Přehled tisku

Josef Dobeš
0:00
/
0:00

Evropská komise poslala ministrovi školství Josefu Dobešovi další vytýkací dopis, píší hned dva české deníky - Hospodářské noviny a Lidové noviny. Komise v něm kritizuje ostře evropské projekty s názvy Okno a Sport. Podle ní mají akce za téměř 1,2 miliardy korun "pochybnou" kvalitu a nemohou prý mít smysluplný dopad.

Josef Dobeš
Evropská komise poslala ministrovi školství Josefu Dobešovi další vytýkací dopis, píší hned dva české deníky - Hospodářské noviny a Lidové noviny. Komise v něm kritizuje ostře evropské projekty s názvy Okno a Sport. Podle ní mají akce za téměř 1,2 miliardy korun "pochybnou" kvalitu a nemohou prý mít smysluplný dopad. Projekt Obecné kompetence našim občanům - zkráceně OKNO - za půl miliardy korun má vzdělávat občany ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií. SPORT za 650 milionů korun má vzdělávat trenéry a učitele tělesné výchovy a přivést mládež ke sportu. píší Hospodářské noviny a Lidové noviny. Komisi vadí, že u obou projektů neexistuje žádný finanční plán, který by umožnil řádné posouzení výdajů. Největší část rozpočtu, 53 procent, je podle ní plánována na analýzy, podklady a televizní spoty, což je nepřijatelné. Návrhy na další projekty se objevují znenadání, bez předchozího odůvodnění. Většina z nich je zaměřena na tvorbu webových portálů za desítky nebo stovky milionů, což Evropské komisi vadí.


Foto: Sanja Gjenero / Stock.XCHNG
Česká vláda se chystá propojit dotované stavební spoření s penzijní reformou, píší Hospodářské noviny. Lidé by mohli využít státní podporu ze stavebního spoření pro zabezpečení na stáří. Příspěvek státu, který bude omezený na 2000 korun ze současném dvojnásobku, bude možné použít také na úhradu školného, píše list. Návrh chce ministerstvo financí předložit v prvním čtvrtletí a koncept má podporu také u opozice. Změny by podle neměly dopad na výdaje státu na stavební spoření. Ty letos klesnou asi na pět miliard korun, zdůrazňují Hospodářské noviny. Problematice se také věnuje komentář na titulní straně listu. V něm redaktor Hospodářských novin zdůrazňuje, že jde o určitý ústupek stavebním spořitelnám, které při omezené spoření pouze na bytové účely ztratí na atraktivitě. Byly by pak nuceny odcházet z trhu.


Analýza DNA je kriminalistickým vodítkem, píší ve svém komentáři Lidové noviny. Ale stát nemusí mít v databázi DNA každého občana, který spáchal jen malý trestný čin nebo přestupek, píše komentátor. Taková je totiž současná praxe. Dnes policie musí odebrat vzorek všem, kteří spáchali i malý přestupek, třeba pachatelé krádeží nebo neplatiči. Databáze DNA se ale má řídit novým zákonem, který chtějí přijmout premiér Petr Nečas a ministr vnitra Jan Kubice. Pokud chtějí taková pravidla nastolit, zaslouží si jen podporu, píší Lidové noviny. Dovedeno do absurdních důsledků by to totiž mohlo vypadalo tak, že stát by měl DNA každého občana. Přitom se úřady mohou ohánět tím, že ten, kdo nic nespáchal, nemusí se ničeho bát. Jeho DNA ale bude v policejní databázi. Kdo se jednou dopustí trestného činu zpronevěry, tak ten nemusí být nutně násilník, zakončují svůj komentář Lidové noviny.


Foto: Chris Greene / Stock.XCHNG
Fond na podporu a rozvoj kinematografie bude mít letos kvůli změně financování k dispozici zhruba 100 milionů korun, což je výrazně méně než loni. Napsal to ekonomický deník E15. Znamená to podle deníku skromnější příspěvky filmařům, pořadatelům filmových festivalů nebo provozovatelům lokálních kin. Nižší letošní rozpočet je důsledkem toho, že fond už nedostává peníze z reklamy České televize, ale dostane prostředky z tržeb komerčních stanic. Jenže zatímco poslední příspěvek z veřejnoprávní televize přišel na konci listopadu, peníze od komerčních televizí fond dostane až v létě příštího roku, píše ekonomický deník E15. Problémy s vyplácením peněz by se mohly týkat zejména projektů, kterým rada fondu schválila příspěvky již loni. V některých případech by mohlo dojít i k pozdržení splátek, spekuluje ekonomický deník E15.


