Přehled tisku

obcanske_prukazy.jpg
0:00
/
0:00

Češi si střeží rodné číslo, na své soukromí ale moc nedbají, stojí v titulku Mladé fronty Dnes. Přitom rodné číslo je údaj, ze kterého se toho tolik nedá vyčíst, píše list a dodává, že mnohem důležitější je telefonní číslo. Z toho se dá naopak vyčíst spousta různých údajů.

Češi si střeží rodné číslo, na své soukromí ale moc nedbají, stojí v titulku Mladé fronty Dnes. Přitom rodné číslo je údaj, ze kterého se toho tolik nedá vyčíst, píše list a dodává, že mnohem důležitější je telefonní číslo. Z toho se dá naopak vyčíst spousta různých údajů. Postup se nazývá portrétování nebo profilování. Češi také považují za citlivé údaje plat, majetek nebo výši zadlužení. To jsou ale zcela jiná data, než jaké uvádí zákon. Zde je totiž za citlivou informaci považována třeba rasa, národnost, etnický původ či sexuální orientace. Dalšími jsou politické postoje nebo členství v politických stranách. Podle odborníků jsou zveřejněná data překvapivá a Češi podle nich zákon cítí jinak a přirozeněji. Také kritizují, že lidé jsou ochotni prodat svá citlivá data třeba za slevovou kartičku k obchodníkovi. To, že Češi ve velké míře hodnotí jako citlivé údaje výši platu nebo dluhu, je také známkou toho, že se orientují pouze na ekonomické ukazatele, řekla pro list Miroslava Matoušková z Úřadu na ochranu osobních údajů.


Instituce, o které nikdy neslyšeli odborníci nebo zákonodárci. Tím je podle Lidových novin Vojenský vlečkový úřad. Úřad přitom už 16 let polyká miliony korun ze státního rozpočtu. V loňském roce tento úřad spolykal třeba 24 milionů. Náplní práce jeho devíti zaměstnanců je péče o 17 železničních vleček zajišťující přístup do vojenských prostorů, základen a skladů, které patří armádě. Ředitel úřadu Miroslav Palacka v Lidových novináchřekl, že minimálně jednou za čtrnáct dní na vlečkách něco jezdí. Majetek úřadu čítá devět lokomotiv nebo 48 cisteren. Na možnost jeho rozpuštění Palacka namítá, že kdyby práci jeho lidí dělal někdo jiný, přišlo by to státní kasu mnohem dráž. Navíc jeho existence vyplývá ze zákona a podle jeho slov by zrušení úřadu musela předcházet jeho změna.


Potravinářská komora vybrala na propagaci potravin s evropskou ochrannou známkou agenturu Dorland. Uvádějí to Hospodářské noviny. Firma se jako jediná zúčastnila výběrového řízení. Společnost patří jisté Lucii Češpivové, která má podle listu dobré vazby na Občanskou demokratickou stranu i na stát. Firmy, které vlastní nebo v nich působí, tiskly třeba některé předvolební materiály či časopis pro ODS. Agentura Češpivové má už také zkušenost s velkou státní kampaní na propagaci potravin. V roce 2008 získala od ministerstva zemědělství pod vedením tehdejšího místopředsedy ODS Petra Gandaloviče zakázku na tříletou kampaň Ryba domácí, uvádějí Hospodářské noviny. Ta měla za 150 milionů od Evropské unie propagovat spotřebu domácích ryb. Hned od začátku se ale na kampaň snesla kritika. Češpivová odmítla, že by měla něco společného s kampaní fondu a že by došlo ke střetu zájmů. Reklamní kampaně na regionální potraviny začnou příští rok a mají stát desítky milionů korun, uvádí list.


Foto: ČTK
Vysočina vdechla biatlonu svůj svéráz, stojí v titulku Hospodářských novin. Vrací se tak ke světovému poháru v biatlonu v Novém městě na Moravě. Sport, jehož potenciál podle autora článku překvapil před lety i samotnou lyžařskou federaci, má na Vysočině zelenou. Česko se také učí, jak z biatlonu udělat show podobnou těm v zahraničí. Částečně se mu to daří - i díky prodeji typického nápoje zvaného sršeň nebo dobré atmosféře závodu. Boj o definitivní zakořenění velkého biatlonu v Novém městě na Moravě ale ještě není vyhraný. Chtělo by to mistra světa nebo někoho, kdo bude stát na bedně, píší Hospodářské noviny. Jinak pro fanoušky závod nebude zajímavý a může se stát i to, že proti českomoravské konkurenci se spolčí i federace jiných států. Fanklub českého biatlonu tvoří stále jeden člověk, žijící v Německu, zdůrazňují Hospodářské noviny.


