Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje víkendové nepokoje v severních Čechách. "Těžkooděnci, jízdní policie. Vodní dělo, dělobuchy. Co ještě se objeví ve Šluknovském výběžku, který hoří sociální vzpourou se stále zřetelnějšími rasistickými prvky? Pandury a vojsko? Nečasova vláda řeší problém zděděný sice po předchozích vládách, znamenitě ho však prohlubuje ordinováním vlastních souchotinářských reforem."

Foto: ČTK
Deník Právo komentuje víkendové nepokoje v severních Čechách. "Těžkooděnci, jízdní policie. Vodní dělo, dělobuchy. Co ještě se objeví ve Šluknovském výběžku, který hoří sociální vzpourou se stále zřetelnějšími rasistickými prvky? Pandury a vojsko? Nečasova vláda řeší problém zděděný sice po předchozích vládách, znamenitě ho však prohlubuje ordinováním vlastních souchotinářských reforem." Podle komentátora má problém hlubší příčiny, a to jsou jednak obchodníci s lidskou bídou: "Volná ruka trhu umožňuje majitelům realit stěhovat cikány do ghett, kriminalita je pak logickým důsledkem." A vláda nemá podle listu vůli zasáhnout proti posvátnému soukromému vlastnictví, byť bylo nabyto jakkoli špinavým způsobem. A druhým důvodem je stav regionu a vláda: "Demonstranti volají 'cikáni do práce!' Ale do jaké práce?" ptá se deník. "Vždyť oni sami jsou často bez práce, protože textilní továrny tam zkrachovaly a jiných příležitostí je poskrovnu." Nečasova vláda podle listu práci rozlišuje: "Na tu podnikatelskou, která prý jediná je tvůrcem hodnot, a na tu pro socky. Té věnuje větší pozornost jen když ji potřebuje ostříhat k naplnění státní kasy." Deník vyjadřuje pochopení pro důvody protestů většinové menšiny, ale tvrdí, že "demonstranti ve Varnsdorfu, Rumburku či ve Šluknově jsou na stejné lodi jako ti, proti nimž se bouří." Jenže „cikáni jsou blízko, vláda daleko“. Přitom zdrojem všech problémů je podle deníku vláda.

Foto: ČTK
Lidové noviny v komentáři uvádějí, že "politici jezdí na sever kvůli sobě, ne kvůli problémům." Deník připomíná, že o víkendu na sever čech dorazilo několik politiků z centra. kromě ministra vnitra Kubiceho, který má tento problém v kompetenci, přijeli i politici, kteří o místní poměry skutečný zájem nemají. Předseda extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, senátor za TOP 09 Jaromír Štětina, politici strany Zelených Ondřej Liška a Matěj Stropnický. Deník připomíná, že dosud se o o region ani o problém s drobnou kriminalitou, která se stala rozbuškou, nezajímali. Jejich náhlý zájem je podle deníku "parazitní". "Vůči obyvatelům měst, které si tento typ návštěvníků z Prahy vybere čistě jako panoráma pro ukázku svých občanských postojů, je to samozřejmě docela arogantní. Není asi lepší způsob, jak legitimizovat předsedu Vandase a jemu podobné."


Komentář Hospodářských novin se vyjadřuje k novému návrhu energetické koncepce ministerstva průmyslu a obchodu: "Výsledek předčil nejhorší očekávání," shrnuje deník. Návrh je podle něj panoptikem, které protiřečí slibům vládní koalice." Navzdory opakovaným slibům premiéra i ministra, že limity těžby nebudou prolomeny a žádné obce se bourat nebudou, obsahuje koncepce se v dokumentu píše: "V neposlední řadě se předpokládá cca po roce 2030 využití ložiska černého uhlí v lokalitě Frenštát," cituje deník. A dále: "V oblasti těžby hnědého uhlí odstranit nesystémové administrativní překážky hospodárného využití domácích zásob hnědého uhlí všetně zachování možnosti využití zásob za tzv. územně ekologickými limity." Deník shrnuje: "Možná si vláda řekne, že už je veřejnosti k smíchu do té míry, že ni nějaká další ostuda a podraz na pár stovek tisíc voličů ze Severních Čech a Valašska nerozhází."


