informace z vyšetřování, k nimž jako politik a ministr nemá mít přístup.


Letoun CASA,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Proslulá zbrojařská firma Omnipol slavně dodržela lhůtu ministerstva obrany. Technické závady na letadlech CASA jsou prý už odstraněny, takže je armáda dva a půl roku po první dodávce konečně může začít používat, píše sarkasticky autor Sloupku Lidových novin. Letouny CASA vyly po ProMoPru jakousi druhou frontou ve válce ministra obrany Alexandra Vondry s ministrem financí Miroslavem Kalouskem; za španělskými letadly stojí Richard Háva, Martin Barták a Vlasta Parkanová, všichni tři v různých dobách Kalouskovi lidé. Tahle skupina může nyní slavit, zato republika a její vojsko tak akorát plakat, píše autor Sloupku Lidových novin a o kousek dál pokračuje: I kdyby už odteď letadla CASA navždy fungovala bez jediné vady, pro armádu s agendou, jakou má, to neznamená o nic víc, než že bude mít bezvadné hračky. Na tyhle dodavatele hraček budou vojáci jistě vzpomínat při každém krácení platů, výsluh a příspěvků na bydlení, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Juraj Chmiel,  foto: Vláda ČR
Policie obvinila bývalého ministra pro Evropskou unii Juraje Chmiela, píše deník Právo. Stíhání údajně souvisí se smlouvami, které uzavřel při svém působením na velvyslaneckém postu v Austrálii. Škoda je odhadnuta na 1,5 milionu korun. Listu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze konstatoval, že stíhaný je bývalý český velvyslanec, bližší podrobnosti ale neuvedl. List však zjistil, že Juraj Chmiel je obviněn ze dvou trestných činů. Jako velvyslanec v Austrálii měl podepsat v roce 2008 některé smlouvy za statisíce korun, které generální inspekce ministerstva zahraničí následně označila za netransparentní. Úřad tehdy konstatoval, že při zadávání zakázek mohly být porušeny zákony o rozpočtových pravidlech a finanční kontrole. Obviněný své pochybení odmítá. Juraj Chmiel působil v úřednické vládě Jana Fischera, vystoupil kvůli tomu z ODS, kam se později vrátil.


Foto: Barbora Kmentová
"Platební morálka firem upadá" - varuje titulek v příloze Lidových novin. Podle deníku se až třetina všech faktur v Česku platí několik týdnů po splatnosti, což může být především pro malé a střední firmy likvidační. Aby se firmy nedostaly do takzvané druhotné platební neschopnosti, přitvrzují vůči neplatičům. Platební morálka českých firem se v posledních čtyřech letech zhoršila až o 50 procent, přičemž pozdní zaplacení za práci je specialitou větších podniků. Ty tak zneužívají faktu, že jsou na nich menší firmy nebo živnostníci životně závislí. Naději by drobným podnikatelům mohla přinést nová směrnice Evropské unie. Podle ní by splatnost faktur od roku 2013 neměla překročit mezi podnikateli 60 dní a mezi firmami a veřejnou správou dokonce ani 30 dní. Někteří živnostníci se rozhodli nečekat a vzít spravedlnost do svých rukou. Neplatiče faktur stále častěji zveřejňují na svých webových stránkách, píší Lidové noviny ve své příloze Peníze & Byznys.


Agresivní předškoláci jsou tématem, které Mladá fronta Dnes zařadila na svou úvodním stránku. Podle deníku až pětina školek musela řešit problémy s chováním. Mezi malými dětmi přibývá agresivity a nezvladatelného chování, přičemž terčem bývá mnohdy i samotná učitelka. Policie například aktuálně řeší případ na jedné z královehradeckých mateřských škol, kde teprve sedmiletý hoch údajně obtěžoval mladší spolužáky. Obecně přibývá i fyzických útoků dětí mezi sebou Proč se takové případy vyskytují čím dál častěji? Podle odborníků jsou mnohé školky přeplněné a učitelé se potom nemohou dětem dostatečně věnovat. Neméně podstatnou příčinou je i skutečnost, že narůstá agresivita ve společnosti a v rodině samotné. Děti to potom přejímají a berou za své. Česká školská inspekce bere průzkum vážně a chce ho pravidelně opakovat. "Výsledky signalizují problém,"řekl Mladé frontě Dnes za inspekci Libor Vacek.


"Vzpomínky vracejí na trh tradiční české výrobky" - jeden z titulků Hospodářských novin. List píše, že do módy se pomalu vrací tradiční tuzemské značky. Zatímco první léta po sametové revoluci domácím výrobkům až na několik výjimek nepřála, přelom druhého a třetího tisíciletí byl podle odborníků na reklamu a marketing zásadní. Dospěly totiž silné populační ročníky tzv. Husákových dětí. Ty svým vlastním dětem začaly předávat vztah k výrobkům, s nimiž je pojily vzpomínky. Jeden konkrétní případ - místo Kofoly bude letos v červnu na hudebním festivalu Votvírák rozlévána malinovka... O červené a žluté limonádě nebylo narozdíl od Kofoly dlouho slyšet. Malinovka je ale díky rodinné Sodovkárně "Koli" zpátky. Dnes vyrábí "Koli" limonády s dvanácti příchutěmi a rozváží je po celé České republice. Aktuální hitem je právě teď točená malinovka, píší Hospodářské noviny.


Lednice
Mladá fronta Dnes přináší informace o opravě jízdárny na zámku Lednice, do níž chce investovat hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek z ČSSD téměř půl miliardy korun. Jak píše deník, jedná se momentálně o největší investici do historické stavby v Česku. Podle zdrojů Mladé fronty Dnes chce investor vydat více peněz, než nutně musí, mimo jiné za odvodnění podzemí pod budovou. Sám hejtman Hašek ve své reakci na článek z novin uvádí, že zakázku "zdědil" po koalici ODS a lidovců a že konírny doslova stojí na bažině. Spodní voda dosahuje až půl metru k podlaze. Strana TOP 09, která řídí ministerstvo kultury, oznámila, že chce zakázku nechat zkontrolovat, uvádí Mladá fronta Dnes.