Přehled tisku

Karolinum
0:00
/
0:00

Univerzita Karlova v Praze zaujímá místo ve čtvrté stovce hodnocení nejlepších světových univerzit. Žebříček hodnocení britské publikace Times Higher Education otiskl deník Právo.

Karolinum
Univerzita Karlova v Praze zaujímá místo ve čtvrté stovce hodnocení nejlepších světových univerzit. Žebříček hodnocení britské publikace Times Higher Education otiskl deník Právo. Nejlepšího hodnocení dosahují americké a britské vysoké školy, zatímco Univerzita Karlova se pohybuje v rozmezí od 301. do 350. místa. Tvůrci žebříčku uvedli, že Česká republika patří k zemím, jejichž vysoké školy by se zlepšením dvou nebo tří ukazatelů mohly v příštích letech dostat mezi nejlepší dvě stovky univerzit. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl je s hodnocením spokojen a řekl listu, že univerzita touto pozicí potvrzuje své dominantní postavení mezi českými univerzitami. Stabilně se podle něj mezi nejlepšími světovými umisťuje už po dobu pěti let. Doplňuje, že pražská univerzita je jedinou českou školou v první pětistovce. Nejlepší univerzitou je podle britské studie californská univerzita Caltech, následuje americký Harvard a Stanford a britský Oxford.


O nálezu miniaturních diamantů v Českém středohoří informuje Mladá fronta Dnes. Geoložka Jana Kotková popisuje svůj objev jako naprostou euforii, i když jsou diamanty mikroskopických rozměrů. Zároveň však nevylučuje, že by se i v Česku mohly objevit větší kousky. Kotková pro list uvedla, že podle zkušeností ze světa je možné v horninách větší exempláře najít. Ale to, že by se u nás otevřelo ložisko, kde by se diamanty těžily, je podle ní zatím nepravděpodobné. Diamanty se v Česku našly už dvakrát - v letech 1869 a 1927 právě v Českém středohoří. Současný nález také posouvá znalosti o geologickém vývoji Česka. Tuzemské diamanty totiž vznikly za velmi specifických podmínek - za vysokých tlaků a teplot v hloubce asi 150 kilometrů pod zemí. Podobnou geologii jako České středohoří má například oblast jihočeského Blanského lesa nebo Rychlebských hor na severní Moravě, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Napojení třech kolínských policistů na drogové dealery si všímají Lidové noviny. Policisté údajně za peníze kryli drogové dealery, poskytovali jim informace z policejních databází a varovali je před chystanými zásahy. Kromě toho si policisté ponechávali drogy pro vlastní potřebu. Šéf středočeských kriminalistů Václav Kučera přislíbil postavení všech tří policistů mimo službu. Policejní inspekce je navrhla obvinit hned z několika trestných činů, jako například zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování, nepřekažení trestného činu, z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, přechovávání omamné a psychotropní látky a dalších. Na případu pod krycím názvem "Okruh" spolupracovala také pražská zásahovka a letecká služba.


Petr Bendl  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Hospodářské noviny popisují první den ve funkci nového ministra zemědělství Petra Bendla. Ten do vládního křesla usedl v horké době, kdy se v Bruselu rozhoduje o miliardách na zemědělství. Za dva týdny se bude schvalovat budoucí společná evropská zemědělská politika. Podle listu někteří europoslanci, ale i zemědělští analytici kritizovali premiéra Petra Nečase, že s výměnou ministra nepočkal. Nový ministr Bendl se bude muset v Bruselu rychle zorientovat a dokončit jednání, která začal jeho předchůdce Ivan Fuksa. Do Hospodářských novin nový ministr napsal, že je to jeho současná pracovní priorita. Česká pozice se podle něj připravovala dlouho. Nastupuje do její závěrečné fáze a očekává, že je vše dobře připraveno, uvedl. Náhlá výměna na ministerstvu souvisí s vnitřními spory v Občanské demokratické straně. Premiér Nečas si od Bendla slibuje, že oslabí pozici rebela Petra Tluchoře ve středočeské ODS a ztiší hlasy kritiků.