V oblastech, kde množství škodlivých látek ve vzduchu přesáhlo bezpečné limity, žilo v loňském roce 48 procent populace, tedy zhruba pět milionů obyvatel České republiky. To je dva a půlkrát více, než tomu bylo v roce 2009, kdy v oblastech se zhoršeným ovzduším žilo 18 procent Čechů. Vyplývá to z posledních údajů Českého hydrometeorologického ústavu, píšou pondělní Hospodářské noviny. Kvalita ovzduší prudce klesla kvůli dlouhé zimě a topení hnědým uhlím. Množství prachu a mnoha dalších nebezpečných látek překročilo limity ve vzduchu v Praze, středních Čechách, na Ústecku a ve všech moravských krajích, nejvíce v Moravskoslezském. "Ten výkyv je velmi výrazný. Za to, že loni žilo v závadném vzduchu víc něž dvakrát tolik lidí, může hlavně počasí a fakt, že se lidé vracejí k topení hnědým uhlím,"říká Jiří Hradec, ředitel České informační agentury životního prostředí, která data o znečištění ovzduší vyhodnocuje. Loňský zvýšený zájem o hnědé uhlí potvrzují i firmy. "Tuhá zima se skutečně projevila. Nám se zvýšily prodeje o deset až 15 procent. Lidé začali kupovat levnější sorty uhlí, které si drží minimální kvalitu," uvedl pro list manažer firmy Ridera Bohemia Václav Daněk. Podle listu se Češi v loňské tuhé zimě uchýlili k topení uhlím jednoduše proto, že patří k nejlevnějším palivům. Spalováním uhlí v domácnostech se do ovzduší dostává řada životu nebezpečných látek, například těžké kovy, polyaromatické uhlovodíky, prach a síra.


Z České republiky do Německa letos od ledna do června přiteklo 5,6 miliardy kilowatthodin elektřiny, což je o 673 procent více než v předchozím roce. Informaci podle deníku E15 přinesl server magazínu Focus s odkazem na data Spolkové asociace energetického a vodárenského průmyslu. Množství elektrického proudu, který Němci dovážejí z Česka, výrazně stouplo od vypnutí osmi atomových elektráren letos v březnu. Zvýšil se i objem energie dovážené z Francie, odkud Německo odkoupilo 10,5 miliardy kWh, tedy o 51 procent více než loni. Podle informací týdeníku Německo z Česka a Francie importuje v prvé řadě jadernou energii, v menší míře energii z tepelných elektráren spalujících uhlí.


Ministr dopravy Pavel Dobeš zastavil plány Správy železniční dopravní cesty na zrušení některých regionálních tratí. Místo rušení chce uspořádat velký výprodej tratí, podle SŽDC jich může být nabídnuto až 30. Informuje o tom dnešní deník E15. Od loňského roku se do správního řízení o zrušení dostalo 11 tratí, všechna řízení ale zkomplikovala řada spolků, obcí nebo soukromých firem, píše list. "V tuto chvíli byla všechna správní řízení o zrušení pozastavena, neboť se na všech tratích objevil potenciální zájemce, který by je převzal do vlastní péče, to znamená, že by se stal provozovatelem dráhy, nikoli jen dopravcem," uvedla mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová. Ministerstvo proto připravuje podrobnou metodiku, podle které se budou tratě prodávat. Řeší se například, zda se stát kolejí zbaví za tržní cenu pozemků, nebo třeba jen za symbolickou korunu, píše E15. "Hlavní cíl není na prodeji vydělat, ale ušetřit za údržbu," doplnil mluvčí SŽDC Pavel Halla.


Foto: Štěpánka Budková
Česká národní banka přitvrzuje kontroly nekalých praktik makléřů. Podle pondělního deníku Mladá fronta Dnes zřídila centrální banka na svých šesti krajských pobočkách zřídila týmy inspektorů, kteří se zaměří na investiční zprostředkovatele. Banka tak chce ochránit lidi, kteří se rozhodli zkusit štěstí na kapitálovém trhu, tedy hlavně přes investice do akcií, píše list. "Každá pobočka nově disponuje dostatkem inspektorů pro sestavení samostatného kontrolního týmu. Očekávám, že to bude mít dlouhodobě velký efekt,"řekl deníku šéf sekce dohledu nad kapitálovým trhem ČNB David Rozumek. V centrále se podle něj nyní soustředí na vršky struktur kapitálového trhu a pobočky mají možnost jít "zespoda". Banka se podle MfD chce zaměřit hlavně na investiční zprostředkovatele, tedy firmy, u nichž vzniká hodně pochybení, ale přitom nejsou tak regulované jako obchodníci s cennými papíry. V podstatě je může kdokoli rychle otevřít i zavřít a v minulosti se několikrát ukázalo, že sloužily hlavně jako "naháněči" nových klientů obchodníkům. A následně pak obraly klienty o peníze na poplatcích za obchodování, uvádí list.