Přehled tisku

Vladimír Bail
0:00
/
0:00

Ministr hledá nového šéfa Českých drah, stojí na titulní straně Hospodářských novin, Podle listu má skončit současný generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Ministr dopravy Pavel Dobeš prý už dokonce jednal s Žaludovým nástupcem, někdejším ředitelem vítkovických železáren Vladimírem Bailem.

Ministr hledá nového šéfa Českých drah, stojí na titulní straně Hospodářských novin, Podle listu má skončit současný generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Ministr dopravy Pavel Dobeš prý už dokonce jednal s Žaludovým nástupcem, někdejším ředitelem vítkovických železáren Vladimírem Bailem. Ten Hospodářským novinám potvrdil, že nabídku na post šéfa státní železnice dostal. List píše, že výměna na postu generálního ředitele Českých drah souvisí i s pádem Martina Romana, bývalého šéfa energetické společnosti ČEZ, a také s mocenským bojem uvnitř ODS. Dozorčí rada společnosti by měla rozhodovat o změnách v představenstvu 9. listopadu. Ministr Pavel Dobeš ale nechtěl deníku sdělovat další informace o průběhu zasedání.


Andrej Babiš,  foto: ČT24
Jeden z nejbohatších českých podnikatelů a majitel skupiny Agrofert Holding Andrej Babiš dokončuje společně s uznávaným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem v Praze na Chodově výstavbu Centra pohybové medicíny. Uvedl to sám Babiš, píší dnešní Hospodářské noviny. Náklady na stavbu a vybavení zdravotnicko-relaxačního objektu přesáhly 300 milionů korun. Podle Babiše, který působí v oblasti zemědělství, chemické a potravinářské výroby, jde pouze o jednorázovou akci. Výstavbu dalších zdravotnických zařízení neplánuje. Co se týče klientely, rozhodně se prý nechce orientovat jen na "high society". "Jsem dost sociálně orientovaný, to by bylo proti mému životnímu přesvědčení," uvedl Babiš. Podle Hospodářských novin pro něj ale asi nejdůležitější bude, zda uzavře smlouvy se zdravotními pojišťovnami.


Dítě zachráníme proti vůli rodičů, cituje deník Mladá fronta Dnes vyjádření lékařů a záchranářů. Život dítěte je totiž přednější než hrozba soudního postihu. Shodli se na tom lékaři záchranných služeb, kteří tak reagovali na rozhodnutí soudu z léta letošního roku. Tehdy totiž lékař odvezl proti vůli matky dítě po domácím porodu do nemocnice. Zasahující lékař odůvodnil svůj postup tím, že dítě našel podchlazené a pupečník byl příliš dlouho spojený s placentou. "Rodiče po manželovi pouze chtěli, aby přestřihl pupeční šňůru, pak ať už se tam nemotá, že si chtějí vychutnat radostnou událost,"řekla deníku lékařova manželka, nyní už vdova. Potrestaný lékař totiž loni v červnu náhle zemřel na selhání srdce. Podle jeho kolegů k tomu přispěl i stres, kterému musel kvůli vyšetřování čelit. Soud prohlásil, že záchranáři zasáhli svým postupem od rodičovských a osobnostních práv matky a také že porušili práva dítěte. Rozsudek lékaře pobouřil, píše Mladá fronta Dnes. Brněnská záchranka se proti rozsudku odvolala a Česká společnost urgentní medicíny teď zpracovává posudek k dalšímu soudu. I podle lékařského etika Marka Váchy je postup lékařů v pořádku. Rozhodnout o tom, zda přijme pomoc lékaře, totiž může pouze dospělý člověk a nikoli dítě, zdůrazňuje přednosta Ústavu etiky pražské 3. lékařské fakulty na stránkách deníku Mladá fronta Dnes. Podle právníků lékař vždy volí menší zlo, když za neposkytnutí péče může čelit žalobě například za pokus o usmrcení z nedbalosti.