Foto: Jakub Krechowicz / Stock.XCHNG
Lidové noviny informují o předčasném vyprodání státních dluhopisů. Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořící státní dluhopisy pouze do 7.října oproti původnímu termínu začátku listopadu. Plánovaný objem deset miliard korun byl totiž vyprodán. Příští rok ministerstvo vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun. „Běžná výpůjční potřeba vlády bude příští rok zhruba 200 miliard korun, z toho chceme zhruba 20 procent nabídnout českým domácnostem,"řekl Lidovým novinám ministr financí Miroslav Kalousek. Doplnil, že cenné papíry jsou k dispozici občanům České republiky i cizincům. Dluhopisy mohou nakoupit také občanská sdružení, nadace, nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti. List dále uvádí, že spořící dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka ani žádné osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální hodnota jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je daň z dluhopisů nulová, uzavírají Lidové noviny.


Taxislužba v Praze je hodnocena jako jedna z nejhorších v Evropě. Průzkum německého autoklubu ADAC uskutečněného ve 22 evropských velkoměstech zveřejnil deník Právo. Praha se v hodnocení umístila na 17. místě, nejhůř dopadla slovinská Lublaň. Podle průzkumu jsou největším problémem taxislužby její řidiči, kteří často nerespektují dopravní předpisy, dělají zbytečné zajížďky s klienty, vydávají nesprávné účtenky a někteří dokonce odmítají jet stanovenou trasu. Téměř polovina testovaných taxikářů nesplnila ani minimální požadovaný standard. Právo cituje šéfa finančního výboru pražského zastupitelstva Petra Hulinského (ČSSD), který připomněl snahu Prahy zakotvit přísné sankce vůči taxikářům zákonem. "S nepoctivými taxikáři v Praze bojujeme dlouhodobě,"řekl Hulinský a dodal, že pražské zastupitelstvo poslalo novelu zákona o taxislužbě k opětovnému jednání do parlamentu.


Foto: ČTK
Do nedělního startu Velké pardubické její pořadatelé musí vyřešit náhlý problém. Zatím neznámý vandal postříkal dráhu herbicidem, píše Mladá fronta Dnes. Ředitel závodiště Petr Buchal si postěžoval, že vypálené skvrny jsou na exponovaných místech trasy, což může pro koně znamenat změnu barevného pole a způsobit v dostihu problémy. Obavy vyjádřil i žokej Jaroslav Myška: „Tím, že je to jiný odstín, kůň by se snažil skákat to jako překážku nebo před tím může nečekaně vyhnout do strany. Snad nebude problém dát dráhu do pořádku", doufá žokej. Pořadatelé se rozhodli natřít vypálené skvrny na trávníku speciálním ekologickým barvivem, které je pro koně neškodné. Deník Sport se incidentu věnuje podrobněji a upřesňuje, že za vypálenou trávou může stát neuvážené hnojení dráhy. Provozní ředitel areálu Michael Pejčoch pro deník Sport připustil, že tráva mohla být spálena herbicidem nebo dusíkem. Vzápětí však dodal, že správa areálu v posledních měsících trávu na trase nehnojila. Poškozená tráva se vyskytuje v cílové rovince, na Irské lavici, na doskoku Taxisova příkopu, u Havlova skoku a v doskokové části Velkého vodního příkopu. Pořádající dostihový spolek začal po incidentu lépe střežit nejen závodiště, ale i přívody elektřiny nebo vody. Závodiště nyní nepřetržitě hlídá bezpečnostní služba i policie.


Hospodářské noviny upozorňují na přehmat lidskoprávní organizace Amnesty International. Ta ve své probíhající kampani proti popravám rozesílá černé kravaty s natištěnou oprátkou, které si nechala vyrobit v Číně. Právě Čína je však podle zpráv Amnesty International země s největším počtem poprav v uplynulém roce. Organizace letos připravila petici s požadavkem, aby evropské firmy zajistily, že se při výrobě jejich zboží v Asii neporušují lidská práva. Kde a jak se vyráběly předměty pro jejich vlastní reklamní kampaň ovšem začali ochránci lidských práv zjišťovat ve chvíli, kdy je na původ zboží upozornily Hospodářské noviny. Mluvčí organizace Kateřina Šaldová k tomu řekla: „Ptala jsem se a firma, která kravaty dodala, prostě nepředpokládá, že by při výrobě docházelo k něčemu nekalému." List se ptá, zda opravdu stačí Amnesty takové ujištění a pokračuje, že v Amnesty International jsou prostě přesvědčeni, že přísnost na byznys musí být. Jen by ji mohla organizace napříště aplikovat sama na sebe, komentují Hospodářské noviny.