Přehled tisku

0:00
/
0:00

V Občanské demokratické straně se přestávají maskovat skutečné důvody politických činů, píše autor komentáře v deníku Právo. Šéf jejich městské organizace Boris Šťastný podle něj nemluvil přesvědčivě, když dával najevo rozpaky nad výkladem, který naservíroval primátor a místopředseda pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda k rozpadu pražské koalice - rozpory kolem velké zakázky na likvidaci městského odpadu. Nabídky přišly primátorovi předražené a nechtěl je podpořit. Na opačné straně mají stát lidé, kterým tento tendr měl přinést peníze.

V Občanské demokratické straně se přestávají maskovat skutečné důvody politických činů, píše autor komentáře v deníku Právo. Šéf jejich městské organizace Boris Šťastný podle něj nemluvil přesvědčivě, když dával najevo rozpaky nad výkladem, který naservíroval primátor a místopředseda pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda k rozpadu pražské koalice - rozpory kolem velké zakázky na likvidaci městského odpadu. Nabídky přišly primátorovi předražené a nechtěl je podpořit. Na opačné straně mají stát lidé, kterým tento tendr měl přinést peníze. Toto schéma podle autora poznámky v deníku Právo připomíná jiný nedávný případ. V politických kuloárech se totiž říká, že odvolaný ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek byl konfrontován s odkloněnými miliony až poté, co neposlechl příkaz mocných zájemců o rozestavení personálních figurek. Chtěl údajně jmenovat ředitele jednoho podniku sám. Pak se prý vyhrabaly příslušné informace, poskytly se novinářům a bylo. Na Bohuslava Svobodu asi nic stejně výbušného nenašli. V každém případě si současná ODS plně zaslouží nálepku podnikatelské strany, kterou jí už před několika lety dal Václav Klaus. Pohyb po této šikmé ploše od politiky k posluhování velkému byznysu může občanským demokratům ještě nějakou chvíli trvat, než úplně klesnou, soudí autor komentáře v deníku Právo. Na závěr konstatuje, že by nebylo velkým překvapením, kdyby po navenek usilovných jednání vznikla v Praze staronová koalice ODS a ČSSD. Ale se schváleným ekotendrem a jiným primátorem.


Foto: Ministerstvo obrany ČR
Letecké opravny Malešice (LOM) zůstanou nadále státním podnikem. Stát je privatizovat nebude, potvrdil Hospodářským novinám ministr obrany Alexandr Vondra. Část majetku LOM včetně lukrativních pozemků v Praze Malešicích v hodnotě stovek milionů korun se ale prodá a získané peníze se podle ministra použijí na modernizaci podniku. "Rozhodně chceme, abychom podnik udrželi. Je důležité, aby plnil roli strategického podniku pro armádu,"řekl listu ministr Vondra. Letecké opravny Malešice jako jediný podnik v zemích Evropské unie a NATO vlastní všechny potřebné licence a certifikáty pro opravy transportních vrtulníků MI ruské výroby. Ve výzbroji spojenců jich létá téměř 200 a většina z nich bude potřebovat v blízké budoucnosti generální opravy či servis v hodnotě miliard korun. Navíc jsou ve výzbroji i mnoha zemí mimo Severoatlantickou alianci. Podnik je nyní například blízko získání zakázky v Indii na servis 35 vrtulníků za 1,6 miliardy Kč. Nejprve je ale třeba uzavřít dohodu s Rusy, kteří musí českému podniku schválit, že může opravovat i ruské vrtulníky patřící třetím zemím. Nyní smí LOM spravovat pouze stroje české armády. Smlouva s Ruskem by podle informací Hospodářských novin mohla být podepsána při prosincové návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. LOM Praha by se tak staly obchodní spojkou mezi NATO a Ruskem, které k vrtulníkům dodává náhradní díly.


