Přehled tisku

Bohuslav Svoboda, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Převrat ve vedení pražské radnice se chystal již déle než měsíc. Podle radního Tomáše Hrdličky z ODS ho ovšem připravoval primátor Bohuslav Svoboda z ODS, který za zády některých občanských demokratů jednal se zástupci TOP 09. O jednání měl být informován i premiér a předseda ODS Petr Nečas, řekl Tomáš Hrdlička Lidovým novinám.

Bohuslav Svoboda,  foto: ČTK
Převrat ve vedení pražské radnice se chystal již déle než měsíc. Podle radního Tomáše Hrdličky z ODS ho ovšem připravoval primátor Bohuslav Svoboda z ODS, který za zády některých občanských demokratů jednal se zástupci TOP 09. O jednání měl být informován i premiér a předseda ODS Petr Nečas, řekl Tomáš Hrdlička Lidovým novinám. Podle těchto informací by na pražské radnici měla vládnout koalice TOP 09 a části ODS kolem primátora. "Domlouvali si společné mocenské ovládnutí radnice, a obcházeli tak regulérně zvolené vedení,"řekl deníku radní Hrdlička. Podle něj si už dokonce obě strany rozdělily místa v budoucí radě. "Na klubu TOP 09 proběhla volba sedmi jmen eventuálních radních i s rozdělením kompetencí," sdělil radní Lidovým novinám. Ve středu to popřel předseda pražské TOP 09 František Laudát. Deníku napsal, že žádný seznam případných radních neexistuje. Jiný zdroj z TOP 09, jenž si nepřeje byl jmenován, však Lidovým novinámřekl, že se o seznamu mluví už několik týdnů. Nová koalice by měla mít 35 členů ze 63 zastupitelů. "Řadu týdnů jsem byl informován o údajných jednáních pana primátora a TOP 09 za zády stranických struktur, proto jsem zvolil toto nečekané zatažení za brzdu. Chtěl jsem zachránit čest pražské ODS," sdělil deníku Boris Šťastný, který v pondělí předložil návrh na vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD.


Švýcarská prokuratura při vyšetřování kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a v té souvislosti toků peněz kolem firmy Appian zjistila možnou korupci při prodeji Škody Plzeň. Podle švýcarských detektivů poslala Appian za poradenství při prodeji Škody 150 milionů korun tajemné firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech a část jich pak zřejmě skončila jako korupční peníze v Česku. Mohl to prý být úplatek poradenské firmě Slavia Capital Praha za zprostředkování koupě Škody Plzeň u České konsolidační agentury. Tato poradenská firma totiž byla oficiálním poradcem státu pro prodej Škodovky, píše Mladá fronta Dnes. Podle listu Švýcaři požádali tuzemské Vrchní státní zastupitelství už před rokem, aby jim rozdělení podezřelých 150 milionů korun pomohlo rozklíčovat. Součástí mají být i domovní prohlídky některých českých firem. V žádosti doslova stojí, že jde o vyšetřování v souvislosti s podezřením z "korupce při prodeji aktiv ve skupině Škoda". "Touto věcí se zabýváme," potvrdil Mladé frontě Dnes vrchní žalobce Stanislav Mečl.


"Nejlepší peníze jsou ty, které někomu pošlete," míní podle Hospodářských novin pražský advokát Pavel Smutný. Má neobvyklé hobby: mezi movitými lidmi hledá mecenáše ochotné podpořit kulturní akce. Díky čtyřicítce donátorů dotovala nadace Bohemian Heritage Fund, kterou založil, například pěti miliony výstavu amerického režiséra a výtvarníka Roberta Wilsona a scénografa Josefa Svobody. Činnost Pavla Smutného je v Česku neobvyklá. Tuzemské kulturní instituce jsou závislé spíš na dotacích z veřejných zdrojů nebo příspěvcích sponzorů - pro ně, tedy nejčastěji firmy, je však sponzoring druh obchodu. "Mnohdy se peníze promrhají třeba na velikánský raut po koncertě a pořádající společnost z nich nemá žádný nebo jen mizivý užitek,"řekl Hospodářským novinám bývalý ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch.


