Přehled tisku

Jan Fischer, foto: Vláda ČR
0:00
/
0:00

V přímé volbě prezidenta by nyní nejvíc hlasů získal bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer. Vyplývá to z bleskového průzkumu společnosti Median, jehož výsledky zveřejnila Mladá fronta dnes.

Jan Fischer,  foto: Vláda ČR
V přímé volbě prezidenta by nyní nejvíc hlasů získal bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer. Vyplývá to z bleskového průzkumu společnosti Median, jehož výsledky zveřejnila Mladá fronta dnes. Z lidí, kteří nevyloučili, že k volbám půjdou, by Jana Fischera volila třetina, šestina by dala hlas ekonomu Janu Švejnarovi, desetinu by dostal podnikatel Tomio Okamura. Přímou volbu hlavy státu ve středu schválil Senát, poprvé by se měla uskutečnit příští rok. Podle výsledků průzkumu mají zatím největší šanci na zvolení nestraníci. Ze stranických kandidátů by lídr TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dostal šest procent hlasů, předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou z ODS by volila tři procenta dotázaných, ještě méně hlasů by dostal její stranický kolega Přemysl Sobotka. Voleb by nyní zúčastnily tři čtvrtiny lidí, píše Mladá fronta Dnes.


Pražský dopravní podnik přichází o desítky milionů korun ročně kvůli nevýhodné zakázce na SMS jízdenky, kterou před několika lety zadal bez výběrového řízení společnosti Crowsnest. S firmou mají podobné smlouvy i další města, informují Hospodářské noviny. Za Crowsnestem stojí právní kancelář Šachta & Partners, jejíž jméno figuruje i v dalších pro pražský dopravní podnik zřejmě nevýhodných zakázkách. Ten pod vedením bývalého ředitele Martina Dvořáka zadal v roce 2007 SMS jízdenky bez výběrového řízení nově založené společnosti Crowsnest. Levnější nabídky nezkoumal, ačkoliv už tehdy dostal další dvě. Přes SMS jízdenky ročně projde 300 milionů korun. Podnik tají, kolik za službu platí. "Kvůli obchodnímu tajemství údaje nezveřejňujeme. Zůstává nám však více než 75 procent ceny jízdenky,"řekla mluvčí podniku Ilona Vysoudilová. Podle Hospodářských novin tak z dvaatřicetikorunové jízdenky podnik platí necelých osm korun. Ročně se prodá více než deset milionů SMS jízdenek.


Případ údajné korupce při nákupu rakouských transportérů Pandur pro českou armádu bude zkoumat nový tým vyšetřovatelů, informuje Mladá fronta Dnes. Bývalý tým se rozpadl, když část lidí odešla a část byla vyměněna kvůli podezření z úniku informací. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nyní musí novelizovat dohodu s Rakouskem, protože vyšetřování vede česko-rakouský tým a jeho složení je součástí dohody. Vrchní státní zástupce Stanislav Mečl se domnívá, že noví lidé vyšetřování urychlí. Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině července 2010. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Mezi podezřelými jsou bývalý vicepremiér Martin Barták či poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka z ODS Marek Dalík, připomíná Mladá fronta Dnes. List připomíná, že někteří členové vyšetřovacího týmu byli vyměněni kvůli podezření z vynášení informací a maření vyšetřování, tato podezření se však neprokázala. Jiní odešli, protože byli znechuceni z poměrů u policie.


Foto: Milan Jurek / Stock.XCHNG
Do dvou let chce ministerstvo práce zrušit kojenecké ústavy. Péči o opuštěné děti do tří let tak mají v budoucnu plně převzít pěstounské rodiny. Jak ale píší Lidové noviny, kojenecké ústavy teď získaly dalšího vlivného zastánce - první dámu Livii Klausovou. Manželka prezidenta, která se k politickým otázkám jinak obvykle nevyjadřuje, kvůli tomu dokonce napsala dopis ministrovi Jaromíru Drábkovi. Podle deníku se totiž na ni stále častěji obracejí rodiče, kteří v kojeneckých ústavech mají své postižené dítě, o něž se v domácím prostředí nejsou schopni postarat. A právě osud těchto dětí je podle Livie Klausové důvodem, proč by diskuze o budoucnosti kojeneckých ústavů měla ještě pokračovat, píší Lidové noviny.


