Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny ve svém sloupku komentují možný termín předčasných voleb, ke kterým by došlo, pokud současná vláda Petra Nečase nezíská v pátek ve sněmovně důvěru. Volby by tak měly proběhnout v pátek 29. a v sobotu 30. června. Tedy v den, kdy dětem končí škola a rodiny odjíždějí na prázdniny. Takový termín zaručuje podle deníku nejnižší volební účast v historii.

Hospodářské noviny ve svém sloupku komentují možný termín předčasných voleb, ke kterým by došlo, pokud současná vláda Petra Nečase nezíská v pátek ve sněmovně důvěru. Volby by tak měly proběhnout v pátek 29. a v sobotu 30. června. Tedy v den, kdy dětem končí škola a rodiny odjíždějí na prázdniny. Takový termín zaručuje podle deníku nejnižší volební účast v historii. Dá se tomu rozumět tak, že vláda si je buď jistá svým pátečním úspěchem, nebo se míní nechat dorazit. Účast důchodců, kteří si pohlídají valorizaci důchodů, i disciplinovaných voličů KSČM je totiž jistá. Porážka pravice by tak byla slovy premiéra "víc tuty", soudí Hospodářské noviny.


Foto: Barbora Kmentová
Jihočeský finanční úřad prověřuje účty manželky jednoho z nejvlivnějších jihočeských politiků ODS Pavla Dlouhého. Podle Mladé fronty Dnes začalo vyšetřování Jany Dlouhé z podnětu Finančního a analytického úřadu ministerstva financí. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Přitom dostala na svůj soukromý účet desítky milionů korun. Mezi léty 2007 až 2011 to bylo podle zjištění deníku 45 milionů korun. Největší obnosy přišly od firmy Rybářství Třeboň, ve třech splátkách jde dohromady o 19 milionů Kč. Tato společnost inkasovala státní dotace. Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství. Ředitel rybářství Jan Hůda to odmítl vysvětlit. "Půjčky s akcionáři a vztahy s nimi nebudu komentovat," sdělil deníku. Jihočeský finanční úřad nevyloučil, že se obrátí o další pomoc na ministerstvo financí, případně rovnou na policii, napsala MfD.


Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Mnozí ředitelé škol škrtnou z platů učitelů i tisíc korun. Píše to deník Právo. Kvůli vládním úsporám musí například v Praze ušetřit více než dvě procenta z mzdových nákladů. Učitelé tak zřejmě přijdou nejen o přislíbenou pětistovku, ale platy se jim naopak sníží. Právě tisíc korun přitom představuje průměrnou částku osobního ohodnocení učitele. Praha je na tom podle deníku lépe než jiné kraje, protože je tu více dětí, tudíž dostává i víc peněz. Ředitelé škol pokládají za nemorální, že se zodpovědnost za vládní škrty ve školství přenáší právě na ně. Platy přitom neodpovídají práci, jakou učitelé odvádějí. Ředitelka Základní školy v Rotavě Dana Fialová Právuřekla, že někteří učitelé mohou mít jako základ jen 20 tisíc korun měsíčně.


Stát zaplatil miliardy, přesto jedy v ostravských lagunách zůstaly, píší Hospodářské noviny. První etapa čtyřmiliardové zakázky na likvidaci stoletých odpadů po ostravské chemičce Ostramo skončila. Sdružení Čistá Ostrava, které mělo likvidaci ropných kalů na starosti, podle státního dohledu úkol splnilo. Přesto celá čtvrtina jedovatých látek v areálu zůstala a stát nyní musí zaplatit další stovky milionů, aby se jejich likvidace dokončila. Částka může vyšplhat až přes jednu miliardu. Většina vytěžených kalů byla převezena na skládku u severočeského Litvínova, kde bude minimálně pět let čekat na spálení v cementárně Čížkovice. Další desítky tun jsou na nepovolených skládkách ve Vratimově a v Polsku. Sanace měla teď pokračovat čištěním pevných zbytků a kontaminované zeminy. Práce však od začátku roku stojí. Nejprve je třeba zlikvidovat zbývající kaly, a navíc nefunguje linka, která měla tuhý materiál čistit. Stát se proto chystá vypsat dvě nové soutěže na dokončení prací po Čisté Ostravě. Celá zakázka by měla být podle smlouvy hotova do konce r. 2018. Pokud vláda novou zakázku neschválí, může Ostrava zapáchat dalších třicet let, varuje deník.


