Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vláda schválila dohodu o vině a trestu tak, jak si to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nepřál, informuje deník Právo. Podle listu jde o to, že na základě schváleného návrhu se pachatel může se státním zástupcem dohodnout i pokud spáchal těžký zločin. Těmi jsou například vražda novorozence matkou nebo činy spojené s terorismem. Podle ministra Pospíšila za to mohou úředníci. Sám jim prý nařídil, aby se dalo dohodnout jen u činů s trestní sazbou do pěti let.

Vláda schválila dohodu o vině a trestu tak, jak si to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nepřál, informuje deník Právo. Podle listu jde o to, že na základě schváleného návrhu se pachatel může se státním zástupcem dohodnout i pokud spáchal těžký zločin. Těmi jsou například vražda novorozence matkou nebo činy spojené s terorismem. Podle ministra Pospíšila za to mohou úředníci. Sám jim prý nařídil, aby se dalo dohodnout jen u činů s trestní sazbou do pěti let. Jak zjistil deník Právo, odpovědného náměstka teď čeká snížení odměn a chybu napraví Poslanecká sněmovna. "Nemohu se spolehnout ani na vlastní úředníky. Vyvodím z toho personální opatření,"řekl podle deníku Právo rozhořčený ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.


Foto: Evropská komise
Zaměstnancům Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy se nepodařilo odhalit evidenční číslo radioaktivního válečku nalezeného minulý týden na dětském hřišti v pražském Podolí. Lidovým novinám to potvrdil tajemník Ústavu Miroslav Hrehor. Podle něj tak není vyloučeno, že skutečný původ tohoto předmětu se silnou radioaktivitou zůstane navždy neznámý. "Evidenční číslo jsme na zkorodovaném a poškozeném obalu zářiče bohužel neobjevili. Buď tam vůbec nebylo, nebo už ho není možné přečíst,"řekl Miroslav Hrehor listu. Odborníkům tak podle něj zřejmě nezbude nic jiného než spoléhat na to, že váleček s určitostí pozná někdo z pamětníků nebo starších specialistů na jaderné materiály. "Nemůžeme ani vyloučit možnost, že tento zářič vůbec nepochází z Česka, a byl k nám dovezen," dodal Miroslav Hrehor. S jednou s možných verzí původu válečku, který byl na hřišti nalezen osm centimetrů pod zemí, přišla pražská zdravotní sestra, která před 48 lety pracovala v onkologickém oddělení v nemocnici u Apolináře. Podle ní se tyto válečky, takzvané radiové tury, používaly k ozařování nemocné dělohy. Potom je zdravotníci vyhazovali do hluboké betonové šachty určené k uskladnění radioaktivního nemocničního odpadu. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová tvrdí, že tato šachta byla v 70. letech minulého století pod odborným dohledem zlikvidována a její obsah odvezen.


Elektromobily za pět milionů korun pro hlavní město dodá společnost EVC Group. Vítěze soutěže vybral pražský magistrát ze dvou přihlášených firem, informují Hospodářské noviny. Tendr je součástí projektu, který má testovat zavedení elektromobilů do běžného provozu magistrátu a městských organizací. Projekt Praha - elektromobilní, který vznikl ještě za primátora Pavla Béma, měl původní rozpočet 25 milionů korun. Podle Hospodářských novin byly kolem projektu pochybnosti. Vše kolem projektu dostala bez výběrového řízení na starosti PR agentura Tili, která nemá s elektromobily nic společného, zjistily noviny. Nová pražská rada vedená Bohuslavem Svobodou projekt ořezala na deset milionů včetně nákladů na reklamu. Koordinace navíc přešla na magistrátní komisi, píší Hospodářské noviny. Některé pochybnosti ale podle listu přetrvávají. Například to, že cenový odhad zakázky na dodávku aut, jak jej napsali pražští úředníci, je identický s konečnou částkou, kterou nabídla EVC Group. Protože se do soutěže přihlásily jen dvě firmy, byl tak tlak na nižší cenu malý. Podle expertů na státní tendry by se přitom měla řízení s méně než třem zájemci raději rušit, dodaly Hospodářské noviny.


