Přehled tisku

0:00
/
0:00

Dobrým učitelům slibuje ministerstvo školství kariérní postup a navíc deset tisíc korun. Píše to Mladá fronta Dnes.

Foto: Jana Šustová,  Radio Prague International
Dobrým učitelům slibuje ministerstvo školství kariérní postup a navíc deset tisíc korun. Píše to Mladá fronta Dnes. Po letech příprav je nyní už hotový kariérní systém, který pomůže učitelům pracovat na své kvalifikaci. Bude to podobný systém jako u lékařů. Žebříček bude čtyřstupňový, povinné ale budou jen dva stupně - začínající učitel a učitel. Pokud bude chtít kantor další atestaci, bude si je muset zaplatit. Za jednu dá pět tisíc a za druhou deset tisíc korun. Ke kariérnímu postupu se podle listu vyjádřila i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Stínový ministr Marcel Chládek pro list uvedl, že kariérní řád může být pro učitele dobrou motivací a vzpruhou. píše Mladá fronta Dnes. K článku je připojený i rozhovor s Janou Strakovou z Institutu pro sociálně ekonomické analýzy. Podle ní je třeba přesně stanovit, co má učitel umět, a být za to také správně odměněn.


Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International
Česko má o 850.000 sportovců více než obyvatel, napsaly Lidové noviny. K bizarnímu číslu přes 11 milionů lidí došlo podle deníku ministerstvo financí. Sečetlo údaje, které mu předložily jednotlivé sportovní organizace. Každého člena eviduje střešní organizace, svaz, klub nebo tělovýchovná jednota individuálně. Podobná čísla jsou ale velmi zavádějící, píše deník. Mnoho Čechů provozuje několik sportů, navíc je běžné, že jsou zapsáni současně například u Sokola a také přímo ve sportovním svazu. Členská základna je přitom důležitá pro udělování státních dotací pro sportovce. Podle listu se proto chystá velké sčítání sportovců a areálů, protože centrální evidence zatím v Česku chybí. Podle náměstka ministra školství Jana Kocourka úřad pracuje s číslem zhruba 2,1 milionu sportovců. Vzniklý registr by mohl být podobný katastrálnímu rejstříku nebo s trochou nadsázky evidenci zvěře v zemědělství, uvádějí Lidové noviny.


Výrobci drží ceny lihovin snižováním obsahu alkoholu, píše deník Právo. Ceny surovin na výrobu alkoholických nápojů výrazně vzrostly a tak výrobci už nemohou jít cestou nižších marží. Pokles zisků postihl nejznámější alkoholické nápoje. Řada výrobců podle podnikatelů, které list oslovil, vyrábí silnou variantu nápoje a poté slabou méně alkoholickou verzi. Standardní a zavedené značkové nápoje slabší obsah nepostihne, týká se to spíše levnějších nápojů a lacinějších privátních značek, které firmy dodávají do obchodních řetězců. Tuzemský trh s lihovinami loni klesl o čtyři procenta a letošní pokles odhaduje Petr Pavlík, ředitel největší české likérky, na tři procenta. Menším výrobcům klesl přitom odbyt ještě více, a to až o deset procent, uvádí deník Právo. Z lihovin se přitom v Česku platí poměrně velká spotřební daň, na rozdíl od vinařů, kteří jsou od ní osvobozeni, dodává deník Právo.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Český autoprůmysl si recesi nepřipouští. To je titulek rozsáhlého článku, který přinášejí Hospodářské noviny. Tento druh průmyslu stále táhne českou ekonomiku. Na konci loňského roku byl nejsilnější v historii. Export firem v oboru vzrostl o 14 procent navzdory stagnaci evropského trhu s auty, píše list. Teď už ale není jisté, zda bude obor tahounem ekonomiky nebo kvůli problémům Evropy hrozí propad. Evropské automobilky přitom řeší problém s odbytem. V Česku naproti tomu pracují Škoda Auto a moravský nošovický závod Hyundai na plné obrátky, zdůrazňují Hospodářské noviny. Důvodem je podle listu odbyt na ruském trhu a dalších expandujících trzích. V Česku se také vyrábí řada autodílů, které směřují do francouzských aut. S pomocí Volkswagenu, který vlastní Škodu Auto, také české výrobky pronikají do Brazílie, Mexika nebo Spojených států.


