Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil za absurdní, že Václav Klaus je spoluautorem posledního rozloučení s Václavem Havlem. Jak píší Lidové noviny, prezidentův projev, který se nesl Vladislavským sálem, však mají jeho posluchači a čtenáři za vyrovnaný, nepřipomínající někdejší vády.

Václav Klaus během smutečního shromáždění ve Vladislavském sále,  foto: ČTK
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil za absurdní, že Václav Klaus je spoluautorem posledního rozloučení s Václavem Havlem. Jak píší Lidové noviny, prezidentův projev, který se nesl Vladislavským sálem, však mají jeho posluchači a čtenáři za vyrovnaný, nepřipomínající někdejší vády. Současný prezident vyzvedl fakta spojená s Václavem Havlem, se kterými se jako jeho nástupce v prezidentském úřadě může ztotožnit, poznamenal politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. Někdejší Havlův spolupracovník politolog Jiří Pehe přímo označil projev za udělaný s noblesou, v němž nebylo nic kontroverzního. Je to vlastně velice milé překvapení, uvedl Pehe pro Lidové noviny. Také další účastníci a diváci ceremonie se vesměs neoficiálně shodují, že Václav Klaus dokázal vytvořit takový projev, jaký lze při podobné příležitosti očekávat. Osobní doušku zvolil Klaus až na závěr, kdy vyjádřil své vlastní přání, aby Havlovou smrtí neskončila jedna z kapitol dějin Česka, jak jeho úmrtí mnozí lidé také vnímají a označují.

Foto: ČTK
Občané Václava Havla symbolicky předali státu. Na cestě z centra Prahy na Hrad doprovázel rakev s ostatky pochod více než deseti tisíc lidí, který zcela zaplnil Karlův most. Jsou smuteční obřady předcházející pohřbu přiměřené? Nebo je to pompa, která se nehodí k moderní době? Hlavně však v duchu člověka se smyslem pro humor a neokázalost, který si na velkolepé obřady příliš nepotrpěl? Na to se ptá na stránce Názory Mladá fronta Dnes. Nejen kritici, ale i někteří seriózní lidé pochybují o přiměřenosti tryzny. Odpovědí je deset tisíc občanů, kteří spontánně doprovázeli Havlovu rakev při poslední cestě na Hrad. Atmosféra předvánočního smutku není kašírovaná a pokrytecká. Na Havla nevzpomínají jen ti, kteří cinkali před dvaadvaceti lety klíči při jeho památných vystoupeních na Václavském náměstí a na Letné, ale i mladí lidé. Pocty, které mu teď národ vzdává, jsou tedy přiměřené. A to, že bude jednou na hrníčcích z Karlova mostu? Bude. I to je znak svobody, kterou pomohl vybojovat.

Kvůli masivní účasti zahraničních státníků na pohřbu Václava Havla, stahuje policie své bodyguardy z celé republiky, píše deník Právo. Plné ruce má i se sháněním aut do kolon i jejich řidičů. Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který celé akci velí, však uklidňuje: bude to náročné, ale zvládneme to. Celkově má být nasazeno na 900 lidí. V Česku bude velké množství chráněných osob ve velmi krátkém časovém úseku na jednom místě. Na přípravách podobných opatření se přitom standardně pracuje několik týdnů. Delegace budou na letište přilétat v rychlém sledu a kolony tak budou do centra jezdit doslova jedna za druhou, vysvětlil Husák. Policejní prezident Petr Lessy připomněl, že jde v novodobé historii o první státní pohřeb. Kromě bezpečnosti chce policie zajistit i jeho důstojnost.


Stát bude v příštím roce hospodárnější než letos. Podpisem státního rozpočtu na rok 2012 to stvrdil prezident Václav Klaus. Rozpočet počítá s růstem o 2,5 procenta. Podle poslední prognózy se však růst zpomalí na jedno procento a v příjmech bude chybět 17 až 18 miliard korun, uvádí Lidové noviny. V případě výrazné krize v eurozóně by se prý mohla česká ekonomika propadnou i o více než pět procent. Takový pokles je podle premiér Petra Nečase nepravděpodobný. Ministr financí Miroslav Kalousek proto přiznává, že bude muset během jara upravit v návaznosti na příjmy státního rozpočtu i výdaje. Případné škrty by mohli pocítit zaměstnanci ve státním sektoru.