Od ledna do září se v Praze prodalo v novostavbách 2492 bytů, což je téměř tolik jako za celý loňský rok. Jen za třetí čtvrtletí se v hlavním městě prodalo 998 nových bytů, o 200 více než v jiném čtvrtletí od poloviny roku 2008. V posledním čtvrtletí se očekává překročení hranice 1000 nových bytů. Informují to tom Lidové noviny s odkazem na statistiky developerské firmy Ekospol. "Předpokládáme, že letošní prodej velkých developerů převýší 3.500 jednotek,"řekl listu generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Hlavní příčinou rostoucí poptávky je ohlášené zvýšení DPH od ledna 2012. Místo deseti procent se bude k cenám bytů účtovat 14 procent. Prodeje nových bytů podporují i banky, které snižují úroky z hypotečních úvěrů. Vedle toho přispívají k růstu prodeje i slevy, které developeři poskytují. V příštím roce už pro slevy nebude prostor. Nové byty, které se nyní v Praze prodávají, stojí průměrně 40 až 45.000 korun za čtvereční metr. To představuje zhruba desetiprocentní marži, která umožňuje developerům připravovat další projekty. "Pokud bude někdo v příštím roce slevovat, tak jen o procento, určitě ne o celá čtyři procenta. Nikdo nepůjde do rezidenční výstavby s marží šest procent," dodal Evžen Korec pro Lidové noviny. Na konci srpna bylo v Praze na prodej 7300 nových bytů v developerských projektech.


Vláda vyčlenila na podporu filmových produkcí pro příští rok stejnou částku jako letos - 300 milionů korun. Deníku E15 to potvrdila to Helena Fraňková z ministerstva kultury, která má na starosti program podpory filmového průmyslu. Tato suma je součástí rozpočtu ministerstva kultury a filmové štáby z ní mohou žádat proplacení až 20 procent z peněz již utracených za natáčení v České republice v daném roce. Výše přidělené částky zatím není jistá, momentálně ji jako součást státního rozpočtu pro příští rok projednává rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Česko získalo výjimku jako dvanáctá země Evropské unie, a filmaře tak mohlo začít podporovat od 18. června loňského roku. Program podpory filmového průmyslu v Česku umožňuje vracet producentům natáčejícím v českém prostředí 20 procent uznatelných nákladů. Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi 15 a 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země po celém světě. Jedním z nejžhavějších kandidátů na přidělení peněz pro příští rok je hollywoodský velkofilm The Gray Man s Bradem Pittem v hlavní roli. Ve hře je i jeden z dílů Shakespeare Series, Henry V., z produkce BBC nebo nejmenovaný jihokorejský snímek. "V tuto chvíli registrujeme poptávku filmařů, která by vyčerpala prostředky programu i v objemu pěti miliard korun,"řekla deníku E15 Ludmila Claussová z České filmové komise.


Průměrný Čech je lenoch - to je výsledek průzkumu, který si nechala vytvořit Mladá fronta Dnes. Z výzkumu agentury Median vyplývá, že více než jednou týdně, a tedy smysluplně, sportuje pouhých 21 procent z nás. 38 procent se dokope k nějaké aktivitě jednou do týdne, zbytek pak nedělá vůbec nic. Třetina lidí v Česku tak má nadváhu, pětina trpí zdraví ohrožující obezitou. Jak Mladé frontě Dnesřekl Martin Matoulek, obezitolog se zaměřením na pohyb, "obecně se říká, že bychom měli denně ujít deset tisíc kroků. To je šest kilometrů."Češi jsou však už dokonce tak leniví, že ani na nákup do obchodu, který je vzdálený půl kilometru od jejich domu, nejdou pěšky. Přiznává to celých 27 procent lidí, píše Mladá fronta Dnes.