Přehled tisku

Министр Мартин Коцоурек (Фото: www.vlada.cz)
0:00
/
0:00

V rámci bilancování uplynulých dvanácti měsíců Lidové noviny vybíraly slovo roku a došly k názoru, že to bude slovo "odklonit". Použil je bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek pro vysvětlení, proč se jeho 16 milionů korun objevilo na účtu firmy Key Investments.

Martin Kocourek
V rámci bilancování uplynulých dvanácti měsíců Lidové noviny vybíraly slovo roku a došly k názoru, že to bude slovo "odklonit". Použil je bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek pro vysvětlení, proč se jeho 16 milionů korun objevilo na účtu firmy Key Investments. Podle Lidových novin slovo odklonit dokonale vystihuje atmosféru uplynulého roku, který byl silně ovlivněn nepříznivou hospodářskou situací v Evropě. Autor Sloupku Lidových novin v této souvislosti píše, že odklonit lze kdeco - tok řeky, trasu letadla, orientaci hospodářské či zahraniční politiky, směr debaty o literatuře a podobně. Ale "odklonit prostředky od problémů", jak s tím vyrukoval Martin Kocourek, to je trefa. Je to ryzí eufemismus vonící jistou vynalézavostí. Vždyť běžně přece říkáme "ulít si peníze". Ani to - ulít si peníze proto, aby na ně manželka nepřišla - není nic mimořádného. Ale když se k tomu uchýlí ministr, když to praskne a když pak pro vysvětlení použije výraz "odklonit", je na slovo roku zaděláno, míní autor Sloupku Lidových novin. Podobných novotvarů a korupčních výrazů se v anketě listu objevilo hned několik: mimo jiné pojem "nepřizpůsobiví", který reflektuje eskalaci sociálního napětí na severu Čech, či "odcházení" jako vzpomínku na prvního českého prezidenta Václava Havla.


Mladá fronta Dnes v jednom z článků vzhlíží k příštímu roku a věnuje se jednomu z jeho hlavních politických témat - přípravě na prezidentskou volbu. V únoru by měl zákon o zavedení přímé prezidentské volby schvalovat Senát a podle listu je možné, že novinku podpoří. Teprve podle toho jakým způsobem se bude volit, se většina oslovených bude rozhodovat, jestli kandidaturu přijmou. S přímou volbou se otevírají možnosti i pro osobnosti mimo politickou scénu. Výčet všech možných kandidátů najdete právě v Mladé frontě Dnes. O šesti z nich se hovoří už delší dobu. Jediná žena mezi nimi, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová podle svých slov s přípravou kandidatury rozhodně nespěchá do doby, než bude definitivně znám způsob volby, podobně bývalý premiér Miloš Zeman a ekonom Jan Švejnar. Bývalý premiér Jan Fischer vyčkává, kdo ho osloví s nabídkou podpory, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se zatím pohybuje v oblasti úvah. Jedině šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg jasně řekl, že kandidovat bude. Objevuje se však také jméno miliardáře Andreje Babiše, na internetu boduje Čechojaponec Tomio Okamura, odborník na cestovní ruch. Podle politologa Pavla Šaradína dopadne opravdové hlasování jinak než internetová anketa, která vynesla nahoru Tomia Okamuru. "Asi vyhraje důstojný kandidát, který má něco za sebou a neobjíždí republiku se zábavnou show (což dělá Tomio Okamura),řekl Mladé frontě Dnes politolog.


Mediální agentury, které dělají předvolební kampaně, nebudou moci získat státní zakázku. Na nových pravidlech se dohodli zástupci Úřadu vlády s představiteli Asociace komunikačních agentur (AKA). V lednu by o nich ještě měli jednat ekonomičtí ministři, informují Hospodářské noviny. "Bylo by dobře, aby nedocházelo k souběhu toho, kdy mediální agentura pracuje současně pro stát i pro nějakou politickou stranu. Žádná podezření z minulosti se sice neprokázala, ale uznáváme, že je to riskantní,"řekl ředitel AKA Jiří Janoušek. Podle informací listu by se poprvé nová pravidla mohla promítnout do chystaného tendru na propagaci evropských fondů. Soutěž za 250 milionů korun chystá ministerstvo pro místní rozvoj. Do zadání dá podmínku, že vítěz nesmí být spojen s politikou, píše list. Zatím prý není jasné, jak přesně bude podmínka pro mediální agentury stanovena a jak daleko do minulosti bude sahat. "Předběžně jsem ale hovořili o tom, že by tam měl být odstup zdaňovacího období," naznačil Jiří Janoušek. Pokud agentura pracuje pro stát a politickou stranu v jednom roce, nejde z výročních zpráv odlišit, jak velké měla zisky na jednotlivých zakázkách. Zda tedy pro politiky nepracovala výhodně na úkor státu, míní deník.