V koalici to znovu vře. Věci veřejné si vynutily další kolo vyjednávání o církevních restitucích, píše Právo. Popudily tím koaliční kolegy. Zákon, který má narovnat majetkové vztahy mezi státem a církvemi, vláda pouze otevřela a odložila na leden. Vicepremiérka za VV Karolína Peake odklad odůvodnila tím, že nedostali odpověď, odkud stát vezme peníze na mnohamiliardové kompenzace církvím. Ministr financí Miroslav Kalousek to považuje za výmluvu a další zdržovací manévr Věcí veřejných, který má restituce oddálit. Kalousek se hájí, že již několikrát odpověděl, že v tuto chvíli nelze říci nic jiného, než že peníze půjdou ze státního rozpočtu. Vicepremiérka požádala o poradu ekonomických ministrů a zdůraznila, že Věci veřejné vracení majetku podporují.


S ministrem Besserem skončila i další tzv. losovačka za půl miliardy, uvádí Hospodářské noviny. Kdyby před dvěma týdny ministr kultury Jiří Besser neodstoupil, v tichosti by zřejmě pokračovaly přípravy další sporné zakázky, za niž byl zodpovědný: téměř půlmiliardového tendru na opravy v pražském Klementinu. Proč sporné? Protože opět to měla být losovačka - mnohokrát zpochybněná, prokorupční metoda, při níž by své nabídky nesměly podat všechny firmy, ale jen ty vyvolené, které by vybral počítač. Před týdnem vyšlo najevo, že se podobná soutěž na vybudování skladu knih výrazně prodražila o 37 milionů. Ve stejný den pak Národní knihovna, která rekonstrukci Klementina připravuje, losování z podmínek soutěže vypustila.


Češi létají stále více. Podle prodejců se v Česku prodalo nejvíce letenek v historii. Oproti loňsku jejich počet podle prvních odhadů vzrostl o jedenáct procent, píší Hospodářské noviny. Tržby ale na rekord z roku 2008 stále nestačí. Průměrná cena letenky navíc opět klesla. A to navzdory tomu, že se z Česka létá stále do větších vzdáleností. Tvrdá konkurence prodejce dotlačila ke snižování marží. Řada aerolinií bojuje o přežití. I když většina zákazníků zůstává velmi citlivá na cenu, v Česku sílí i skupina, která na cenu nehledí a vyžaduje první třídu. Jeden z prodejců například prodal jediné čtyřčlenné rodině letenky na Mauricius za více než dva miliony korun. Růst prodeje letenek ale není ve statistikách ruzyňského letiště ani Českých aerolinií znát. Češi preferují zahraniční letecké společnosti a častěji odlétají z jiných letišť v regionu.


Největší tuzemský portál Seznam.cz chce v příštím roce z webu Stream.cz vybudovat plnohodnotnou televizi s vlastním programem. Firma plánuje v budoucnu konkurovat i největším českým televizním stanicím. Počáteční investice bude několik desítek milionů korun, uvedl deník E15. Ze Streamu by měla postupně zmizet uživatelská videa. "Více se zaměříme na profesionální obsah. Budeme řešit, které pořady jsou nejvhodnější pro konkrétní denní úseky, a tyto pořady budeme promovat na hlavní stránce Seznamu. Přes den nasadíme kratší videa, večer i delší videopořady,"řekl deníku ředitel Seznamu.cz Pavel Zima. Dlouhodobě pak nová televize počítá s akvizicemi v Česku nebo v zahraničí. S velkými televizemi chce portál soupeřit také tím, že nabídne levnější reklamní prostor a inzerentům bude schopen prodat cílení na určité zákaznické skupiny.