Přehled tisku

Pražský okruh
0:00
/
0:00

Ministerstvo dopravy muselo odepsat část evropské dotace na Pražský okruh, píší dnešní Hospodářské noviny. Rozpočet na české dálnice tak přišel o dvě miliardy korun.

Ministerstvo dopravy muselo odepsat část evropské dotace na Pražský okruh, píší dnešní Hospodářské noviny. Rozpočet na české dálnice tak přišel o dvě miliardy korun. Důvodem je to, že stát zvedl sazbu mýta, kterým si na stavbu silnic vydělává. Tím podle pravidel evropských dotací ztratil nárok na část peněz. Stát mýto od schválení evropské dotace už dvakrát zdražil. Podle dokumentů ministerstva dopravy je tak ohroženo až 16 miliard korun, uvádějí Hospodářské noviny. Zvýšený výběr mýta nahradí evropskou dotaci, má k tomu dojít za 30 let. Česko podle ředitele odboru evropských fondů na ministerstvu dopravy Marka Pastuchy v konečném důsledku vydělá. Státu by se ale peníze i kvůli rozpočtovým škrtům hodily hned, píší Hospodářské noviny.


Josef Dobeš
Teď už nejde o ministra, nýbrž o pověst republiky, uvádí komentář Mladé fronty Dnes. Napsal ho vzdělávací expert z agentury EDUin Tomáš Feřtek. Vrací se tak k diskusím ohledně odvolání ministra školství Josefa Dobeše, který podle experta hlavně svojí personální politikou uškodil ministerstvu školství. Reálný tlak na jeho odvolání ale nastal ve chvíli, kdy je ohrožené čerpání dotací z evropských peněz. Právě těm je věnovaná velká část komentáře. Evropské peníze jsou určené na vesměs menší projekty ve školství a utrácejí se po stomilionových částkách. Ministr musí vykázat, že utratil určitou sumu peněz. Ministerstvo ale chce peníze dát do velkých projektů - jako jsou webové portály nebo reklama - na kterých Evropská unie kritizuje odtrženost od příjemců. Peníze by dostaly mediální skupiny místo samotných škol. Na ostatní ministrova pochybení si veřejnost není schopna udělat vlastní názor, píše Mladá fronta Dnes. Sám ministr popisuje svoji práci jako adrenalinový sport a sám sebe chápe jako odváženého hráče. Politická reprezentace ale nepochopila, jak je situace vážná a nezareagovala, končí Tomáš Feřtek svůj komentář.


V dalším komentáři - tentokrát Lidových novin - se Martin Weiss vrací ke dvojímu občanství, které navrhuje udělovat ministerstvo vnitra. Zjednodušená možnost dvojího občanství výrazně zjednoduší situaci pro české krajany nebo emigranty, píše list. V současné době už totiž není problém loajality k jednomu státu. Ten by neměl nikomu bránit občanům, kteří usoudí, že patří jinam nebo si najdou třeba partnera v jiné zemi. Vždy v historii docházelo k paradoxům, píše Martin Weiss v Lidových novinách a dodává, že případy, kdy dvojí loajalita vedla k válce mezi zeměmi, jsou už dnes málo pravděpodobné. Pokud má podle něj stát být přísný, tak v tom, komu občanství udělí. Příslušnost k jednomu státu má totiž svoji cenu a není přehnané, když státy zkoumají, do jaké míry je žadatel v zemi zakotvený, píší Lidové noviny. Dvojí občanství by se nemělo povzbuzovat jako hromadný jev.


Vinařské miliony si rozdělují i politici, zní titulek článku Lidových novin. Článek se věnuje Vinařskému fondu, který z dotace 67 milionů korun podporuje vinařské kampaně, soutěže a vinobraní, ale také některé televizní pořady. Jeho zrušení navrhla Národní ekonomická rada vlády. Tento krok je ale velmi komplikovaný, píše list a dodává, že existenci fondu stanovuje zvláštní zákon. Proti zrušení jsou i politikové, kteří sedí v dozorčí radě fondu. Jeho příjmy se skládají z plateb od vinařů a ze státních peněz. Ministr zemědělství Petr Bendl ale prohlásil, že zrušení fondu neplánuje. Jeho ředitel Jaroslav Machovec namítá, že by zrušením padla propagace vinařství, podpora akcí nebo účasti na světových soutěžích. Část vinařů už dnes ale protestuje proti tomu, jak fond funguje, píší Lidové noviny.


