Přehled tisku

Ministr obrany Alexandr Vondra na pohřbu Ctirada Mašína, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"ČSSD a KSČM kritizují ocenění Mašínů: vražda zůstává vraždou,"čteme v jednom z titulků deníku Právo. Zástupci těchto stran podle listu kritizovali účast ministra obrany Alexandra Vondry z ODS na pohřbu Ctirada Mašína i udělení vyznamenání Zlatá lípa oběma bratrům.

Ministr obrany Alexandr Vondra na pohřbu Ctirada Mašína,  foto: ČTK
"ČSSD a KSČM kritizují ocenění Mašínů: vražda zůstává vraždou," čteme v jednom z titulků deníku Právo. Zástupci těchto stran podle listu kritizovali účast ministra obrany Alexandra Vondry z ODS na pohřbu Ctirada Mašína i udělení vyznamenání Zlatá lípa oběma bratrům. "My jako sociální demokraté odmítáme, aby vláda, která má reprezentovat názory všech občanů a měla by zemi spíše sjednocovat než rozdělovat, udělovala jakákoliv vyznamenání či formální nebo neformální pocty bratrům Mašínům. Účast člena vlády na pohřbu je do značné míry neformální poctou, která je mu ze strany této vlády udělena,"řekl deníku Právošéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Nesouhlasí s Vondrovým názorem, že si veřejnost činů Mašínů začne vážit. "Kauza Mašínů bude společnost do budoucna rozdělovat. Platí, že vražda zůstává vraždou bez ohledu na to, jakými ušlechtilými cíli nebo ideály se zaštiťuje," doplnil Bohuslav Sobotka. Podle katolického teologa Tomáše Halíka není správné dělat z bratří Mašínů hrdiny. "Já bych je nikdy nenazval vrahy, ale váhal bych dělat z nich národní hrdiny a obecný morální příklad,"řekl pro deník Právo Tomáš Halík.


Jaroslav Barták
Česká lékařská komora (ČLK) se distancovala od lékaře Jaroslava Bartáka, který čelí pěti trestním oznámením pro zbití, znásilnění a napadání svých asistentek. Jaroslav Barták bude muset své jednání zřejmě vysvětlit před disciplinární komisí komory, píše Mladá fronta Dnes. Lékař, kterého vyšetřuje policie a kterému hrozí až čtyři roky vězení, svou vinu odmítá a tvrdí, že ženy byly prostitutky a že jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat. Disciplinární komise ČLK může Jaroslavu Bartákovi udělit důtku, finanční trest, nebo ho na pět let vyloučit. V té době by nemohl vykonávat svou profesi internisty. "Případ pana Bartáka hrubě poškozuje dobrou pověst všech členů lékařského stavu. Naši právníci už věc řeší. Zjišťují, jaký postup zvolit, aby s ním mohlo být zahájeno disciplinární řízení,"řekl listu mluvčí ČLK Michal Sojka. Jaký trest Jaroslavu Bartákovi hrozí, zatím podle něj nelze předvídat.


Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek,  foto: Hospodářské noviny
Ministr financí Miroslav Kalousek před čtyřmi lety vydal odpustek ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, takže současný předseda TOP 09 nemusel státu vracet pětimilionovou dotaci, kterou získal na obnovu svých rybníků, informují Hospodářské noviny. Oba byli v té době členy vlády premiéra Mirka Topolánka z ODS. Podle ministerstva financí Karel Schwarzenberg dotaci nezneužil, jeho pochybení bylo jen formální. Podobné odpuštění dostane v podobných případech 90 procent žadatelů. Karel Schwarzenberg požádal o dotace z programu obnova rybníků po povodni z roku 2002. Na obnovu dvou rybníků dostal asi 4,5 milionu korun. Jeden rybník nestihl zkolaudovat v termínu, k němuž se zavázal ve smlouvě, a zpozdil se o šest měsíců, do druhého projektu dodal vlastní peníze o měsíc později, než bylo třeba. Proto mu finanční úřad uložil, aby dotaci vrátil. Karel Schwarzenberg pak požádal ministerstvo financí o shovívavost. "Nedošlo ke zneužití veřejných prostředků a nedošlo ke ztrátě prostředků daňových poplatníků," sdělil listu mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. Podle něj se však Schwarzenberg trestu nevyhnul a za formální pochybení mu byla udělena sankce 60.000 korun. Hospodářské noviny upozornily, že ověřit regulérnost úředního postupu je v podobných případech obtížné, protože ministerstvo financí utajuje vnitřní pravidla, jimiž se při odpouštění sankcí řídí. Odmítá také vydat seznam fyzických osob, jimž ministr odvod či penále prominul.


Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Mladá fronta Dnes na titulní stránce upozorňuje, že prudce přibývá lidí starších pětačtyřiceti let, kteří marně shánějí práci. Personalisté neoficiálně přiznávají, že běžně dostávají z firem pokyn, aby starší lidi nepřijímali. Situaci navíc přiostřila ekonomická krize. Statistiky úřadu práce vše potvrzují - lidé starší pětačtyřicet let už tvoří rekordních čtyřicet procent všech nezaměstnaných. Ještě před deseti lety to přitom byla sotva třetina. Diskriminace kvůli věku je ale zákonem zakázaná. Firmám by za ní měl také hrozit tvrdý postih od inspektorátu práce. Personalisté však potvrzují, že kromě písemných požadavků na nové zaměstnance dostávají od firem pouze slovní, a tedy těžko dokazatelnou, instrukci - lidi nad 45 nám neposílejte. Podle prezidenta personalistické asociace Luboše Rejchrta se firmy například často zaštiťují na pohled korektním výrazem, že jsou "mladá a dynamická společnost", informuje Mladá fronta Dnes.


Foto: archiv Radia Praha
Kličkování státní správy před povinností zveřejnit platy vysoce postavených úředníků pokračuje, píší Lidové noviny. List znovu urgoval žádosti o odhalení platů úředníků na ministerstvech, kde se tak dosud nestalo. Žádná z institucí přesto údaje neposkytla. Nejčastěji se úřady vymluvily na časovou zaneprázdněnost nebo absenci metodického návodu, který má vzniknout do konce srpna. V úterý se přitom dohodli úředníci z ministerstva vnitra, Úřadu pro ochranu osobních údajů a kanceláře ombudsmana, že výše platů vedoucích pracovníků se nesmí tajit. Poněkud jako výsměch zákonům vyznívá titulek článku Lidových novin, shrnující získané poznatky: "Odtajnit platy? Vydržte, po dovolených."


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se stala většinovým vlastníkem společnosti IZIP, která pro ni provozuje elektronické zdravotní knížky. V rozhovoru pro deník Právo to řekl ředitel VZP Pavel Horák. Pojišťovna bude mít podíl 51 procent, za akcie zaplatí 1,1 milionu korun. Správní rada VZP tímto úkolem pověřila v lednu. Projekt IZIP je dlouhodobě kritizován zejména kvůli své ceně a financování. "Měli jsme ve společnosti IZIP pětiprocentní podíl. Teď kupujeme 46 procent akcií, takže budeme většinovými vlastníky s 51 procenty,"řekl Pavel Horák. Dodal, že za jednu akcii zaplatí tisíc korun. Podle Pavla Horáka jsou nyní, když je IZIP dceřinou společností VZP, vytvořeny podmínky pro to, aby se elektronizace českého zdravotnictví mohla rozvíjet. Za deset let vydala VZP za knížky IZIP už miliardu korun. K nejhlasitějším kritikům projektu patří bývalý ministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle něj byl projekt drahý a pro VZP nevýhodný. Tvrdí, že pojišťovně nepatří ani myšlenka, ani systém. Jako ministr chtěl smlouvu vypovědět. Také Svaz pacientů už dříve prohlásil, že by VZP měla přestat elektronické knížky IZIP platit. Vytvoření systému IZIP stálo zhruba 300 milionů korun. Někteří zahraniční experti považovali cenu v porovnání s obdobnými programy za násobně nižší. Projekt dostal i několik mezinárodních ocenění, připomíná deník Právo.


Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s premiérem Petrem Nečasem,  foto: Archiv Vlády ČR
Ministerstvo životního prostředí chce koupit 43 nových aut. Podle zadávací dokumentace veřejné soutěže jsou požadavky na většinu aut velice náročné, vozy mají být výkonné a rychlé. V některých případech se navíc podle zadaných podmínek mohou přihlásit pouze dealeři jedné značky, píše Mladá fronta Dnes. Ministerstvo se chystá koupit tři auta střední třídy, 27 malých aut velikosti Fabie Combi a 13 vozů do lehkého terénu. U tří vozidel střední třídy požaduje výkon nejméně 139 koní a rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na sto má být 11 vteřin. Také malá auta se nebudou nakupovat v nejlevnějších variantách. Požadavkem je rychlost nad 175 kilometrů v hodině nebo speciální úprava do terénu. "Myslím, že by pan ministr by neměl kupovat auta, s nimiž bude vyhrávat závody, ale která ušetří peníze daňovým poplatníkům,"řekl deníku Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Stínový ministr životního prostředí Jiří Zimola z ČSSD tvrdí, že požadavky jsou úsměvné a je potřeba zvážit nutnost takového nákupu. Podle mluvčí ministerstva Michaely Jendekové je ale v rámci soutěže kladen důraz na ekologicky šetrná auta. Soutěž je podle listu vypsána tak, že například požadavky na malé auto v úpravě Combi splňuje jen Škoda Fabia Combi Scout. Také vůz střední třídy by mohl být Škoda Superb, podmínkám však vyhovuje třeba i Volkswagen Passat. Přizpůsobení tendru na míru Škodovkám potvrdil Mladé frontě Dnes i vysoce postavený zdroj z ministerstva.