Foto: ČT24
Firma Dopravoprojekt Brno pracovala během stavby ostravské dálnice D47 pro stát jako kontrolor a zároveň pro společnost Eurovia, jejíž práci měla kontrolovat. Zjistily to Hospodářské noviny. Podle Ředitelství silnic a dálnic je to střet zájmů. Dopravoprojekt připravil pro Ředitelství silnic a dálnic podklady k výběrovému řízení na tendr, stát si firmu také najal jako technický dozor. Jenže Dopravoprojekt napsal také podklady, jak dálnici postavit, pro společnost Eurovia, která je generálním dodavatelem stavby, píše list. ŘSD to nyní označuje za dvojnásobný střet zájmů. Podle ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondračky pochybil hlavně úřad, píší Hospodářské noviny. Hospodářské noviny také objevily, že pro Eurovii projektovala mosty společnost SHP. Její dceřiná firma SHP TS měla za úkol v záruční době mosty kontrolovat.


Josef Váňa,  foto: Filip Jandourek
Legendární český žokej a osminásobný vítěz Velké Pardubické Josef Váňa má šanci převzít dostihové závodiště v Pardubicích, píše Mladá fronta Dnes. Chce tam pořádat tam dostihy včetně slavného překážkového závodu. Jak uvedl list, dohoda Váni s vedením města je blízko. Zbývá na ni ale jen minimum času. Váňa podle listu tvrdí, že pokud má vést dostihy, musí mít závodiště pod kontrolou do dvou týdnů. "Smlouvy musí být dohodnuty do poloviny února, jinak už nestihneme letošní sezonu organizačně zařídit,"řekl Váňa. Zdá se, že se pardubičtí politici rozhodli s Váňou vyjednávat, a tak si ohledně jeho nabídky domluvili na tento týden schůzku. Váňovi zbývá na případné převzetí závodiště jen minimum času. Ve svém nedávném sdělení proto uvedl, že by pro urychlení celého procesu uvítal podnájem od Dostihového spolku. Pokud by se spolupráce mezi městem a Váňou osvědčila a devětapadesátiletý žokej a trenér dosáhl na příští rok svého, chce si od města pronajmout závodiště na dvacet let za cenu 24 milionů korun, uvedla Mladá fronta Dnes.


Pavel Dobeš
Ministr dopravy Pavel Dobeš měl ve služebním voze odposlouchávací zařízení. Nalezeno bylo při technické kontrole loni na podzim. Píše to deník Mladá fronta Dnes. Nález odposlechu nikdo z ministerstva nenahlásil policii, ta se o něm dozvěděla až při vyšetřování jiné kauzy, píše Mladá fronta Dnes. Na odposlouchávací zařízení přišli technici náhodou, když se snažili zjistit, proč z autobaterie odchází proud, přestože elektronika vozu byla vypojena. Sám Dobeš nález odposlechu přímo nepotvrdil. "Vím o problému s elektroinstalací. Neříkám, že to nemohlo být tohoto typu. Nicméně nedostal jsem na stůl žádnou písemnou zprávu, že by mé auto obsahovalo odposlech," sdělil deníku. Dobešovi v tu dobu dělal osobního řidiče Tomáš Jánský, spolupracovník předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejší bezpečnostní agentury ABL.


Jan Švejnar zatím nepůjde do přímé volby, podle něj je to předčasné. Přímou volbu ale podporuje, řekl deníku Právo. Deníku také řekl, že ekonomická situace v současné době je velmi vážná a jako země není Česko schopné vytyčit společnou vizi a strategii. "Když sleduji naše reakce na dění v eurozóně, stále více mi to připomíná chování pštrosa. Mezitím se o nás rozhoduje uvnitř evropských institucí a jinde politicky, ekonomicky. My se dobrovolně vzdáváme možnosti do toho mluvit,"řekl deníku Švejnar. Zdůraznil také, že si hrajeme na pasivního člena, který se musí k něčemu připojit. V Evropě jsou Češi podle Švejnara neviditelní, podobně jako český eurokomisař Štefan Füle. "Příznačné mi připadá, že o českých europoslancích se začalo v Evropském parlamentu mluvit v souvislosti s tím, zda mohou či nemohou soukromě podnikat,"říká Jan Švejnar v deníku Právo.