Přehled tisku

Photo: www.ct24.cz
0:00
/
0:00

Ministerstvo obrany chce zamezit souběhu výsluh bývalých vojáků, kteří zůstali ve státní službě, a výsluh, jež pobírají, píše deník Právo. Plánované opatření by se dotklo nejméně 2500 lidí, což je zhruba třetina civilních zaměstnanců v armádě.

Ministerstvo obrany chce zamezit souběhu výsluh bývalých vojáků, kteří zůstali ve státní službě, a výsluh, jež pobírají, píše deník Právo. Plánované opatření by se dotklo nejméně 2500 lidí, což je zhruba třetina civilních zaměstnanců v armádě. Připravovaný návrh by mohl platit od roku 2013, uvádí deník. Ministerstvo chce zároveň zavést pravidla, která by měla zamezit zneužívání výsluh. V budoucnu se tak do nich zřejmě nebudou započítávat odměny. Už nyní platí, že se do výsluh ročně smějí započítat odměny jen ve výši dvojnásobku průměrné mzdy, řekl deníku Právo mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Letos byly zdaněny výsluhy 15 procenty, což vyvolalo vlnu nevole. Zhruba tisícovka bývalých vojáků kvůli tomu podala na ministerstvo žalobu. Obrana bude od ledna hospodařit s rozpočtem zhruba o 300 milionů nižším, než má k dispozici letos. V roce 2013 má mít téměř o pět miliard méně a v roce 2014 bude rozpočet resortu o další tři miliardy nižší. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) předem avizoval, že v příštím roce nechce vojákům snižovat platy. Ve všech dalších oblastech ale plánuje šetření, píše deník Právo.


Foto: ČT24
Trestní oznámení se v Česku většinou podává, což je příhodné sloveso odkazující k jiné často brachiální aktivitě. Tento právní prostředek je však používán za stejným účelem, někdy jako nástroj pomsty, případně "jen" znepříjemnění života, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Nelíbí se vám soused, podáte "na něj" trestní oznámení. Vzorem jsou občanům politici. Ti se vzájemně "podávají", jako by policie neměla v náplni práce nic jiného než obsluhu jejich zbytnělého ega. Omezit možnosti trestního oznámení je teoreticky nebezpečné - jak byste chtěli upozornit na zločin, o kterém jste se dozvěděli, a neměli možnost to učinit? Je na právních expertech, aby vyřešili, zda nějaká měkčí forma trestního oznámení je, či není přípustná. Člověka vybaveného selským rozumem napadá, že by se mohlo na jedince "oznamujícího" mnohonásobně a naplano pohlížet jako na zahlcovače policie a mohl by na něj padnout nějaký trest, a to pokud možno citelný. Podobně se přece postupuje proti "vtipálkům", kteří blokují a zneužívají tísňové volání, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Sergej Selezněv
V Česku už deset let žije podle Mladé fronty Dnes Sergej Selezněv, kterého ruská policie hledá kvůli podezření ze zpronevěry milionu dolarů z banky, v níž pracoval. Minimálně do roku 2005 po něm pátral i Interpol. Deník uvedl, že muž údajně v Rusku pracoval pro mafii. Nyní se skrývá pod jinou identitou na okraji Prahy, uvedl list. Muž žijící pod jménem Sergej Bartěněv podle deníku nejdříve popřel, že jeho pravé jméno je Selezněv, při druhém rozhovoru to ale už přiznal. "Jsem opravdu Selezněv. Novou identitu mi dala ruská tajná služba, které jsem předal informace, aby mohli vydírat lidi v Rusku,"řekl listu. Podle něj Selezněv pracoval v bance v Rjazani, kde měl dobré postavení a důvěru vedení. Banka ale v devadesátých letech prala peníze pro ruskou mafii, přičemž Selezněv se staral o ty nejcitlivější transakce, jeho rukama procházely úplatky pro tamní policisty a prokurátory, uvedla Mladá fronta Dnes, které to sdělil muž ze Selezněvova nejbližšího okolí. Podle něj pak mafie při jedné transakci přišla o 1,5 milionu dolarů. Selezněv byl údajně podezřelý, že peníze ukradl. Mafie ho prý nejprve nechala pro výstrahu pořezat na krku, poté po něm kdosi střílel ze samopalu. Selezněv proto odešel do České republiky. V roce 2001, kdy zde žil ještě pod jménem Selezněv, na něj vydalo Rusko zatykač. Česká policie tehdy podle listu věděla, kde je, vyšetřovala totiž případ, který se Selezněva týkal. Není ale jasné, proč ho česká policie nezatkla a nevydala. Policie nechce oficiálně případ komentovat, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Když se chce, tak to jde. Kromě zpřísnění vydávání řidičáků chce ministerstvo dopravy omezit možnost korupce mezi zkušebními komisaři, píše autor 99 slov Hospodářských novin. Teoretické zkoušky i praktické jízdy budou pod dohledem kamer a mikrofonů a bude možné zpětně zkontrolovat, zda komisař nebyl z "nevysvětlitelných důvodů" ke zkoušenému až příliš hodný. Korupce je neomluvitelná v jakékoli míře, ale skutečně jsou autoškoly tím klíčovým semeništěm, kudy utíkají velké peníze? Nepatří kamery a mikrofony do místností, kde různé komise rozhodují o miliardových zakázkách, které někdy až podezřele často vyhrávají firmy s (ne)známými majiteli? Inu, když se nechce, tak to prostě nejde, uzavírá autor 99 slov Hospodářských novin.


Pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, která letos v březnu již potřetí obhájila jednu michelinskou hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin, podle deníku E15 pravděpodobně znovu ocenění nezíská. Šéfkuchař Andrea Accordi, který stojí za mimořádným úspěchem restaurace, na podzim odchází. Deníku to sdělily dva nezávislé zdroje. Vedení hotelu to nepotvrdilo. Ředitelka PR hotelu Four Seasons Martina Vávrová informaci o odchodu Accordiho nechtěla deníku komentovat. Připustila ale, že hotelovou restauraci skutečně čekají změny. "Od prvního listopadu do konce února bude probíhat remodelace Allegra. Všechny další informace budou k dispozici až v první polovině září,"řekla E15. V branži se podle deníku mluví o vzniku luxusní "pizzerie", která má nahradit Accordiho podnik. První michelinskou hvězdu pro Allegro získal Accordi v roce 2008. Byla to vůbec první hvězda pro restauraci střední a východní Evropy. Hvězdu pak znovu obhájil v následujících třech letech. Ve svém 30 vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe 2011 zahrnuje výběr hotelů a restaurací ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm objevily Aromi, SaSaZu, Le Terroir a Divinis. V prestižním francouzském průvodci byly s oceněním Bib Gourmand také loni, uvádí deník E15.


Jozef Chovanec,  foto: ČTK
Pondělní dohrávka 5. kola první fotbalové ligy mezi Viktorii Plzeň a pražskou Spartou může přinést změny ve vedení klubu z Letné. Když Sparta prohraje, může skončit její trenér Jozef Chovanec, píše deník Sport. List ale zjistil, že Jozef Chovanec by zřejmě bez práce dlouho nezůstal. Bývalý reprezentant Karel Poborský mu údajně jako šéf tamního klubu nabídl místo trenéra v Českých Budějovicích. Jejich současný trenér Jiří Kotrba se netají tím, že by si rád ponechal pouze místo generálního manažera. Podle deníku Sport se v budějovickém Dynamu dlouho mluví o tom, že by Jozef Chovanec Jiřího Kotrbu nahradil. Klubový šéf Karel Poborský se s Jozefem Chovancem zná dlouhá léta a přátelí se. Vše tak záleží na výsledku utkání Viktoria Plzeň - Sparta Praha. Co se ale stane v případě nerozhodného výsledku? A většina expertů má podle deníku Sport o výsledku jasno - bude to remíza.