Pražský dopravní podnik platí milionové licenční poplatky za obrazovky na stěnách pražského metra. Uvedly to Hospodářské noviny. Majitelem patentu a příjemcem peněz je firma Bitmedia, jejímž předsedou představenstva je právník Peter Kmeť. Kmeť figuruje i v dalších firmách, se kterými dopravní podnik uzavřel podezřelé smlouvy. Bitmedia podle dostupných údajů vznikla v roce 2007, tedy v době, kdy byly velkoplošné obrazovky v metru pro nerentabilitu zhasnuté. Firma ale získala od jejich předchozího provozovatele patent, v účetnictví vedený v ceně 30 milionů korun, a zhruba ve stejné době se DPP rozhodl, že bude obrazovky provozovat sám. Obě firmy následně vyjednaly výši licenčních poplatků. Nejprve bylo uhrazeno "vyrovnání" bezmála 1,5 milionu korun. "Je to vypořádaná věc,"řekla listu mluvčí DPP Ilona Vysoudilová. Dodala, ale, že se dále platí licenční poplatky. Jejich výši však DPP podle Hospodářských novin odmítá sdělit.


Ratingový bič šlehne i Česko, píše ekonomický deník E15. Další prohloubení dluhové krize a s ním spojené snížení ratingu několika evropským zemím může dále oslabit českou korunu, píše deník. Může to vyvolat nepřízeň investorů stejně jako před třemi lety. To se spojily centrální banky ve středoevropském regionu, aby posílily padající národní měny na úkor eura. Nyní má ratingový problém sousední Rakousko, Slovensko a dlouhodobě i Maďarsko, píše E15. Motivem účasti České republiky byl před lety zejména fakt, že Česko je v lepší kondici než většina okolních států, zdůrazňuje deník. Kurz koruny vůči euru se v té době pohyboval nad hranicí 29 korun a 50 haléřů. Největší zájem na účasti mělo tehdy Maďarsko, píše ekonomický deník E15.


Foto: Vincent Anciaux,  Creative Commons 3.0
Břidlicový plyn? Obce už bijí na poplach, uvádí titulek deníku Právo. Článek hovoří o průzkumu nalezišť tzv. břidlicového plynu v několika místech v ČR. Jedná se o čtyři lokality: ve středních Čechách o okolí Berounky, na Trutnovsku a Náchodsku a na severu a jihovýchodě Moravy. Jak píše deník, obce se obávají, pokud bude průzkum povolen, možné kontaminace spodních vod a řady dalších dopadů geologického průzkumu na životní prostředí. Souhlas s těžbou vyslovila zatím obec Mladé Budy na Trutnovsku. Vedoucí odboru životního prostředí na trutnovské radnici to komentoval slovy " Zřejmě jim jde o tisícovku ročně za každý čtvereční kilometr těžaři dotčeného území." Ministerstvo podle obcí poslalo jen dvoustránkovu zprávu, ze které nevyplývá, jak bude území ohroženo. Ministerstvo životního prostředí podle deníku Právo popřelo informace, že povolilo průzkumné vrty. To podle mluvčí ministerstva Michaely Jendekové může učinit pouze báňský úřad.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
Elitní detektiv s nálepkou výtržníka skončil, píše deník Právo. Služební kariéra devětatřicetiletého detektiva tak skončila poté, co se předvedl jako opilec, exhibicionista a rváč, píše deník. Policista se povaloval opilý nahý na ulici a dokonce i ujel od nehody, kdy tvrdil, že jeho vozidlo řídila neznámá osoba. Někdy také nadával kolemjdoucím nebo prodal na internetu pozemky, které mu nepatřily. Policista, který řešil závažnou kriminalitu, se podrobil psychotestům po jedné z výtržností v restauraci. Díky nim mohl být propuštěn. Psychotesty tak zůstávají jediným nástrojem, jak se zbavit policistů, jejichž chování je rizikem pro působení ve služebním poměru, píše deník Právo.