Přehled tisku

0:00
/
0:00

Německo-české vztahy nikdy nebyly tak dobré, zazní dnes. Uvádějí do Hospodářské noviny v komentáři nazvaném Temelín über alles v souvislosti s úterní návštěvou německé kancléřky Angely Merkelové v Praze.

Německo-české vztahy nikdy nebyly tak dobré, zazní dnes. Uvádějí do Hospodářské noviny v komentáři nazvaném Temelín über alles v souvislosti s úterní návštěvou německé kancléřky Angely Merkelové v Praze. Je to ale pravda? Vezměme si třeba energetiku, o které zde má Merkelová též jednat. Němcům se nelíbí, že chceme dostavět Temelín. Nám zase, že jejich větrníky zatěžují naši přenosovou soustavu až na pokraj blackoutu. Česko-německé pnutí přitom ukazuje na hlubší problém: Evropská unie v tak důležité oblasti, jakou energetika bezesporu je, nefunguje. Jednotlivé státy mají své vlastní zájmy a prosazují je hlava nehlava. Shodnou se snad jen na snižování emisí CO2. To je ale jen šidítko, protože ekologické snažení díky nezájmu zbytku světa stejně nikam nevede. Navíc různé subvence obnovitelným zdrojům působí proti trhu. Energetika dělí evropský kontinent víc než co jiného, píše se v komentáři Hospodářských novin. Je třeba se dohodnout na skutečně společné energetické politice, která by respektovala podmínky jednotlivých zemí. Tím může být EU užitečná všem svým obyvatelům.


Jmenuji se Honza Fischer. Napište mi, co vás pálí. Tak nazvala Mladá fronta Dnes svůj článek o kampani budoucího prezidentského kandidáta Jana Fischera. Bývalý premiér oslovil potenciální voliče z okna své chalupy ve středních Čechách. Video s Fischerovým poselstvím je součástí jeho nových stránek na Facebooku a je vlastně prvním volebním klipem před přímou prezidentskou volbou. "Společně se budeme snažit, aby to v naší zemi vypadalo líp,"říká v závěru Fischer. Jeho spolupracovníci zatím tvrdí, že spot nelze považovat za zahájení samotné prezidentské kampaně, protože ta ještě nemůže začít. Parlament totiž pro volbu ještě nestanovil jasná pravidla. Fischer proto ani nezačal shánět potřebnou podporu zákonodárců nebo podpisy občanů. Jeho tým ale nezahálí. Do konce dubna chce otevřít Fischerovy oficiální stránky na webu i volební kancelář v centru Prahy, píše Mladá fronta Dnes.


Předseda Věcí veřejných Radek John,  foto: ČTK
Věci veřejné získaly na volební kampaň od tajemných dárců 26 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy o hospodaření, kterou nejmenší vládní strana zveřejnila toto pondělí. Informují o tom Hospodářské noviny. Jedním z nich je pražský advokát Daniel Musil, který přes firmy, které vlastní, daroval VV téměř dvanáct milionů. Dalších více než pět milionů strana dostala od společností, ve kterých figurují Musilovi společníci nebo kterým zajišťoval právní servis. Za zvláštní pozornost podle deníku stojí podnikatel Radek Nováček, jehož firmy poslaly v loňském roce do pokladny Věcí veřejných téměř deset milionů. I on je ale úzce propojený s Musilem. Vedení strany o těchto darech bude teprve jednat. Místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová deníku přiznala, že jisté otázky kolem dárců začaly vyvstávat, až když do celé věci začali "šít" novináři. Věci veřejné získaly od sponzorů celkem 38,5 milionu. To je víc než ve volebním roce a také víc, než přišlo na účty vládní TOP 09 nebo opoziční ČSSD. Pouze ODS dostala 93 milionů, informují Hospodářské noviny.


Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Školství sebere učitelům stovky korun na mzdách, které jim přidalo. Uvádí to deník Právo. Jedná se v průměru o 560 korun měsíčně u učitelů a 310 korun u nepedagogických pracovníků školství. Tuto nepříjemnou zprávu v pondělí vyslal pedagogům prozatímní šéf ministerstva školství Ladislav Němec, sotva se ujal vedení úřadu po bývalém ministrovi Josefu Dobešovi. Dobeš svou rezignaci zdůvodnil právě tím, že nesouhlasil se škrtáním v platech. Němec se ale hájí tím, že musí splnit nařízení vlády. A to je jasné, v resortu se musí uspořit 2,5 miliardy. Němec proto už schválil návrh na téměř dvoumiliardový škrt v regionálním školství, tedy na základních a středních školách. O dalších 600 milionů přijdou veřejné vysoké školy. Němec přitom zdůraznil, že osud učitelských peněz záleží na dalších jednáních vlády a především na dalším ministrovi. "Rozhodně nechci být ten, kdo se podepíše pod snížení platů ve školství," uvedl Němec v Právu.