Foto: Armáda ČR
Piloti vrtulníků NATO by už brzy mohli létat v novém výcvikovém středisku v Pardubicích. Podle dnešní Mladé fronty Dnes o tom jednal premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama při nedávné návštěvě českého premiéra v USA. Ve východočeském městě by se mohly vystřídat desítky posádek ročně, zástupci města však o plánech ministerstva obrany zatím nic nevědí. "Jsme přesvědčeni, že zřízení jakéhosi centra výcviku vrtulníkových posádek je správný krok. Považujeme to za důležitou věc, stojíme o americkou účast,"řekl Nečas minulý týden před Bílým domem. Dodal, že není těžké se dovtípit, že pardubický projekt je náhražkou za protiraketový radar, od něhož Obamova vláda odstoupila poté, co předchozí Bushova vláda tento projekt podporovala. Podle deníku chtějí Američané cvičit své piloty vrtulníků v Pardubicích proto, že se chtějí zdokonalit v ovládání ruských strojů Mi-17.


Průměrný starobní důchod by se měl podle ministerstva práce a sociálních věcí od ledna zvýšit o 174 korun. Píše to deník Právo. Důchody tak mají vzrůst podle listu podstatně méně, než vláda seniorům ještě v létě slibovala, zdůrazňuje list. V srpnu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek navrhoval zvýšit od ledna základní výměru o 50 korun a procentní výměru o 2,5 procenta, což by znamenalo valorizaci penzí v průměru o 259 korun. Už v září ale ministerstvo na webu vlády zveřejnilo návrh vyhlášky, podle níž se základní výměra zvýší o 40 korun a procentní výměra o 1,6 procenta. Podle ministerstva práce to způsobilo upřesnění údajů, ze kterých se navýšení vypočítává. Ministerstvem navrhovaná výše valorizace penzí ale podle deníku Právo reálně nepomůže většině lidí, kterým byl přiznán důchod po 29. září letošního roku. Ti dostanou nižší částku. Vláda tak reagovala na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož se musel v systému posílit princip zásluhovosti, zdůrazňuje deník Právo.


Václav Klaus,  foto: archiv Úřadu vlády ČR
Prezident začal hledat spojence i mezi generalitou, konstatuje komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček. Vyjadřuje se tak k projevu Václava Klause ke generálům, ve kterém zhodnotil, jak má vypadat armáda. Podle Zbyňka Petráčka tak prezident vykročil na další dosud zanedbávané pole. "Má ale smysl armáda, která se rozhodla snížit počet tanků na 30( to byl ještě před 20 lety jeden tankový prapor) a stíhací letouny si už jen pronajímá? Pro samostatnou obranu státu smysl nemá," konstatuje komentátor Lidových novin. Podle něj nemají smysl ani protichemické jednotky či zdravotníci nasazovaní při expedicích. Petráčka ale zajímají i jiná slova, která pronesl prezident Klaus. Podle něj má armáda "spolu s některými z nás obhajovat existenci státu", což ale není v pořádku, protože prezident se vyděluje a podle Zbyňka Petráčka tvoří jakousi hrstku těch, kteří se stylizují do husitské hrstky těch, kteří bojují proti přesile za pravdu i za stát před jejich rozpuštěním.


Souboj o největší českou zakázku spěje do finále, uvádějí Lidové noviny a přinášejí rozhovor s Rubenem Lazem, zástupcem jedné z firem, která má o tuto zakázku zájem. Jedná se o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, ke které v pondělí převzali tři zájemci zadávací dokumentaci. Ruben Lazo je zástupcem francouzské společnosti Areva, která je jedním z potenciálních zájemců o dostavbu Temelína. Ten v rozhovoru tvrdí, že Areva všechny termíny dodrží a také poukazuje na to, že státní společnost má podporu tamních politiků, kteří za ni budou lobbovat. Je to podle něj ale logické. Areva také podle rozhovoru v Lidových novinách bude spolupracovat s českými dodavateli, kteří se budou podílet na zakázce z více než 70 procent. Několik českých společností už podle Laza dodává komponenty jaderným elektrárnám, které Areva staví ve Finsku a ve Francii. Výhled je přitom i na další projekty ve Velké Británii, Indii, Spojených státech a dalších zemí, tvrdí zástupce Arevy na stránkách deníku Lidové noviny.