Exekuce je účinná zbraň, kterou stát často nasazuje do boje s neplatiči různého druhu. Jak ale píše deník Právo, fungovat to může i obráceně. List se vrací ke kolapsu systému vyplácení sociálních dávek, který v uplynulých dnech dostával část lidí do obtížné sociální situace. Přináší příběh ženy s rizikovým těhotenstvím, která na nemocenskou čekala téměř půl roku, přičemž ze zákona má sociálka na vyplacení nemocenské 30 dní. Tristní pochybení přitom úřad lakonicky vysvětlil nedostatkem lidí. Jak ale deník Právo připomíná, občan se může v obdobných případech domáhat dávek právě prostřednictvím exekuce, kterou soud uvalí na stát.


Jan Trachta,  foto: ČT24
Je mu pouhých pětatřicet let a už patří mezi českou lékařskou elitu. Řeč je o chirurgovi Janu Trachtovi, podle Hospodářských novinžhavém kandidátovi na prestižní tuzemské ocenění Lékař roku. Jeho portrét list přináší v rámci svého seriálu o válečných doktorech. Jan Trachta přitom mezi nimi patří k nejzkušenějším. V rámci mezinárodní organizace Lékaři bez hranic totiž už provedl přes 700 operací, mnohdy v naprosto extrémních podmínkách. List vedle Jana Trachty přináší i osudy dalších dvou lékařů a jednoho zdravotníka. Ondřej Šimetka, šéf porodnické kliniky, v rámci organizace Lékaři bez hranic dostal na starost půl milionu žen ve Východním Timoru a tvrdí, že to byl rychlokurz komplikací. Michal N. byl jako vojenský zdravotník v afghánském Lógaru. V Hospodářských novinách mimo jiné popisuje situaci amerického vojáka, který měl amputované obě dolní končetiny, částečně pravou ruku, roztržený svěrač, zlomenou pánev, ale byl při vědomí a komunikoval. Šlápl totiž na nástražné výbušné zařízení. Spolu s dalšími českými kolegy jej stabilizovali natolik, že mohl být převezen do nemocnice. Poslední ze čtveřice, kterou prezentují Hospodářské noviny, je primář emergency oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze Pavel Kupka. Ten tvrdí, že nejhorší je, když přivezou vojáky, kteří najeli v autě na minu. To totiž k němu velmi často dorazí už na konci života nebo mrtví. Velké množství nenahraditelných zkušeností získal jako chirurg v britské polní nemocnici v Iráku.


Lukáš Přibyl,  foto: ČTK
Ústředním tématem se pro deník Sport stal náhlý skon třiatřicetiletého místopředsedy fotbalové Sparty Lukáše Přibyla. Podle listu s ním odešly také velké naděje na zlepšení poměrů v tuzemském fotbalu. Mladý a energický funkcionář byl totiž podle deníku pravým opakem místních fotbalových bosů, zapojených do četných korupčních kauz. Jeho otevřenost, přímost a bezúhonnost tak bude českému fotbalu hodně chybět, konstatuje deník Sport.


Foto: Gabriella Fabbri / Stock.XCHNG
O tom, že hyenismus se může projevit i u osob, do nichž by to nikdo neřekl, píše na titulní straně deník Právo. Uvádí příběh čtyřiaosmdesátileté paní trpící Alzheimerovou demencí a kvůli snížené soběstačnosti žije nyní v domově pro osoby se zvláštním režimem v lázeňském areálu v Letinech na Plzeňsku. Pokud by se ale teď chtěla vrátit domů, nemá kam. O domek v Řevňovicích u Příbrami ji totiž připravil dnes již bývalý a policejně stíhaný ředitel lázní Pavel Hucl. Nechal si totiž od své pacientky podepsat zplnomocnění k prodeji její nemovitosti, přičemž v okamžiku podpisu plné moci a kupní smlouvy stará paní vůbec nebyla schopná chápat, co se kolem ní děje. Podvod naštěstí odhalili lidé ze vsi, uvádí deník Právo.