Přehled tisku

Jiří Besser, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Být ministrem kultury je nevděčné, protože mnoho lidí klade důraz právě na slovo kultura, píše se v sloupku Lidových novin. S těmito lidmi bývá potíž, protože jsou přecitlivělí, idealističtí a často dávají najevo, co si myslí. O ministerstvu kultury se pak mylně domnívají, že je to jejich ministerstvo. A že by ministr měl podle toho vypadat.

Jiří Besser,  foto: ČTK
Být ministrem kultury je nevděčné, protože mnoho lidí klade důraz právě na slovo kultura, píše se v sloupku Lidových novin. S těmito lidmi bývá potíž, protože jsou přecitlivělí, idealističtí a často dávají najevo, co si myslí. O ministerstvu kultury se pak mylně domnívají, že je to jejich ministerstvo. A že by ministr měl podle toho vypadat. Většinou ale nevypadá. Vypadá jako doktor Besser. Je to proto, že politiky více než kultura zajímá samotné ministerstvo. Tedy moc, vliv a peníze, kterými tento úřad disponuje. A ministr se nevybírá podle toho, kolik toho ví o kultuře, ale jak bude svým straníkům užitečný. Ministr Besser užitečný byl, dokud se na něj neprovalila jeho chajda na Floridě. V Besserově případě o překvapení nejde, uzavírají Lidové noviny.


Martin Barták,  foto: ČTK
Obvinění z korupce v kauze nákupu armádních vozidel Tatra je nepodložené a vykonstruované, tvrdí v deníku Právo bývalý ministr obrany Martin Barták. Krajské státní zastupitelství v Ostravě ale potvrdilo, že policie obvinila dva muže z á úplatku a pokusu o podvod. Podle neoficiálních informací se vedle exministra Bartáka jedná i majitele zbrojařské firmy MPI Group Michala Smrže. Státní zástupkyně Zlatuše Andělová uvádí, že stíhaní muži požadovali po zástupcích Tatrovky zhruba pět milionů dolarů za urovnání obchodních sporů, které armádní tendr provázely. Barták je kromě toho podezřelý, že se snažil již dříve ovlivňovat i samotné zadání tendru. Ten ale veškerá podezření popírá. Právuřekl, že se samotným tendrem na nákup terénních vozů pro armádu neměl nic společného, neboť se o něm rozhodovalo v roce 2005, rok před jeho nástupem na ministerstvo obrany. Dodal, že v rozporu s textem obvinění Cabaniss i Sellars vypověděli při výslechu, že si nepamatují ani částku ani měnu údajně požadované platby. Uvedl také, že policie nevzala v úvahu, že se při výslechu prokázalo, že svědek Sellars při výslechu nemluvil pravdu.


Přímou volbu prezidenta brzdí jen jeden detail, píše Mladá fronta Dnes. Tím je požadavek ČSSD, která chce omezit právo prezidenta jmenovat vedení centrální banky. Na tomto sporu může změna zákona opět ztroskotat. Sociální demokraté podle deníku oznámili, že na svých podmínkách trvají. Společná jednání parlamentních stran nad nezbytnou dohodou se tak značně protahují, dodává Mladá fronta Dnes. Bankovní rada ovlivňuje úrokové sazby a kurzy měny. ČSSD proto chce, aby její jmenování musela prezidentovi posvětit vláda nebo Senát. Kromě změny při jmenování bankovní rady k nim patří ještě omezení imunity prezidenta či menší volnost při udělování milostí. ČSSD chce dlouhodobě pravomoci hlavy státu omezovat. Zákon o přímé volbě prezidenta musí být schválen v dohledné době. Václavu Klausovi totiž končí funkční období na začátku roku 2013.


