Přehled tisku

0:00
/
0:00

Největší sportovní asociace v zemi - Český svaz tělesné výchovy - je bez peněz. Jak uvádějí Hospodářské noviny, kolos nemá ani na provoz okresních sekretariátů.

Největší sportovní asociace v zemi - Český svaz tělesné výchovy - je bez peněz. Jak uvádějí Hospodářské noviny, kolos nemá ani na provoz okresních sekretariátů. Na víkendovém sjezdu svazu padlo vedení, které bylo spojené s bývalým šéfem společnosti Sazka Alešem Hušákem. Po jeho pádu si nemůže být svaz jistý, kde vezme další peníze na svůj provoz. Nové vedení svazu má být zvoleno 28. ledna a mezi adepty se objevuje jméno Jiřího Kejvala, právníka a lobbisty Miroslava Jansty nebo šéfa tenisového svazu Iva Kaderky, tedy lidí, kteří nejsou spojeni s minulým vedením v čele s Pavlem Kořanem. Podle listu by svaz mohl prodat majetek, který dosud vlastní, aby si vydělal na vlastní provoz. Hodnota majetku se počítá v řádech stovek milionů korun. Kromě ztrátových hotelů je nejlukrativnějším majetkem skiareál ve Špindlerově Mlýně. O něj má zájem řada firem, některé z nich jsou propojeny na velké finanční skupiny JandT nebo KKCG Karla Komárka. Vše ale záleží na tom, zda do sportu poplynou peníze z loterijních společností, zdůrazňují Hospodářské noviny. Příslušný zákon nyní leží v Senátu.


Za kapitalismu se adventu zmocnily hypermarkety, začíná svůj komentář v Mladé frontě Dnes Martin Komárek. Advent je čekáním na příchod Spasitele, ostatně i slovo samotné je odvozené od latinského ad-venio, tedy "přibližovat se" nebo "přicházet." Advent ale znamená i příchod politických spasitelů, píše Martin Komárek. Jsou jimi podle něj dva politici - Andrej Babiš a Jiří Paroubek. První z nich vstupuje do politiky, své peníze už vydělal, a tak je svojí rozhodnutí a odhodláním bojovat proti korupci sympatický. Je ale důležité, zda Andrej Babiš nedopadne podobně jako Vít Bárta s Věcmi Veřejnými. Jiří Paroubek je vlezlý a profesionální spasitel, konstatuje Martin Komárek. Potřebujeme spasitele, říká Komárek a připomíná i všeobecný pesimismus, který se ukazuje na stále horším korupčním prostředí i na tom, že o víkendu byl zatčený šéf pražských policistů. S lidskými spasiteli na rozdíl od těch božských to je těžké. V dějinách totiž napáchali spíše zkázu a ne spásu, myslí si komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek.


Stavba nové trasy pražského metra D se do konce roku 2014 nerozjede. Hospodářským novinám to řekl primátor Bohuslav Svoboda. Kvůli nutným škrtům v rozpočtu města naznačil, že hodlá najít v hospodaření dopravního podniku další úspory i za cenu rušení linek. "Dnes říkám, že výstavba metra D je ve fázi snů a musí se zastavit," uvedl Svoboda. Na řešení nejpalčivějšího problému se už s ředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem dohodl: splatnost miliardových pohledávek společnosti se prodlouží a zkoumá se, zda se dají oddálit splátky za nové tramvaje. Podle primátora má dopravce v plánu do roku 2020 zaplatit za tramvaje, autobusy a vlaky metra celkem přes 40 miliard korun. Přitom na vozovou techniku za téměř 30 miliard jsou už sepsány smlouvy, u tramvají nevypověditelné. Teď se na radnici rozhoduje o financování prodloužení linky A, na které nejsou peníze, a proto město zvažuje několikamiliardový úvěr. "Metro A se bude muset pravděpodobně dostavět, jen by podle mě stačilo skončit prozatím na Veleslavíně," tvrdí náměstek primátora Tomáš Hudeček, šéf zastupitelů TOP 09 a expert strany na problematiku dopravního podniku. Primátorův postoj k trase D podporuje. "I my otevřeně říkáme, že metro D nebude. Jsme si přitom vědomi toho, že za tři roky budeme muset řešit opravu Nuselského mostu a budeme moct počítat jen s autobusy,"řekl Hospodářským novinám.


