Přehled tisku

Bouzov, foto: www.czechtourismus.cz
0:00
/
0:00

Zákon o církevním majetku může být Pandořinou skříňkou pro ministerstvo kultury, varuje deník Právo. Pokud ji ministerstvo kultury pomyslně otevře odsouhlasením zákona o vyrovnání státu s církvemi, mohl by tak stát přijít o některé památky - hrady na severu Moravy a tisíce hektarů lesů.

Hrad Bouzov,  foto: CzechTourism
Zákon o církevním majetku může být Pandořinou skříňkou pro ministerstvo kultury, varuje deník Právo. Pokud ji ministerstvo kultury pomyslně otevře odsouhlasením zákona o vyrovnání státu s církvemi, mohl by tak stát přijít o některé památky - hrady na severu Moravy a tisíce hektarů lesů. Jednalo by se třeba o hrad Bouzov, zámek Bruntál nebo lázně Karlova Studánka. Všechny toto památky chce vrátit řád Německých rytířů, který přišel o majetek už před druhou světovou válkou, kdy ho zabavili nacisté. Současný návrh by měl řešit i některé případy navrácení majetku církvím před rokem 1948. Jak ale deník Právo uvádí, nejednalo by se o prolomení Benešových dekretů, a tak se laviny žádostí ministerstvo kultury neobává.


Vědci z lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně vyvinuli metodu, která pomůže mnohem dříve odhalit zhoubný nádor lymfatických uzlin, píše Mladá fronta Dnes. Léčba tak může začít v raném stádiu, kdy se lze vyhnout nešetrnému ozařování a chemoterapii. Svůj objev si čeští vědci nechali patentovat. Hematoonkologická klinika Masarykovy univerzity už s výsledky výzkumu týmu Borise Tichého pracuje, uvádí deník. Lymfomy plášťových buněk podle Borise Tichého patří k nejzákeřnějším a také velmi obtížně léčitelným typům nádorů. "I když se je podaří s pomocí chemoterapie či ozařování potlačit, tak nad nimi nikdy docela nezvítězíme a ony začnou časem - aniž by měli ohrožení lidé sebemenší potíže - opět útočit. Někdy už do šesti měsíců, jindy až za pět let. Vrací se ale vždy," cituje Mladá fronta Dnes tohoto vědce. Jeho metoda analýzy DNA podle listu umožňuje s velkou přesností a zejména s nesrovnatelně větším předstihem než dosud předpovědět, že v krvi již jednou léčeného či stabilizovaného pacienta opět kolují nádorové buňky. Brněnský objev je podle deníku velmi významný i proto, že metoda je mimořádně přesná. Nemoc včas odhalí v osmdesáti procentech případů. To je o 20 procent víc, než dosavadní způsoby, dodává Mladá fronta Dnes.


Foto: Barbora Kmentová
Policie podle Lidových novin prověřuje podezřelé okolnosti zadání mnohamilionové zakázky na ministerstvu školství. Minulý týden vtrhli do pražské centrály ministerstva detektivové z protikorupční policie a z úřadu odnesli několik počítačů a veškeré dokumenty z připravované zakázky na podporu výzkumu a vývoje, píše list. "Prověřujeme přípravu této veřejné zakázky," potvrdil deníku Marek Belko, vedoucí jihočeské expozitury protikorupční policie, která má kauzu od počátku na starosti. Provozování databáze, která kontroluje využívání státních prostředků na vědu a výzkum, tento rok končí. Na její pokračování měl být původně v prosinci vypsán mnohamilionový tendr. A právě jeho příprava nyní detektivy zajímá, píší Lidové noviny, podle kterých bližší informace policie nechce sdělovat. Experti se podle listu shodují, že důvody šetření mohou být v podstatě dva: buď má policie podezření, že byla zakázka připravována na míru pro předem vybraného zájemce, nebo mělo dojít k jejímu "umělému" navýšení. "Každopádně to musí být důležité, když to policisté odchytili už v tak rané fázi,"řekl Lidovým novinám Stanislav Beránek z nevládní organizace Transparency International. "Nemám obavu, že by se to zametlo pod koberec, jihočeská expozitura patří k nejlepším v rámci protikorupční policie," dodal. Ministerstvo školství o detailech policejního zásahu mlčí, ministr školství Josef Dobeš (VV) tvrdí, že o něm vůbec neví. Jeho podřízený Josef Janda z Odboru mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, kam projekt spadá, Lidovým novinám zase řekl, že mu policisté doporučili, aby se o detailech zákroku do skončení prověřování nezmiňoval.