Koupit vlašský salát, nechat ho dva týdny stát na stole v kuchyni a teprve pak se do něj pustit. Takové je podle odborníků chování Čechů pokud jde o prošlé léky. Každý druhý obyvatel České republiky totiž polyká prošlé pilulky, místo aby je vrátil do lékárny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Mladou frontu Dnes. Podle odborníků je to hazard se zdravím. Prošlé léky klidně spotřebovává 36 procent lidí, dalších patnáct procent přiznalo, že jim leží dlouho doma v šuplíku a pak je taky buď použijí, nebo vyhodí. Podle listu se tak celá polovina populace nebojí jíst staré léky. "Což je vyloženě hazard se zdravím, obzvlášť u antibiotik tetracyklinového typu nebo u očních a nosních kapek. I když je člověk skladuje v lednici, tak se mnohé už po týdnu rozkládají a stávají se jedovatými,"řekl listu odborník na léky Josef Suchopár. V průzkumu se ukázalo, že ženy jsou šetrnější. Podle Mladé fronty Dnes je jim více líto léky vyhodit. Pilulky po lhůtě spotřeby jí 43 procent žen, u mužů je to necelých 29 procent. Lékárníky překvapilo i nízké procento lidí, které prošlé léky vždycky vrátí do lékárny. Činí tak pouze 13 procent lidí, sedm procent přiznalo, že tabletky nevracejí a vyhazují je sami. Necelých třicet procent respondentů nedokázalo na otázku, co dělají s prošlými léky, odpovědět nebo uvedlo, že se jim to nestává. Podle listu přitom Češi patří mezi velké milovníky léků. Bezmála tři pětiny uvedly, že mají v domácí lékárničce nejméně jedno až deset balení léků, 11 a více krabiček má doma téměř 17 procent lidí, píše Mladá fronta Dnes.


O přejmenování letiště v pražské Ruzyni se vedou spory. Jak ale zjistil deník Právo, akciová společnost Letiště Praha už si v tichosti zaregistrovala anglickou slovní ochrannou známku "Václav Havel Prague International Airport". Co to znamená? No rozhodně nejde o posun v případném přejmenování letiště. Na rozhodnutí v této věci si nejspíš ještě budeme muset několik dní počkat. Pokud ale ruzyňské letiště skutečně ponese jméno prvního českého prezidenta, tak má už dopředu zajištěnu tuto ochrannou známku pro všechny služby související s jeho provozem, uvádí deník Právo. V češtině je Letiště Václava Havla již registrováno ve formě webové adresy letistevaclavahavla.cz, kde lidé mohou podpořit petici Fera Feniče, který s touto myšlenkou přišel. Ke středečnímu večeru na ní podle listu bylo 68 tisíc podpisů.


Favory Alta XXI,  foto: Archiv NH Kladruby nad Labem
Traduje se, že když se měl prezident Ludvík Svoboda odvděčit íránskému šáhovi za mercedes, který dostal na oslavě jubilea perské říše, tak soudruzi nakonec vybrali traktor z Brna, protože v tehdejším Československu adekvátní osobní automobil domácí provenience nebyl jaksi k dispozici, píše autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Letošní nápad poslat princi Williamovi a Kate k jejich svatbě kladrubského hřebce se jevil přece jen přiměřenější. Tedy, pokud by nebylo zneklidňující okolnosti, že milý Alta trčí dodnes v rodném hřebčíně. Pravda, je mu sice dobře a novomanželům jakbysmet. Jak to říkal nezapomenutelný ruský premiér Viktor Černomyrdin? Chtěli jsme to udělat co nejlíp a dopadlo to jako vždycky, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.