Přehled tisku

Zleva Martin Kocourek, Martin Kuba a Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Personální politika ODS je sebevražedná, uvádí poznámka Lidových novin. Z nepřijatelného politika se během několika měsíců stal 'autentický člověk s autentickými politickými názory. Nepotřebuje nikoho v pozadí, kdo mu bude nakukávat, co si má myslet." Alespoň tedy v očích premiéra Nečase.

Zleva Martin Kocourek,  Martin Kuba a Petr Nečas,  foto: ČTK
Personální politika ODS je sebevražedná, uvádí poznámka Lidových novin. Z nepřijatelného politika se během několika měsíců stal 'autentický člověk s autentickými politickými názory. Nepotřebuje nikoho v pozadí, kdo mu bude nakukávat, co si má myslet." Alespoň tedy v očích premiéra Nečase. Vyloučíme-li možnost, že by se čerstvý ministr průmyslu Martin Kuba od stranického kongresu do svého jmenování proměnil, musíme připustit, že se zmýlil ve svém úsudku premiér. Buď na kongresu, kde ho dříve nechtěl do vedení strany, nebo nyní. Podle oficiální stranické verze se premiér spletl na kongresu, pomýlen zlovolným Topolánkem. To, co ODS prosazuje v rámci reforem, je jistě prospěšné, avšak nepopulární. Navíc to prokládá sebevražednou personální politikou. Při krkolomném hledání racionality v tomto počínání lze spekulovat o tom, že premiér obětoval krajské volby příští rok. Když ty dopadnou pro ODS špatně, a vše o tom vypovídá, mohl by premiér ty kraje, které dopadnou nejhůř, zbavit jejich zhoubného vlivu. Samočistící mechanismy tu evidentně nefungují, uzavírá poznámka Lidových novin.


Pavel Dobeš
Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) změní systém odměňování manažerů Českých drah (ČD), půlmilionový plat generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy je podle něj nadsazený, uvedly Hospodářské noviny (HN). "Platy manažerů v ČD považuji vzhledem k výsledkům firmy za nadstandardní, stejně jako celý motivační systém včetně vysokého odstupného,"řekl Dobeš. List připomněl, že dráhy jsou dlouhodobě ztrátové, dříve prodělávaly miliardy korun, loni ztráta činila podle mezinárodních účetních standardů 940 milionů korun, podle českého účetnictví byly dráhy v mírném zisku. Vrcholoví manažeři Českých drah mají také řadu dalších benefitů, například nárok na odstupné ve výši až 24 měsíčních platů či vysoké životní a penzijní pojistky. Ministr Dobeš založil komisi, která má odměňování v ČD analyzovat a nastavit správné podmínky. O vyplácení platů nejvyššího managementu se podle deníku bude starat nové centrum.


Sexuální výchovu na českých školách odmítá devět procent lidí. Pro výuku na prvním stupni se vyslovilo 16 procent Čechů a od druhého stupně více než tři pětiny. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu Dnes (MfD). Mladí lidé jsou liberálnější a sexuální výchovu podporují už na prvním stupni, zatímco starší lidé až na druhém stupni. Průzkum ukázal, že pro sexuální výchovu na školách jsou i obyvatelé Moravy, tradiční bašty věřících. "Moravané dokonce ve srovnání s Prahou a středními Čechami více důvěřují škole a učitelům,"řekl deníku Daniel Prokop z Medianu. Ochotnější promluvit s dítětem o sexu bývají ženy. Muži naopak přiznávají, že v nich toto téma budí rozpaky. Proto také více důvěřují učitelům a škole. Deník připomněl nedávný případ, kdy ministr školství Josef Dobeš (VV) podpořil učitelku francouzštiny ze Základní školy Kuncova v Praze 13 Arjanu Shameti, které chce ředitel školy údajně dát výpověď kvůli jejímu kritickému veřejnému vyjádření k sexuální výchově. Ministr se postavil na její stranu. Na rozdíl od žáků, učitelů i radnice. Sexuální výchova se nevyučuje samostatně, ale prolíná se několika předměty. Ministerstvo zvažuje, že by byla do budoucna včleněna do nepovinného předmětu etická výchova.


Počet sebevražd dětí je v Česku alarmující. Jak uvádí deník Právo, toto téma bývá tabu. Je však burcující. Sebevraždy dětí jsou v Česku častější, než je průměr Evropské unie. Jsou dokonce na třetím místě příčin úmrtí v dětském věku. Na prvním stojí úrazy. V České republice ročně spáchá sebevraždu pět až deset dětí do 15 let a asi 40 ve věku 15 až 19. let. Právu to řekl doktor Jiří Koutek, primář dětské psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol v Praze. Pokusů o sebevraždu je však mnohem víc. Nejčastější příčinou sebevražd jsou konflikty v rodině a s vrstevníky, školní problémy, počínající partnerské problémy a nevyrovnanost s rozvodem rodičů. Rodiče by podle primáře Koutka měli být pozorní k případným varovným příznakům. Přitom Česko se potýká i s problémem nedostatku dětských psychiatrů. Duševními obtížemi u nás trpí zhruba 13 - 14 procent chlapců a děvčat.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
V případě takzvaného Toflova gangu, který údajně vydíral podnikatele, policie podle Hospodářských novin (HN) připravuje další zatýkání. Svědci totiž během výslechů uvedli jména nejméně 15 dalších lidí, kteří se měli podílet na údajném vydírání a manipulování s trestnými případy. Mezi nimi jsou i nejméně jeden státní zástupce a dva soudci. Šestičlenný gang vyšetřovatelé viní z toho, že v letech 1998 až 2010 vydíral brněnské podnikatele. V kauze je stíhaných devět lidí, většinou jde o bývalé brněnské policisty. Ihned po zatčení skupiny vyzval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se podílí na vyšetřování, veřejnost, aby se přihlásili všichni, kdo mohli být obětí gangu. Přihlásilo se asi 200 svědků. Podnikatelé byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý členové gangu nabídli, že zařídí za úplatky, aby byli zproštěni viny. Šéfem skupiny byl údajně bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, kterého loni v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.


Foto: ČTK
Bohumín letos prožil už 105 dní smogu, píše deník Právo. Smog začal ve čtvrtek konečně ustupovat. Po několik dní byly limity prachu překročeny více než čtyřnásobně, pak už to byla jen polovina. Řada dětí trpí astmatem. Jako například děti Jiřiny Žákové. Na smog okamžitě zareagují a nyní stonají téměř měsíc. Podle Žákové ale mohou za smog v Bohumíně i mnozí místní. Mezi lidmi se ví, že někteří pálí PET lahve naplněné pilinami a přepáleným olejem. Lékařka jedné z bohumínských alergologických ambulancí Barbara Malyszová přiznala, že nyní o pacienty skutečně nouzi nemá. Zvlášť tristní je zdravotní stav malých dětí.