Jaroslav Palas
Majetkové poměry někdejšího ministra zemědělství a nynějšího moravskoslezského hejtmana a senátora Jaroslava Palase z ČSSD začal prověřovat Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na dopis, kterým se ministerstvo před několika týdny obrátilo na banky s žádostí o poskytnutí informací, zda u nich má Jaroslav Palas či jeho manželka Jiřina účty. Pokud ano, chce výpisy od roku 2007, uvádí list. Dopis podle něj poslal šéf FAÚ Milan Cícer na některé tuzemské finanční ústavy. Žádá v něm banky o poskytnutí informací, zda Palas a jeho žena v jejich bance nemají účty. Ať jako fyzické nebo podnikající osoby. V případě vedení účtu požaduje FAÚ, který odhaluje například praní špinavých peněz, kompletní výpisy od roku 2007. "Uvítáme případně i další relevantní informace," cituje Mladá fronta Dnes z Cícerovy žádosti. Důvodem může být podle deníku především stavba domu v Jeseníkách za desítky milionů korun. Není jasné, z jakých prostředků ji Jaroslav Palas financuje. Hejtman tvrdí, že jde o úspory. Ministerstvo financí stejně jako u jiných případů prošetřovaných FAÚ k celé záležitosti oficiálně mlčí, aktivity svých vyšetřovatelů nikdy veřejně nekomentuje.


Foto: foxumon / Stock.XCHNG
Až 25 let ve vězení v Zambii hrozí třem Čechům, informují Lidové noviny. Tři Češi se z Jihoafrické republiky vypravili do Zambie na výlet s představou, že jde o nejbezpečnější zemi v regionu, jenže je zatkli pro údajnou špionáž, když si fotografovali československou stíhačku. Jak uvedl jeden ze zadržených Čechů, porušení zákona je na úrovni přecházení na červenou. Všichni tři už jsou z vězení venku, ale nesmí opustit Zambii a čekají na rozhodnutí soudu. Rodiny obviněných mezitím zaslaly zambijskému prezidentovi petici s více než devíti stovkami podpisů. Věc už má na starosti i české ministerstvo zahraničí, které doufá v rychlé vyřešení, což je v Africe trochu problém, uvádějí Lidové noviny.


Čeští lingvisté vytvářejí on-line elektronickou encyklopedii českého jazyka, hotová má být v roce 2015. Projekt mapuje všechny gramatické jevy češtiny, ale zahrnuje i nahrávky gest a nářečí, informují Hospodářské noviny. Dílo se rodí na půdě Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a pracuje na něm skupina 80 českých i zahraničních jazykovědců. Demoverze encyklopedie bude podle listu zdarma. Plná verze, určená především školám, univerzitám, lingvistickým pracovištím či překladatelům, bude za poplatek. Například když si někdo zadá heslo "přechylování", encyklopedie vyhledá, jak tento jev v češtině funguje, vývoj přechylování od 10. století, kdy čeština vznikla, co o něm píší bohemisté v různých obdobích, a také to, jak se přechylování vyvíjí dnes, řekl deníku Petr Karlík, filolog z Masarykovy univerzity a jeden z hlavních autorů projektu. V encyklopedii bude možné najít i nahrávky gest a nářečí, ve zvuku i obrazu. "A to včetně například gest vulgárních," dodal Petr Karlík. Stejně tak budou součástí encyklopedie zvukové nahrávky specifických slov z českých dialektů. "Člověk si klikne a slovo uslyší. Dialekty vymírají, když to teď neuděláme my, tak už možná nikdo, říká," uvedl vědec pro Hospodářské noviny.