Nejbohatší Čech Petr Kellner, který spolu s dalším miliardářem Karlem Komárkem od listopadu ovládá loterijní společnost Sazka, odkupuje pohledávky klíčových věřitelů zkrachovalé Sazky. Zřejmě za tím stojí obava, že by se mohla rozšířit řada nespokojených věřitelů v čele s Českou spořitelnou, pro které byla prodejní cena Sazky 3,81 miliardy korun a tím i následný výnos z konkurzu zklamáním, napsala Mladá fronta Dnes. Účastníci jednotlivé transakce potvrdili, neprozradili ale, kolik peněz za své pohledávky získali. Podle list se hovoří asi o polovině nominální hodnoty pohledávek, což je výrazně více, než na kolik by si věřitelé přišli v rámci vyrovnání v konkurzu. Tam se očekává výnos 20 až 30 procent. PPF se nyní snaží dohodnout i s Českou spořitelnou o koupi její pohledávky za Sazkou v hodnotě 215 milionů korun, napsala Mladá fronta Dnes. Banka jako jediný nezávislý člen věřitelského výboru totiž proti prodeji Sazky bojuje a u soudu žádá, aby byl zrušen. "Naše nabídka na její odkup (pohledávky) za férovou cenu nebyla akceptována,"řekl deníku mluvčí PPF Alexej Bechtin.


Majitel společnosti Toy Traveling Marek Hlávka chce na přelomu roku znovu začít prodávat zájezdy pro plyšové hračky. Cestovní kancelář na začátku roku pozastavila činnost a nyní se chce opět vrátit na trh se zájezdy pro plyšáky do Prahy a dalších osmi světových měst, píše deník E15. "Máme nasmlouvané lidi po celém světě, kteří budou zařizovat zájezdy vedle Prahy do dalších osmi měst,"řekl listu Marek Hlávka. Spolupráce se prý děje na základě franšízy; platby poplynou do české Toy Traveling zpětně za každou odbavenou hračku. Lidé tak budou moci posílat své oblíbence na zájezd například do Londýna, Amsterodamu, Sydney, Las Vegas nebo Quebeku. Společnost Toy Traveling zahájila za velké mediální pozornosti činnost počátkem roku 2010 poté, kdy Hlávkův nápad získal investory v pořadu České televize Den D. Menšími spolumajiteli firmy se tehdy stali bývalá ministryně informatiky Dana Bérová a podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura. Cestovní kancelář fungovala necelý rok, na počátku letošního činnost zastavila. Okamura i Bérová se z firmy stáhli, uváděné důvody se přitom liší. Hlávka tvrdí, že to bylo na jeho popud, neboť si chce firmu řídit sám. Okamura naopak mluví o "účetních nesrovnalostech, které vznikly Hlávkovou nezkušeností". "Ale já jsem absolutně spokojen. Potvrdilo se, že jde o unikátní nápad, který bez jediné investice do reklamy přitáhl zájem celého světa. Skutečně jsem si to užil, Markovi dál držíme palce,"řekl deníku Tomio Okamura. V období prvotní slávy Toy Traveling stál základní zájezd 90 eur (zhruba 2300 Kč), v ceně byly například fotografie hračky před památkami, píše deník E15.


Foto: ČTK
Všechny deníky se samozřejmě věnují vítězství Viktorie Plzně nad běloruským Borisovem v Lize mistrů. Výhra 1:0 znamená vysokou pravděpodobnost, že si Plzeň na jaře zahraje Evropskou ligu. Jak píše deník Sport, o postup ji už může připravit pouze prohra s AC Milán a současně výhra Borisova nad Barcelonou. Pravděpodobnost výhry Borisova nad Barcelonou je však téměř nulová. Podle střelce jediného gólu Plzně v Minsku Marka Bakoše by se to rovnalo zázraku, který by si teď ale rozhodně nepřál.