Přehled tisku

0:00
/
0:00

Domácí energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma. Zavede se ale uhlíková daň, která v konečném důsledku postihne zejména domácnosti, podnikatele a malé firmy. Podle zdrojů Lidových novin blízkých ministerstvu financí k této dohodě dospěli ministři průmyslu a obchodu, financí a životního prostředí.

Domácí energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma. Zavede se ale uhlíková daň, která v konečném důsledku postihne zejména domácnosti, podnikatele a malé firmy. Podle zdrojů Lidových novin blízkých ministerstvu financí k této dohodě dospěli ministři průmyslu a obchodu, financí a životního prostředí. O konkrétní výši uhlíkové daně kabinet rozhodne do konce roku. "Dohodlo se, že využijeme naplno výjimku rozdat část emisních povolenek zdarma, kterou jsme od Evropské unie získali na období 2013 - 2020. Současně naplno nevyužijeme výjimku z placení uhlíkové daně. Od 1. ledna 2013 se zvýší uhlíková daň na uhlí,"řekl deníku zdroj. Pro největší domácí energetické firmy to znamená, že ušetří zhruba 47,5 miliardy korun, které by jinak musely věnovat na nákup emisních povolenek. Společnosti získají emisní povolenky zdarma výměnou za závazek, že provedou investice do ekologizace výroby. Alespoň částečným vítězem bude podle listu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který patřil k hlavním bojovníkům proti rozdání povolenek zdarma. Část výtěžku z jejich prodeje chtěl využít k posílení příjmů státního rozpočtu. Kdyby dosáhl zpoplatnění všech povolenek, mohl rozpočet posílit o zhruba 24 miliard korun. Podle zdroje Lidových novin by uhlíková daň z uhlí měla od roku 2013 posílit rozpočtové příjmy ročně o pět až sedm miliard korun. Tuto sumu by měli zaplatit převážně podnikatelé a domácnosti, na které se daň za znečišťování prostředí vztahuje.


Hospodářské noviny komentují v glose rozdíl mezi představami evropských úředníků a životní praxí. Deník píše: "Bruselští úředníci, kteří snídají v Neapoli, obědvají v Paříži a večeří v Reykjavíku, zakázali ruskému návrháři použít jako ochrannou známku srp a kladivo. V bývalých satelitech SSSR je prý tenhle znak v rozporu s dobrými mravy." Podle autora poznámky je toto rozhodnutí důkazem "zpupnosti" evropeismu. "Vždyť v naší suverénní zemičce máme stranu, která tenhle ztepilý symbol spojení dělníků a rolníků nabízí ve stáncích při oslavách Svátku práce. A slovutní brněnští radní srp a kladivo vrátili na pomník rudoarmějců. Když ho zavilí antikomunisté chtěli zničit, bránila ho policie a ministerstvo zahraničí. Zkrátka co jsou dobré mravy, víme sami nejlíp. I bez komisařských mouder. Čest práci, Brusele!" uzavírá glosa Hospodářských novin.


Robert Šlachta
Ředitel elitního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta údajně varoval podřízeného, že mu hrozí zatčení. Kauza podle středečního Práva souvisí s případem nelegálního kšeftování se šrotem na Zlínsku, do kterého byl zapleten i bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Marian Hanák, ale těsně před zatčením uprchl. Policejní inspekce nyní zjišťuje, zda mu šéf útvaru pomohl uniknout. Oznámení, že Šlachta vynesl citlivé informace z policejního vyšetřování, přišlo na pražské Vrchní státní zastupitelství začátkem června. "Postoupili jsme ho okamžitě věcně i místně příslušnému státnímu zastupitelství a inspekci," sdělila Právu mluvčí zastupitelství Irena Válová. K obsahu podnětu se ale odmítla jakkoli vyjádřit. Ředitel Inspekce Policie ČR Dušan Brunclík pouze potvrdil, že se jeho útvar věcí zabývá. Podle zdrojů deníku, které jsou blízké vyšetřování, napsal podnět někdo, kdo zná prostředí policie a má velmi dobré informace.


Stovky tun toxických odpadů jsou zakopány v ochranných valech kolem střelnice Daskabát ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Jedovaté látky tam měla tajně navézt stavební firma při budování valů, píše středeční Mladá fronta Dnes. Sanace zamořeného území Oderských vrchů přijde stát asi na půl miliardy korun. Armáda kvůli tomu podala několik trestních oznámení a přednosta vojenského újezdu Libavá Vladimír Kubisa byl postaven mimo službu. Armádě v minulosti několik firem nabídlo, že zadarmo postaví kolem střelnice Daskabát v blízkosti stejnojmenné obce ochranné valy z materiálu, kterého se jiné stavební společnosti chtěly zbavit. Inspekce generálního štábu armády ale odhalila, že následně zmizel kvalitní kámen z původních valů a návrší byla vytvořena z toxického odpadu, který měl být ekologicky zlikvidován. Vojenská policie proto prověřuje smlouvy týkající se stavby valů. Podle ministra obrany Alexandra Vondry nese dlouholeté tajné navážení jedů do Libavé i okolnosti výběru stavebních firem všechny znaky zločinného spolčení. Armáda podala trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci při správě cizího majetku, podvodu a krádeži. "Je to velmi vážné. Budeme trvat na vypátrání konkrétních viníků a určení míry jejich odpovědnosti,"řekl deníku náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. "Pro nás z toho v každém případě vznikla škoda velkého rozsahu," uvedl ministr Vondra. Koncem týdne se s ním má sejít starosta obce Daskabát Antonín Venclík, aby zjistil, zda mohou toxické látky ohrozit obyvatele vesnice. Podle informací listu je to možné. "Valy jsou kontaminované. Vyváželo se tam úplně všechno," píše se v expertních stanoviscích.