Exponáty ze sbírek Kremlu, jejichž výstavu na Pražském hradě ve čtvrtek otevře ruský prezident Dmitrij Medveděv, jsou pojištěny na 66,9 milionu eur, tedy zhruba 1,7 miliardy korun. Píše to deník Právo. Pod takovou cenou bylo alespoň 163 exponátů, které veřejnost může vidět do 4. března příštího roku, dovezeno do Česka. Podle Davida Šebka ze Správy Pražského hradu je ovšem skutečná hodnota vystavených exponátů nevyčíslitelná. Unikátní expozice bude od pondělí pro veřejnost přístupná v Císařské konírně. K vidění budou osobní předměty členů carské rodiny i odznaky carské moci. Některá z vystavených děl doposud nikdy neopustila Kreml, připomíná Právo.


Prezident Klaus chce také svou knihovnu, projekt láká miliardáře Petra Kellnera. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Prezidentskou knihovnu přitom s pomocí dalšího miliardáře Zdeňka Bakaly připravuje už řadu let exprezident Václav Havel. Václav Klaus tak nemohl podle deníku zůstat pozadu. Projekt by mohl vzniknout na Novém Světě nedaleko Pražského hradu. Podle mluvčího hradu Radima Ochvata se o knihovně velmi vážně uvažuje, zatím je ale prý předčasné o ní dávat bližší informace. Kellnerovo případné angažmá přitom potvrdil mluvčí jeho finanční skupiny PPF Milan Tománek. "Pan Kellner považuje za správné, aby se i v České republice stalo národní tradicí pečovat o odkaz demokraticky zvolených prezidentů," uvedl mluvčí s tím, že pokud by v tomto směru nevyvíjel žádnou aktivitu stát, je zde prostor pro iniciativu soukromého sektoru.


Bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, který je podezřelý z braní úplatku, bude hájit advokát Julius Kramarič. Píšou to Lidové noviny. Kramarič je považován za jednoho z nejdražších českých advokátů, podle listu by Kotrouš za jeho služby mohl zaplatit až statisíce korun. Kotrouše policie zatkla na konci listopadu, a to chvíli po údajném převzetí úplatku. Média spekulovala, že peníze Kotrouš dostal od firmy, která pro město zařizuje odtahy aut, policie později uvedla, že prověřuje Kotroušovo jednání v několika zakázkách. Soud na Kotrouše uvalil vazbu kvůli obavě z možného ovlivňování svědků. V případě odsouzení mu hrozí pět až 12 let vězení. Vedení města ho postavilo mimo službu. Kramarič listu potvrdil, že na kauze pracuje, podrobnosti ale nesdělil. Obhajoval například údajného šéfa arménské mafie v Česku Andranika Soghojana či příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starku. Čelí však také podezření z trestných činů podplácení a vydírání.


Čtvrtina nemocnic si příští rok pohorší. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Nepříznivé ekonomické výhledy korespondují s nižším rozpočtem pojišťoven. Nosek dokonce uvedl, že ministerstvo navrhne novou vyhlášku. "Vidím to ve dvou úrovních. Pokud bude propad v pojistném do mínus pěti procent, snížíme náhrady všem proporciálně. Když bude ztráta větší, budeme se muset začít bavit o tom, kterou péči hradit," upřesnil náměstek Nosek. Hrazená péče by se podle něj mohla dotknout stomatologie nebo lázeňské péče. Nosek se také vyjádřil k otázce hospodaření nemocnic. Pokud prý zachovají produkci z roku 2010, jejich příjem vzroste o necelá tři procenta. Tři čtvrtiny nemocnic si tím podle Noska polepší, ostatní bohužel o část peněz přijdou.


Ruský výrobce jaderného paliva Tvel vytváří společný podnik s českou společností Alta. Nová firma Alvel bude poskytovat služby související s dodávkami ruských palivových článků na evropský trh. Píše to deník E15. Zástupci obou společností zprávu zatím nekomentovali. Dohoda by měla být podepsána ve čtvrtek během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Mezi služby spojené s dodávkami palivových článků patří přeprava, skladování, servis, kontrola a monitoring. Podle listu má Tvel zájem o expanzi na další trhy a zřejmě očekává, že společný podnik s firmou ze země EU mu v Evropě pomůže. Češi by naopak díky společné firmě mohli získat další know-how v jedné z klíčových oblastí jaderné energetiky. Podle E15 projekt společného podniku podpořila v listopadu česko-ruská mezivládní komise.