Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes přináší důkazy o liknavosti České republiky ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze prodeje Mostecké uhelné společnosti. Češi tak svým postojem výrazně ztížili šanci na získáni zabavených miliard.

Mladá fronta Dnes přináší důkazy o liknavosti České republiky ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze prodeje Mostecké uhelné společnosti. Češi tak svým postojem výrazně ztížili šanci na získáni zabavených miliard. Deník má k dispozici obsah několika dopisů, které za poslední rok doputovaly ze Švýcarska na tuzemské úřady, především na ministerstvo financí. V těchto dopisech švýcarská justice důrazně upozorňuje na výsledky vyšetřování možných podvodů během prodeje Mostecké uhelné společnosti. Česká republika byla podle švýcarské justice při privatizaci dolů velmi pravděpodobně poškozena. Může mít proto nárok na část ze zabavených 12 miliard ve švýcarských bankách. Přesto ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem nereagovalo s tím, že nemělo dostatek informací. Ministr Kalousek oznámil, že Česko má dodatečnou možnost přihlásit se do švýcarského řízení, a to jako soukromý žalobce. Do trestního řízení však zatím nezasáhne, dodává Mladá fronta Dnes.


Foto: Free Digital Photos
Hospodářské noviny varují, že vývoj českého hospodářství se po dvou letech zastavil. Růst hrubého domácího produktu byl ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím nulový. Znepokojující je fakt, že ačkoliv německá ekonomika na tempu naopak přidala, v Česku se to neprojevilo, píše deník. Evropská ekonomika sice zatím mírně roste, ale předpovědi jsou chmurné. Největší obavy panují z dopadů dluhové krize v eurozóně a případného krachu Itálie. Krize by pak zasáhla celou Evropu. List připomíná, že jediným tahounem českého růstu zůstal export, naopak domácí poptávka zaostává. Mzdy v Česku reálně stagnují a nezaměstnanost se zatím nesnižuje. Klesá však objem spotřebitelských úvěrů, neboť domácnosti pod tlakem negativních informací z domova i ze světa šetří, doplňují Hospodářské noviny.


Domácí násilí stojí miliardy ročně, konstatuje deník Právo. Soudy, policie, zdravotníci, neziskové organizace a další instituce vydají asi dvě miliardy korun ročně na řešení problémů spojených s domácím násilím. Náklady na základní činnosti spojené s řešením jednoho případu u bezdětného páru přijdou na téměř 400 tisíc korun. Závažné případy domácího násilí se týkají 11 až 14 procent žen v populaci. Deník Právo uvádí, že českým specifikem jsou zadlužené ženy. Ty uzavíraly různé nevýhodné půjčky, úvěry a další finanční závazky pod hrozbou fyzického útoku, aniž by viděly z půjček jakýkoliv zisk. Peníze totiž utratil či prohrál v hernách partner násilník, upozorňuje Právo. Dalším problémem je podle deníku jev, kdy řada žen raději nechodí do zaměstnání nebo neusiluje o pracovní postup. Chce se tím vyhnout násilí ze strany žárlivého partnera. V celorepublikovém rozsahu to ovšem zpomaluje rozvoj společnosti a její ekonomiky.


Česko zaostává v kvalitě potravin. Exkluzivní reportáž o potravinách na českém trhu přinášejí Hospodářské noviny. Deník informuje, že důsledkem zvýšení DPH od ledna příštího roku vzrostou i ceny potravin. Obchodní řetězce proto tlačí své dodavatele k plošnému zlevnění, aby zdražování potravin zabránily. Výrobci ale tvrdí, že není kde šetřit. Zvýší se proto tlak na dodávání méně kvalitních surovin, ze kterých jsou potraviny vyráběny. Hospodářské noviny provedly průzkum levných potravin na středoevropském trhu a zjistily, že Češi, Slováci a Poláci nakupují zboží s mnohem větším podílem náhražek než spotřebitelé v západní Evropě. Zákazníci navíc ošizenou recepturu na své peněžence nepocítí - kvalitní potraviny z testu Hospodářských novin nebyly totiž ve většině případů o moc dražší. Rozdíly v cenách jsou v řádech haléřů.


