Přehled tisku

Foto: www.koprivnice.org
0:00
/
0:00

Krizi obecních rozpočtů mohou vyřešit řidiči - a sice ti neukáznění, začíná autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Městská policie je totiž může pokutovat za rychlou jízdu jaksi bez výstrahy. A ukazuje se, že téhle výnosné praxi se obce přímo oddávají.

Krizi obecních rozpočtů mohou vyřešit řidiči - a sice ti neukáznění, začíná autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Městská policie je totiž může pokutovat za rychlou jízdu jaksi bez výstrahy. A ukazuje se, že téhle výnosné praxi se obce přímo oddávají. Zaznamenaných přestupků meziročně přibylo násobně. Dodržováním rychlostních limitů si láme hlavu menšina řidičů, tak proč nejít za snadným výdělkem? Než začne někdo nadávat na zrádnost "měšťáků", kteří své radary umisťují zejména tam, kde čekají tučný úlovek, nechť si uvědomí, že se chovají čistě racionálně. Kdyby nebylo přestupníků, nebude kde vybírat. Chceme-li, aby městská policie nehlídala silniční úseky, kde se jí nejvíc vyplatí pokutovat, ale třeba místa s největším rizikem nehod, stačí jen vymyslet mechanismus, jak ji hmotně zainteresovat. Všichni účastníci systému se chovají racionálně - porušování předpisů se vyplatí - chytí vás totiž málokdy a pokuta není likvidační. I obce, když třeba umisťují nesmyslné dopravní značky omezující rychlost, jednají po zralé úvaze, chtějí, aby bylo na silnici alespoň o trochu bezpečněji. Jediná nepatrná chybička tohoto vyšinutého systému je to, že za poměry na silnicích platí mnozí z nás zdravím či životem. A nebo se to podle některého z ministrů vyplatí? - uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Záchranáři a vodácká sdružení požadují po ministerstvu dopravy, aby nezletilým vodákům zakázalo po hrozbou pokuty jezdit bez helmy a plavecké vesty. Ministerstvo podobnou úpravu zatím nechystá, chce se ale problému věnovat, píše Mladá fronta Dnes. "Stoprocentně jsme ochotni o takovém návrhu diskutovat, což nakonec může vést k úpravě předpisů,"řekl deníku mluvčí úřadu Pavel Novák. Vodácké organizace se shodují na tom, že jízda po řece je nebezpečná. Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany spolu s kolegy na návrhu pro ministerstvo pracuje a chce jej prosadit do vyhlášky. Ptáček argumentuje tím, že pod hladinou se skrývá nebezpečí, které lidi nevidí. Je přesvědčen, že jediné, co lidi donutí dávat dětem přilby a vesty, jsou pokuty. "Stejně jako za opilství by jim hrozila od policie nebo státní plavební správy pokuta až 2000 korun," popsal Petr Ptáček, jak by podle něj mohla vyhláška vypadat. Vesty by měly mít děti vždy, helmy pak na jezech a na divoké vodě. Na vodě se v Česku ročně zabije kolem dvaceti lidí. Jen na jezech letos zemřeli tři lidé, loni jich bylo osm. Od roku 2007 počet obětí na vodě roste. Nejtragičtější byl zatím loňský rok, napsala Mladá fronta Dnes.


Jágr a Sazka, toť osudové spojení, začíná autor 99 Slov Hospodářských novin. Vysočanská aréna, jejíž stavba přivedla Sazku do insolvence, totiž vyrostla kvůli hokejovému mistrovství světa 2004. Češi na něm dohráli, když Jágr v "penaltovém" rozstřelu proti USA nastřelil jen tyč. Zatímco Jágr své selhání od té doby tisíckrát vynahradil, fatální chybu Aleše Hušáka už nespraví nikdo. Jeho vysočanský projekt přivedl Sazku do stavu klinické smrti, z níž ji teď má vyvést právě Jágr a jeho image. I kdyby však Sazka vstala z mrtvých, český sport jako celek už z toho nikdy nic mít nebude. Místo miliard pro všechny sportovce totiž zbylo jen pár milionků pro hokejisty na Kladně, uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.


"Stát jde do boje proti bankovním poplatkům, chce totiž ulevit firmám", stojí v jednom z titulků Mladé fronty Dnes. List zjistil, že na ministerstvu průmyslu a obchodu už vznikla komise, která má výši poplatků analyzovat a následně se zasadit o to, aby se snížila. Komise bude především porovnávat výše výnosů z poplatků tuzemských bank s těmi, kterých dosahují jejich mateřské banky na zahraničních trzích. Stranou nezůstanou ani zahraniční platební styk a provize, které musí obchodníci odvádět při přijímání plateb prostřednictvím platebních a kreditních karet. Ministerstvo průmyslu a obchodu si od toho slibuje vytvoření tlaku na zlevnění bank prostřednictvím samoregulací. "Jde o to vytvořit tlak podložený konkrétními čísly, která mohou být brána jako základ debaty o tom, jestli by neměl stát více tlačit na konkurenci,"řekl Mladé frontě Dnesčlen zmíněné komise Patrik Nacher.


Pražský magistrát se chystá odpustit dluhy neplatičům za pohřbívací místa. Lidé si příslušenství hrobu, které mezitím propadlo městu, budou moci odkoupit za symbolickou jednu korunu. Podmínkou ale je, že si zároveň takové místo za standardních podmínek pronajmou na dalších deset let, píše deník E15. Na pražských hřbitovech a urnových hájích je přesně 26.334 nezaplacených pohřbívacích míst. Městu tak ročně uniká přes sto milionů korun. Magistrát proto přišel s tím, že od listopadu až do poloviny příštího roku dluhy lidem odpustí. Právě v tomto období si bude možné příslušenství hrobu odkoupit. "U některých lidí může být dluh z minulého období skutečně finančně neřešitelný a odpuštění dlužné částky jim pomůže,"řekl deníku radní Petr Dolínek. Magistrát tak navíc zjistí, o jaká místa se už nikdo nechce starat, a bude je moci nabízet. Pokud někdo nevyužije nabídku města ve stanovené lhůtě, bude pak moci v případě zájmu odkoupit hrobové zařízení od města za cenu danou soudním znalcem v oboru kamenictví. Pražský magistrát se stará o vzhled 29 hřbitovů a dvou urnových hájů. Do jejich oprav a údržby vložila Praha za uplynulých deset let téměř půl miliardy korun, píše deník E15.


Ministerstvo dopravy chystá zavedení poplatku za přidělení výjimečné registrační značky pro auta a motocykly. Takovou se rozumí například značka obsahující čtyři stejné číslice. Další novinkou má být i to, že majiteli značka zůstane při změně vozu. Zavedení nového systému do praxe ovšem potrvá déle než rok, píše deník Právo. Podobný systém funguje například na Slovensku. Poplatek bude zřejmě 5000 korun za značku pro motocykl a deset tisíc korun pro osobní auto. "Dosavadní registr motorových vozidel, který spravuje ministerstvo vnitra, něco takového neumožňuje. Tím spíše, že počítáme i s přenositelností registračních značek při změně auta. Proto jsme se už pustili do vytváření nového registru, jehož testování si vyžádá nemálo času,"řekl deníku Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy. Systém prý začne platit nejdříve ve druhé polovině příštího roku, spíše však až od roku 2013. Příslušná novela zákona o technických podmínkách provozu motorových vozidel se však do vlády a parlamentu letos určitě nedostane. Nejprve musí být otestováno, zda chystané změny v přidělování značek nový registr vůbec zvládne.