Alexandr Vondra  (vlevo) a Jiří Šedivý,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Náměstek ministra obrany Jiří Šedivý bude od září českým velvyslancem při NATO. Napsaly to Lidové noviny. Dosavadní mimořádný zástupce Česka Martin Povejšil podle dřívějších zpráv serveru Česká pozice zamíří na stejný post EU. Hlavním úkolem velvyslance při NATO je vyřizovat požadavky aliance a tlumočit jí národní postoj. Po EU jde o druhou nejvyšší diplomatickou misi České republiky, tvoří ji zhruba 50 lidí včetně vojáků. Deník upozornil, že jmenování Šedivého je stále utajovaná skutečnost. Potvrdil to i mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Právě ministerstvo má nad obsazením zastupitelského úřadu rozhodující moc. Šedivý byl ministrem obrany od září 2006 do ledna 2007 v první vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Působil rovněž jako náměstek Alexandra Vondry v době, kdy byl tento politik vicepremiérem pro evropské záležitosti, a byl i náměstkem generálního tajemníka NATO.


V Plzni podle deníku Právo otevřou první německý úřad práce v Česku. Čechům bude od 2. května nabízet volná pracovní místa především v bavorském příhraničí. Bude sídlit přímo v budově plzeňského úřadu práce a střídat se v něm budou zástupci ze tří bavorských měst - Weidenu, Schwandorfu a Deggendorfu. Jazykové bariéry se prý nemusejí čeští uchazeči obávat, do kanceláře budou dojíždět poradci, kteří češtinu ovládají a v plzeňském regionu již dříve působili v rámci tzv. poradenských dnů. Němci budou hledat především pracovníky pro služby v turistice a cestovním ruchu, zdravotnický personál a nabídnou i místa v technických oborech. V Bavorsku je nyní čtyřprocentní míra nezaměstnanosti, na Tachovsku je skoro dvojnásobná. Volných míst je v Bavorsku na třicet tisíc, z toho více než tisíc v samotném Weidenu, píše Právo.


Požár rozhledny Hýlačka,  foto: HZS Jihočeského kraje
Češi neskrblí, na památky podle Lidových novin dávají miliony. Svědčí o tom i příběh nedávno vyhořelé rozhledny Hýlačka u Tábora. Devadesát let starou dřevěnou stavbu plameny pohltily na Nový rok. Dva týdny na to vypsal Klub českých turistů veřejnou sbírku na její obnovu. A výzva bleskově zabrala. Dnes je v ní už několik set tisíc korun. Iniciátoři sbírky si už dnes malují, jak bude nová Hýlačka vypadat. A že Češi na památky neskrblí, potvrzuje i ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák. Ročně se mezi lidmi podle něj na památky vyberou miliony korun. Jeho institut se snaží údaje o dnes zcela roztříštěných sbírkách a aktivitách sjednotit. Od loňského roku eviduje všechny probíhající veřejné sbírky zaměřené na kulturní památky. Do dneška zaznamenal 102 sbírek. Drtivá většina z nich je pro záchranu zničených kostelů a kaplí. Díky další sbírce ale například už za rok má začít chrlit vodu zámecká kašna v Bučovicích, uzavírá denik.


Tomáš Pitr,  foto: ČT24
Podnikatel Tomáš Pitr podle Mladé fronty Dnes má asi šanci dostat se na svobodu. Po svém dobrovolném návratu ze švýcarské vazby totiž v Praze rozjel za pomoci svých právníků velkou šachovou partii. Na jejím konci zřejmě má být jeho co nejrychlejší propuštění na svobodu. Podle dřívějších verdiktů si přitom měl odsedět celkem šest let za krácení daní a podvod s akciemi. Původně požádal o obnovení svého procesu, v němž se měl zpovídat z podvodu s akciemi firem Setuza a Milo Surovárny s obří škodou přes 700 milionů korun. Pitr však překvapivě na začátku týdne svou žádost stáhnul a soud tak jednání zrušil. Zůstává mu tedy pouze povolená obnova procesu u šestnáct let staré kauzy krácení daní. Podle svého právníka Pitr věří, že se tím urychlí projednávání všech jeho kauz. Soud nyní zřejmě Pitrovi vyměří trest "jen" za akcie a "lehčí" daňový delikt. Pitr tak má zřejmě naději, že se dostane z vazby, protože očekávaný trest dva roky si už odseděl ve švýcarském vězení, spekuluje Mladá fronta Dnes.


Český rozhlas chystá rozsáhlou změnu designu. Hodlá změnit logo celého podniku, loga všech stanic, uměleckých těles, soutěží a projektů. Uvedl to deník E15. Podle mluvčího rozhlasu Jakuba Čížka je nutná celková obměna a sjednocení grafické podoby značek ČRo a vytvoření jednotného vizuálního stylu. Termín jeho zavedení je rok 2013, kdy organizace oslaví 90. výročí zahájení pravidelného vysílání. Autora nového designu chce rozhlas najít ve výběrovém řízení. Předběžná hodnota zakázky bude kolem 2,5 milionu korun. Celkové náklady za zavedení všech nových prvků v praxi se odhadují na pět až 7,5 milionu korun, doplnil Čížek. Současné logo ČRo pochází z let 1995 až 1996, v roce 1997 nové logo získalo ocenění Logo roku.