Foto: ČTK
Smog už několik dní dusí Českou republiku, města se ale bojí omezit automobilovou dopravu. Píší o tom Lidové noviny. Přestože české zákony dovolují omezit či zcela zakázat provoz aut, obce se uchylují pouze k žádostem, aby lidé pokud možno nevyjížděli. Řidiči však tyto prosby ignorují. Radnice ovšem přiznávají, že městská hromadná doprava by stejně neměla dostatečnou kapacitu na převoz všech cestujících. Lidové noviny dále píší, že kvalita znečištění je po celém území České republiky jiná. Nejhorší složení je na severu Moravy, kde smog obsahuje kromě prachu i rakovinotvorné látky. Zatímco Středočeský a Ústecký kraj sužuje tovární výroba, České Budějovice či Praha jsou podle Lidových novin zasaženy zplodinami ze silné dopravy. Smogová situace komplikuje také leteckou dopravu. Řídící věž v Praze-Ruzyni zrušila několik příletů a odletů, další mezinárodní spoje musely přistát na jiných letištích.


Mladí Češi drží evropské prvenství v kouření marihuany. Deník Právo cituje průzkum z roku 2009, podle kterého zkusilo konopí alespoň jednou za život 54 procent Čechů do 24 let. Evropský průměr v této kategorii je přitom třicet procent. Mezi mladými Evropany kouří marihuanu nejintenzivněji Španělé a Francouzi, mladí Češi obsadili třetí příčku. Právo připomíná, že mladí Evropané nejvíce bojují s heroinem. V Česku ale převažuje závislost na pervitinu s 20 tisíci narkomany oproti deseti tisícům uživatelů heroinu. Pervitin je nejčastější příčinou léčby závislostí v České republice, a také důvodem k velkému počtu sebevražd. V Británii či ve Španělsku zaznamenali snížení poptávky po kokainu, který patří mezi nejdražší drogy. Gram vyjde až na dva tisíce korun. Gram heroinu a pervitinu stojí o polovinu méně a stejné množství hašiše či marihuany se dá pořídit za 250 korun.


Foto: MJimages / Stock.XCHNG
Jak se Češi změnili od roku 1989, je tématem analýzy v deníku Mladá fronta Dnes. Deník si všímá skutečnosti, že více kouříme a pijeme alkohol a také že televize vysílají padesátkrát více pořadů, než v minulosti. Společnost se změnila i v mnoha dalších ohledech - máme vyšší příjmy a za vydělané peníze si koupíme více, než před listopadem 1989. Jíme podstatně zdravěji, často cestujeme a mnohem více jezdíme na kole, doplňuje Mladá fronta Dnes. Bohatá nabídka televizních programů, internet a filmové nosiče zároveň ubírají diváky kinům. Z někdejších 51 milionů jich zbylo necelých třináct milionů ročně. Článek také poukazuje na fakt, že současné čistší životní prostředí, kvalitnější lékařská péče a zdravější jídlo nezabránily nástupu civilizačních chorob. Například v roce 1990 bylo v Česku na sto tisíc obyvatel 4 624 diabetiků, v roce 2008 jejich počet vyrostl na 7 421, doplňuje Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
O vítězství české fotbalové reprezentace nad týmem Černé Hory informují všechny české noviny. Deník Sport popisuje událost jako umlčení sebevědomých Černohorců. V odvetě baráže o EURO 2012 srazili čeští fotbalisté na kolena velkohubého soka z Černé Hory, který sice kousal, škrábal, ale zmohl se jen na nastřelené břevno. Sebevědomí mu sebrali výtečný brankář Petr Čech, a hlavně nová superstar Petr Jiráček. Ten přelstil celou obranu nabubřelého rivala a ke dvěma gólům z úvodního zápasu přidal třetí, nešetří superlativy deník Sport. Dále komentuje, že národní tým většinu času kulhal a klopýtal, ale v poslední chvíli se zvedl a teď se těší na letní setkání s evropskou elitou. Byť se v úterý dostal pod velký tlak, v součtu obou barážových utkání si postup zasloužil, uzavírá komentář deník Sport.