Farmářské trhy zakládají asociaci, ta se bude snažit potírat překupníky kteří se snaží uplatnit produkty, které sami nevypěstovali. Tématem se zabývá ekonomický deník E15. „V současné době se dokončují potřebné dokumenty pro založení asociace. Rádi bychom měli vše pod střechou už v dubnu,"řekla deníku E15 Lenka Sehnalová ze sdružení Archetyp, které organizuje farmářské trhy na třech místech v Praze. Asociace chce navázat na loňský krok ministerstva zemědělství, které vydalo - ovšem dobrovolný - Kodex farmářských trhů. V něm se mimo jiné píše, že základním kritériem trhů musí být pro spotřebitele jistota o původu, kvalitě a hygienické nezávadnosti nabízených produktů. Při založení by asociace mohla mít zhruba šest až osm členů organizujících asi desítku tržišť. Organizátoři však předpokládají, že se budou další pořadatelé postupně přidávat, píše ekonomický list E15.


Český trh je rájem fastfoodů, píší Hospodářské noviny. Na český trh má zájem vstoupit na třetí největší americký řetězec. "Chtěli bychom najít partnera, který by měl v horizontu pěti až sedmi let zájem o otevření 15 až 20 restaurací,"řekla listu Erin Snyderová, manažerka pro mezinárodní spolupráci tohoto řetězce. Podnikat zde formou franšízy chce i osm dalších amerických řetězců, píší Hospodářské noviny. Další restaurace chtějí otevírat i kavárenské společnosti nebo restaurace nabízející výrobky z kuřat. Česko je podle Hospodářských novin atraktivní pro zahraniční firmy zejména proto, že se zvyšuje koupěschopnost českých zákazníků, je zde vysoká koncentrace nákupních center a velmi hustá dopravní síť. Česko je zajímavé také z toho důvodu, že mnohé americké značky ho vnímají jako bránu do střední a východní Evropy. Listu to potvrdila i Jana Rückerová z Velvyslanectví USA v Praze. Nevýhodou českého trhu jsou podle řetězců vysoké daně a složitá legislativa v oboru.


Václav Klaus,  foto: Vláda ČR
Pardony šetří, přesto jimi dráždí. To je titulek Lidových novin, který popisuje prezidentské milosti Václava Klause. Kritici prezidentovi vyčítají, že omilostnil například rektorku Metropolitní univerzity Annu Benešovou, která byla jen v podmínce. Podmínka přitom Benešové nijak vážně neovlivňovala život, píší Lidové noviny. Na univerzitu přitom docházeli lidí z Úřadu průmyslového vlastnictví, různých pražských obvodů i z magistrátu hlavního města. "Vypadá to spíše, že milost souvisí se snahou někomu udržet předpoklad pro výkon funkce," domnívá se poslanec a člen sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Polčák z TOP 09. Lidovými novinami oslovený žalobce Marek Bodlák míní, že prezident to s milostí pro Annu Benešovou přehnal. Prezident při udílení milosti přihlédl k péči o těžce nemocného manžela - tak zdůvodnil udělení milosti tiskový odbor Pražského hradu.


Foto: Carl Dwyer,  FreeImages | Foto: Carl Dwyer,  freeimages
Lidé, kteří chtějí získat práci, se mohou stát obětí podvodných firem, píší v ekonomické rubrice Lidové noviny. Příkladem je společnost Česká konzultační, která místo podmiňuje povinným školením obchodních dovedností. Po absolvování školení ale firma uchazeče o práci nepřijme a získá přes 4 tisíce korun, píše list. Podvodné jednání potvrdila řada svědků i někteří právníci. Firma ale dál klidně inzeruje řadu pracovních míst na úřadech práce. Zástupkyně firmy řekla Lidovým novinám, že pomocí poplatku se firma jistí, že uchazeč má skutečně zájem pracovat. Tvrdí také, že lidi nemohou přijmout okamžitě a dobrá je třeba praxe v jiné firmě. Mnoho lidí v současné době nemá práci a sáhnou téměř po všem, zdůrazňují v závěru článku Lidové noviny a dodávají, že oklamat je pak vůbec není těžké.