Ivan Pilip
Realitní firma Residence Nábřeží někdejšího ministra financí Ivana Pilipa je v insolvenčním řízení. Její věřitel, spořitelní družstvo Moravský peněžní ústav, na ni podal insolvenční návrh kvůli nesplacenému úvěru 58 milionů korun z jara 2009, uvádí deník E15. "Dlužník plnil liknavě, k dnešnímu dni činí výše jistiny nesplaceného úvěru 14,22 milionu korun, nezaplacené úroky 503.500 korun," uvedlo družstvo v insolvenčním návrhu. Podle něj má Residence Nábřeží další četné závazky po dobu delší než 30 dnů po lhůtě splatnosti. Dlužit má například Finančnímu úřadu pro Prahu 5 či realitní kanceláři Lexxus. Bývalý ministr a poté viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip se po návratu do Česka soustředil na realitní byznys. Bylo to v době boomu, kdy ceny nejen luxusních nemovitostí šplhaly díky poptávce do neúměrných výšek. Firma Residence Nábřeží skoupila několik činžovních domů poblíž Národního divadla a začala v nich budovat luxusní byty, u nichž cena za metr čtvereční výrazně převyšovala 100.000 korun. Podle médií si tam byt pořídili třeba bývalý šéf Vodafonu Grahame Maher nebo ředitel rádií Evropa 2 a Frekvence1 Michel Fleischmann. Po roce 2008 ale zájem opadl a Ivanu Pilipovi se začali ozývat věřitelé, píše deník E15.


Hospodářské noviny si všímají si toho, že zprostředkovatelé práce nebudou moci pronajímat podnikům cizince ze států mimo Evropskou unii. Od ledna jim to zakáže novela zákona o zaměstnanosti. V praxi to znamená, že agentury nebudou smět přidělovat na práci třeba Ukrajince, Vietnamce a další cizince. Pokud však firma bude chtít takového cizince zaměstnat, bude ho muset vzít přímo do pracovního poměru. Ministerstvo práce a sociálních věcí se tak snaží řešit problém šikany cizinců, kterou mají na svědomí pochybné personální agentury. Hospodářské noviny přitom upozorňují, že opatření může být v rozporu se směrnicí Evropského parlamentu o agenturním zaměstnávání.


Lidové noviny varují, že ženy v Česku budou asi častěji rodit v sanitkách, případně doma, než aby riskovaly extrémně dlouhou cestu do porodnice. Vést je k tomu podle listu může rušení porodnic s nízkou kapacitou. Řada lékařů už tento plán ministerstva zdravotnictví kritizuje. Řidiči sanitek podle nich budou mít co dělat, aby zvládli do porodnice dojet do 45. minut, což je doba, kdy se musí rodící žena dostat na sál. Ministerstvo zdravotnictví na výhrady lékařů příliš neslyší. Podle svého mluvčího se přiklání k nejradikálnější variantě, tedy zrušit porodnice, kde mají ročně méně než 800 porodů. To by pak ale znamenalo, že například na Plzeňsku by pro celý kraj fungovala jediná porodnice, upozorňují Lidové noviny.


Stejný list také píše, že čtyři roky soudních tahanic kvůli nechtěné sterilizaci spějí ke konci. Lidové noviny zjistily, že se pětatřicetiletá žena z Ostravy konečně dočká statisícového odškodnění. Fakultní nemocnice, ve které ženu bez jejího vědomí sterilizovali, nabídla poškozené mimosoudní dohodu, a žena souhlasila. Podle Lidových novin by měla dostat půl milionu korun. Konkrétní podoba dohody má ale zůstat tajná.


Foto: Cristina Chirtes / Stock.XCHNG
Jídlo za volantem je téma jednoho z článků v Mladé frontě Dnes. Podle něj si pletou čeští řidiči auto s jídelnou. Za volantem jí dokonce dvě třetiny z nich, což je zhruba stejně jako Slováci a Rakušané. Vyplývá to z průzkumu, který provedla mezi evropskými řidiči společnost Goodyear. Podle Mladé fronty Dnes je přitom jídlo za volantem horší než telefonování bez handsfree. Čeští řidiči mají podle průzkumu řadu dalších zlozvyků, které odvádějí pozornost od řízení. Pravidelně se například hádají se spolujezdcem, což je natolik vystresuje, že změna nálady ovlivní i jejich styl řízení. Překvapivě však průměrnému českému řidiči příliš nevadí křik dětí, uvádí průzkum citovaný Mladou frontou Dnes.