Přehled tisku

0:00
/
0:00

Léky by si mohli lidé koupit i v samoobsluze. Uvádí do Mladá fronta Dnes. Rozšířit sortiment o základní volně prodejné léky se například chystá síť prodejen Coop. Léky jako paralen nebo kinedryl by tak byly dostupné i v malých obcích, kde nejsou žádné lékárny. Problémem je, že řada dosavadních pokusů prodávat léky mimo lékárny zkrachovala.

Léky by si mohli lidé koupit i v samoobsluze. Uvádí do Mladá fronta Dnes. Rozšířit sortiment o základní volně prodejné léky se například chystá síť prodejen Coop. Léky jako paralen nebo kinedryl by tak byly dostupné i v malých obcích, kde nejsou žádné lékárny. Problémem je, že řada dosavadních pokusů prodávat léky mimo lékárny zkrachovala. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv má povolení k jejich prodeji jen 150 prodejců a jejich počty rok od roku klesají. Drogisté říkají, že se jim prodej léků nevyplatí. Prodej léčiv ukončil i provozovatel čerpacích stanic ÖMV. Léčiv, která je možné prodávat mimo lékárny, je totiž málo a v celkových tržbách zaujímají jen zanedbatelnou položku. Prodejce přitom musí investovat do nákladných školení zaměstnanců. Coop chce proto s ministerstvem zdravotnictví jednat o rozšíření sortimentu. Proti se ovšem stavějí lékárníci. Upozorňují, že na rozdíl od prodavačů v samoobsluhách mají odborné vzdělání. Varují také před ztíženými kontrolami prodejen a možným prodejem padělků.


Stát zatím nemohl začít vyplácet odškodné za účast na protikomunistickém odboji, protože chybí odznaky, které mají hrdinové třetího odboje dostat spolu s odškodněním. Firma, která zakázku na odznaky vyhrála, je nedokázala vyrobit. Ministerstvo proto muselo od smlouvy odstoupit. Napsaly to Lidové noviny. Zákon o protikomunistickém odboji přitom platí od loňského 17. listopadu. Lidé, kteří se podíleli na boji proti totalitní diktatuře, mohou žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100.000 korun. Ministerstvo obrany si ale nestanovilo žádnou lhůtu, dokdy musí o podané žádosti rozhodnout. Přesné datum, kdy by mohl ministr obrany Alexandr Vondra slavnostně ocenit prvního československého "třetího odbojáře", tak zůstává nejasné. Záležet bude právě i na tom, jak rychle bude nová firma schopna vyrobit tři tisícovky kovových medailí. Odznak pro protikomunistické odbojáře, jehož autorem je akademický malíř Pavel Holý, má zlatou a stříbrnou variantu. Za vyrobení 3000 odznaků zaplatí ministerstvo 300.000 korun, píše deník.


Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek přišel v rámci úsporných opatření s návrhem sloučit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s ministerstvem kultury, které řídí jeho stranická kolegyně Alena Hanáková. Kalousek spočítal, že by ušetřil čtyřicet milionů korun, napsaly Hospodářské noviny. Členy Rady podle deníku zamýšlený plán pobouřil. Podle předsedkyně rady Kateřiny Kalistové hrozí, že by Česko ztratilo punc nezávislosti. "V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání,"řekla deníku Kalistová, bývalá šéfka kulturní komise ČSSD a náměstkyně čtyř ministrů kultury. Návrh je součástí obsáhlého materiálu úspor ve státním rozpočtu. Ministerstvo v něm vypočítává několik desítek státních fondů, ústavů, komisí či rad, na jejichž provozu by se daly ušetřit desítky milionů korun. Kalousek plánuje "zjednodušením agend a odstraněním duplicit" ušetřit celkem devět miliard korun. Sloučení by se týkalo například i Ústavu pro studium totalitních režimů, pojala by ho Akademie věd. V tomto případě by Kalousek ušetřil dalších 75,5 milionu korun.


Alois Hadamczik
Pozemkový fond si v centru Ostravy pronajal na dva roky kanceláře od firmy trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika za 6,6 milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny. Hadamczik se dobře zná s ředitelem fondu Radimem Zikou. Hrají v jednom amatérském týmu hokej. Úředníci fondu se do budovy přestěhovali předloni na podzim. Nové podmínky jsou pro úřad méně výhodné, v budově reprezentačního kouče dnes fond platí v přepočtu na metr dvakrát více než ve starém sídle. Zika dlouhodobě přímé rozhovory odmítá, přes svou mluvčí ale deníku vzkázal, že fond nutně potřeboval nové prostory. "Na výběr neměla žádný vliv skutečnost, kdo je vlastníkem,"řekla deníku mluvčí fondu Monika Machtová. Hadamczik rozhovor pro Hospodářské noviny odmítl, v písemném prohlášení jen uvedl, že jeho dům zkrátka splňoval vše, co fond hledal. Podle něj nehrálo roli, že se zná s ředitelem Zikou. Nejde přitom o první případ, ve kterém figuruje fond a Hadamczikovo jméno. Hospodářské noviny před dvěma týdny uvedly, že fond si za poradkyni najal Hadamczikovu dvaadvacetiletou přítelkyni, která za poradenské služby prý může získat až 270.000 Kč ročně. V pondělí server iHNed.cz napsal, že na ekonomické poradenství si fond najímal i její matku, která loni úřadu naúčtovala 84,500 korun.


Katolická církev se snaží zabránit nevýhodným prodejům svého majetku, uvádí deník Právo. Z obavy, aby kněží nespekulovali se svěřenými nemovitostmi, nechala Česká biskupská konference zapsat na ministerstvu kultury do rejstříku církevních právnických osob speciální formuli. Ta kněžím zabraňuje bez dovolení biskupa disponovat s farním majetkem, který má vyšší hodnotu než sto tisíc korun. Pokud by byl majetek prodán pod cenou a bez schválení biskupství, nebude prodej z právního hlediska platný. Církev má už v tomto směru několik negativních zkušeností.


Lochkovský most
Pražský Lochkovský most má trhliny, které by v budoucnu mohly ohrozit jeho statiku. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Vady klíčového mostu na dálničním okruhu kolem Prahy, který byl otevřen před rokem a půl, objevili experti z Inženýrské akademie. Zatím nepatrné trhliny ve svarech mostní konstrukce se podle odborníků zvětšují. "To naznačuje, že se nejedná pouze o nedokonalosti při výrobě, ale i o vliv provozu na mostě," uvádí posudek. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím most od stavebníků do své správy nepřevzalo a čeká na další posudky. Nemůže proto zatím ani reklamovat případné vady. Pokud se budou trhliny dál rozšiřovat, stavební firmy budou muset most zavřít a opravit. Most je součástí jihozápadní části Pražského okruhu, který byl otevřen v září 2010. Celý úsek přibližně za 20 miliard Kč měří 23 kilometrů. Úsek, který výrazně odlehčil frekventované Jižní spojce, je tatím ve zkušebním provozu.