Ilustrační foto
Mezi lyžemi, které loni dodal na trh novoměstský Sporten byly i běžky značky Artis, které se v této továrně vyráběly za socialismu. Napsaly to Hospodářské noviny. V posledních dvou letech navýšil Sporten výrobu o pětinu, stejně jako tržby, které v uplynulém roce činily 260 milionů korun. Horší vyhlídky ale má český výrobce lyží na letošek, a to i kvůli špatnému počasí v zimě. "Výrobcům lyží nejvíce pomáhá zima před Vánocemi. Loni se ale v Alpách kvůli nedostatku sněhu před Vánocemi nelyžovalo,"řekl deníku generální ředitel Sportenu Ján Hudák. Pro Hospodářské novinyřekl, že největší zákazník firmy, Decathlon, o dvě třetiny zredukoval svoji letošní objednávku. Sporten vyváží až 90 procent produkce do zahraničí. Většinu lyží vyrábí pod značkami svých hlavních odběratelů, mezi které patří Decathlon, K2 a Rossignol. Běžky Artis začal Sporten vyrábět pro firmu Lerko sport, která tuto značku loni koupila. "Zatím jsme na trh dodali tři tisíce běžek - artisek - a čekáme na odezvu. Letos chceme začít dodávat i sjezdové lyže této značky," uvedl Hudák v listu.


Naším cílem je uchovat hodnotu letiště, říká generální ředitel Českého aerohodlingu Miroslav Dvořák v deníku Právo. Podle něj se celé odvětví letectví potýká s problémy. To se dotkne i nejproblémovější součásti holdingu - národního dopravce Českých aerolinií. Ty podle Dvořáka musí létat tam, kde to "má hlavu a patu". V případě ČSA se zruší ztrátové linky, redukovat flotilu a bude se omezovat počet transferových cestujících. Naopak se budou snažit více proniknout do zemí bývalého Sovětského svazu. České aerolinie podle Dvořáka mají například unikátní postavení největších neruských aerolinek, které operují na ruském trhu. Dvořák dodává, že ztrátové jsou ČSA na rozdíl od dceřiných dceřiných společností. Miroslav Dvořák poskytl rozhovor i ekonomickému deníku E15. V něm uvedl, že šance, že se letos podaří prodat národního leteckého dopravce, je menší než 50 procent. O nákup aerolinií totiž není příliš zájem. Stát by neměl ČSA prodávat, ale založit společný podnik aeroholdingu se strategickým partnerem, dodal pro deník E15. "V Evropě jsou dnes de facto všechny aerolinky na prodej. Je tu obrovský přetlak nabídky a já neregistruji nějaké seriózní množství kupců,"řekl Dvořák.


Foto: Zanetta Hardy / Stock.XCHNG
Češi podle Lidových novin dluží mobilním operátorům za telefon a internetové připojení téměř deset miliard korun. Neplatit za telefonování nebo a připojení k internetu je tak v Česku stále častější jev. Jen loni podle Lidových novin narostl počet pohledávek u operátorů o 30 procent. Stojí za tím stále horší ekonomická situace domácností. Přesné částky, kolik lidé dluží, ani přesné počty dlužníků ale telefonní operátoři nesdělují. Průměrná výše dluhu za telekomunikační služby se pohybuje okolo 4485 korun, řekla v Lidových novinách Jana Tatýrková, mluvčí společnosti M. B. A. Finance, která za snaží od dlužníků peníze získat. List také podotýká, že Češi se nebojí dlužit mobilnímu operátorovi na rozdíl od jiných společností. Cesta k případné exekuci je v tomto případě mnohem složitější než u jiných dluhů.


Foto: Raven3k / Stock.XCHNG
Tuzemská největší síť obchodů s hudbou, filmy a počítačovými hrami Bontonland vstoupí na začátku dubna na český trh s digitální hudbou. Informuje o tom ekonomický deník E15. Zájemcům nabídne 500.000 digitálních skladeb od velkých firem. Firma tak následuje hudební vydavatelství Supraphon, server MusicJet nebo americký Apple. "Momentálně testujeme beta verzi prodeje, ostrý start služby by měl nastat na počátku dubna,"řekl listu majitel Bontonlandu Lešek Wronka, který do budoucna hodlá oslovit i menší nezávislá vydavatelství. Kupovat bude možné jednotlivé skladby, alba nebo si zákazník zvolí variantu předplatného. Podle Wronky by se ceny měly pohybovat někde mezi cenami hudby na iTunes a fyzických nosičů. Digitální obchod s nahrávkami otevřela loni v listopadu společnost Supraphon. Stahování nebo přehrávání hudby a videa umožňují v Česku také další internetové servery.