Roman Janoušek
Množí se indicie, jak enormní vliv měl pražský kmotr Roman Janoušek na politické a úřednické špičky v Česku, píší Lidové noviny. Jeho úzké vazby podle deníku nekončily na radnici hlavního města nebo ve vedení BIS. Podle deníku Insider si lobbista čile volal i s bývalými a současnými ministry. Nejčastěji přitom v r. 2007 hovořil s někdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem z ODS. Ve spojení byl ale i s tehdejším středočeským hejtmanem a nynějším ministrem zemědělství Petrem Bendlem nebo ministrem pro životní prostředí Tomášem Chalupou. Oba občanští demokraté tyto kontakty připustili, Bendl ale zásadně popírá, že by byl horkou linkou Romana Janouška do vlády. Nešlo prý o nijak intenzívní kontakty. Vazby na Janouška budou muset ministři vysvětlit premiéru Petru Nečasovi, napsaly Lidové noviny.


Václav Havel
Esej Václava Havla Moc bezmocných vyšla i v arabštině a na káhirském knižním veletrhu ji toto pondělí slavnostně pokřtil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Píší to Lidové noviny. Za prvním překladem Havlovy knihy v Egyptě stojí jeho dlouholetý přítel, kanadský spisovatel a překladatel Paul Wilson. Loni na jaře do Káhiry přivezl několik Havlových knih a spolu s českým velvyslancem v Káhiře hledali překladatele, který by se jich ujal. Volba padla na učitele češtiny na káhirské univerzitě Chálida Biltágího. Ten přiznává, že Havlův esej četl s nadšením, text byl ale pro něj zpočátku dost obtížný. Překlad zdržely i egyptské události, Biltágí se účastnil politických protestů. Koncem loňského roku a zejména v souvislosti s Havlovým úmrtím se ale k eseji vrátil a překlad co nejrychleji dokončil. V plánu jsou nyní překlady i dalších Havlových knih, píší Lidové noviny.


Artur a Lise Londonovi
Deník Právo připomíná, že v sobotu v Paříži ve věku 96 zemřela Lise Londonová. Tato rodilá Katalánka se proslavila hlavně tím, že v roce 1968 spolu se svým manželem, čs. komunistou Arturem Londonem, napsala v pařížském exilu knihu Doznání. Kniha je svědectvím o procesu s "protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského" v r. 1952. V něm padlo 11 rozsudků smrti. Londona, který byl odsouzen "pouze" na doživotí, propustili z vězení po pěti letech. Později emigroval do Francie. Podle knihy vznikl v r. 1970 i film, v němž hlavní role manželů Londonových hráli Yves Montand a Simone Signoretová. Londonovi ale nikdy zcela nezavrhli myšlenky komunismu, píše Právo. Lise Londonová si v tomto smyslu dokonce napsala vlastní epitaf, kdy komunisty vyzývá, aby si své ideály nenechali pošpinit.


Hygienici ve Zlínském kraji řeší ojedinělý případ dětské tuberkulózy. Onemocněla jedenáctiletá školačka z Otrokovic, která už leží v brněnské nemocnici. Její spolužáci i rodina museli absolvovat vyšetření, u nikoho dalšího se nemoc neprokázala, píše regionální vydání Mladé fronty Dnes. S podobným případem se lékaři nesetkali už asi 20 let. Infekční onemocnění se v Česku objevuje už jen velmi výjimečně. Ve Zlínském kraji se každý rok léčí maximálně 30 případů dospělých pacientů. U dětí je však ještě vzácnější, loni se objevily jen tři případy v celé zemi. Lékaři zjistili, že dívka má rozsáhlou formu plicní tuberkulózy. Podezření potvrdil i rentgen. Stav školačky je ale stabilizovaný. Informace o tuberkulóze v otrokovické škole se rozšířila i mezi rodiče a obyvatele města a u většiny z nich vyvolala obavy. Podle odborníků však nejsou na místě. Není možné, aby se nemoc přenesla rychle, kontakt musí být dlouhodobý a velmi úzký. Lékaři budou ale děti i dospělé sledovat delší dobu. Zatím se totiž neví, jak se vzácná infekce k dívce dostala.