V Brně začal vznikat státní úřad na ochranu před kybernetickými útoky, píše deník Právo. Jak řekl listu šéf Národního bezpečnostního úřadu, při ohrožení země by mohlo dojít k vyhlášení nouzového stavu. Zda by se stát hackerům bránil vypnutím telekomunikačních sítí, je ale zatím sporné. Podobné kompetence se řeší, situaci by předcházela dohoda s provozovateli telekomunikací o odstřihnutí hackerů. Zákon o ochraně má být hotov do roku 2013, úřad by měl začít fungovat o dva roky později. Pravomoci úřady boudou zpočátku menší a nebudou zahrnovat ochranu polostátních firem, jako například ČEZ. V budoucnu by ale mohly být pod ochranou i některé soukromé firmy. Jak listu řekl Viktor Paggio, předseda branně- bezpečnostního výboru sněmovny, o případných pravomocích nad internetem by se mělo rozhodovat opatrně, protože by to mohlo ohrozit ustavení úřadu hned v počátku, píše deník Právo.


Horst Seehofer  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Lidové noviny se vrací k návštěvě bavorského premiéra Horsta Seehofera v Česku. Luboš Palata konstatuje, že premiér věnoval více času spíše symbolickému připomenutí událostí druhé světové války a zejména poválečnému odsunu. Největší význam měla jeho návštěva v ústeckém muzeu českých Němců, která byla médii spíše opomenuta, píší Lidové noviny. Právě muzeum je největším úspěchem debaty o vyhnání sudetských Němců. Současné česko-německé vztahy jsou na poměrně dobré úrovni, píše list, i když konflikt může vyvolat dění kolem jaderné elektrárny Temelín. Odlišné jsou ale představy o budoucnosti Evropské unie. Vytvoření pevného jádra totiž může být pro Prahu smrtící, myslí si Luboš Palata v Lidových novinách. Česko se totiž může ocitnout v na periferii Unie.


William Sivek
Do českých regionů i zahraničí chce rozšířit svou novou hotelovou značku Sivek Hotels podnikatel William Sivek, který loni prodal největší tuzemskou hotelovou síť EuroAgentur Hotels & Travel. Píše to ekonomický deník E15. Řetězec se má začít rozrůstat od ledna na základě prodeje franšíz. "Už nyní máme celkem 12 zájemců, z toho dva na Slovensku, šest v Praze a zbytek v českých regionech,"řekl deníku Sivek. V současné době Sivek s rodinou vlastní a provozuje pět hotelů v Praze. Společnost Sivek Hotels chce získat především majitele a provozovatele menších nezávislých hotelů, jejichž síla nestačí například na marketing v zahraničí. "Investujeme velké peníze do marketingu a jsme pravidelnými účastníky zahraničních veletrhů. To si menší samostatné hotely prostě nemohou dovolit. Pro naše franšízanty to ale zařídíme," uvedl Sivek. Zájemcům nabídne také přístup do on-line rezervačního systému firmy a služby vlastní cestovní kanceláře.


V polovině listopadu odvolal ministr kultury Jiří Besser šéfa Národního filmového archivu Vladimíra Opělu. Kauze se věnují Lidové noviny. List připomíná, že rozhodnutí bylo nečekané a náhlé. Národní filmový archiv přitom patří mezi nejstarší filmové archivy svého druhu na světě a pečuje o více než 150 milionů metrů filmu nebo tisíce fotografií či plakátů. Provozuje také kino Ponrepo. Odstavení Opěly je podle autorky Kateřiny Čopjakové je způsobem, jak se zbavit nepohodlného poctivce. Ministerstvo kultury totiž nepochopitelně změnilo dodavatele stavby nového depozitáře a nové budovy, píše list. Na jejich výstavbu je stát ochoten uvolnit přes půl miliardy korun. Zakázka na samotný depozitář by se změnou dodavatele prodražila o 23 milionů korun z původních 150 milionů. Místo architektonického studia autora Martina Kotíka ministerstvo samovolně zvolilo firmu Allowance. Ředitel Opěla chtěl podle Lidových novin po ministerstvu kultury písemné potvrzení pro tento krok. Byl ale odvolán a na jeho místo jmenován náměstek ministra František Mikeš. Ministerstvo obvinilo Opělu ze "zásadního manažerského selhání," ale finanční kontroly Národního filmového archivu vždy dopadly dobře, zdůrazňuje list.