Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V koalici graduje spor mezi hlavními představiteli - premiérem Petrem Nečasem z ODS a místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Nejde přitom o nic menšího než o daně. Jak napsaly Hospodářské noviny, premiér odmítá snížení paušálů pro živnostníky, jeho ministr je naopak prosazuje.

Foto: ČTK
V koalici graduje spor mezi hlavními představiteli - premiérem Petrem Nečasem z ODS a místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Nejde přitom o nic menšího než o daně. Jak napsaly Hospodářské noviny, premiér odmítá snížení paušálů pro živnostníky, jeho ministr je naopak prosazuje. To byl jeden z důvodů, proč vláda ve středu o dva týdny odložila projednání klíčové reformy daní z příjmu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v této souvislosti navrhuje, aby experti zhodnotili celkovou efektivnost daňové soustavy. "Je to lepší, než se zabývat jen jednou daní,"říká Kocourek v Hospodářských novinách.


Pražský arcibiskup Dominik Duka dopisem požádal primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS), aby ještě jednou zvážil svoji záštitu nad akcí a pochodem homosexuálů Prague Pride. Píše to deník Právo. Z programu akce je podle Duky zřetelné, "že se nejedná o otázku práva menšiny na toleranci, ale o propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný, důstojný a krásný". Tyto akce podle Duky mediální cestou vytěsňují ze společnosti opravdový vhled do vážnosti problému a ještě více destabilizují společnost, které se Svoboda rozhodl na zodpovědném místě primátora hlavního města sloužit.


Foto: ČTK
Lidové noviny informují o dalším žhářském útoku, k němuž došlo v noci na středu na Rakovnicku. Do bývalého drážního domku ve vesnici Krty, který obývá početná romská rodina, vhodil útočník hodinu po půlnoci zápalnou láhev. Ta dopadla vedle dětské postýlky, ve které spala malá holčička. Útok naštěstí nikoho vážně nezranil, oheň se podařilo uhasit. Kriminalisté nyní vyšetřují, zda se jednalo o rasově motivovaný útok. Pachateli by za něj hrozilo až dvanáct let vězení, píší Lidové noviny.


Jak uvádí deník Právo, v policii mají sloužit i cizinci. Mohli by rozšířit řady elitního protimafiánského útvaru. Policie si od toho slibuje posun v boji s cizojazyčnými skupinami, jejichž jazyk ani zvyky čeští detektivové neznají. S možným přijetím cizinců k policii počítá nová koncepce boje s organizovaným zločinem, kterou schválila vláda. Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty by se tak k policii mohli dostat Vietnamci, Dagestánci a další cizinci, kteří mají na našem území legální pobyt.


Ministerstvo financí možná už letos v listopadu vydá první dluhopisy určené výhradně občanům a neziskovým organizacím. Píše to Mladá fronta Dnes. Stát podle ní počítá s tím, že si dluhopisy koupí zhruba 100.000 lidí. Ti tak během příštích čtyř let půjčí státu celkem 40 miliard korun. Zájemci o dluhopisy si budou muset připravit minimálně 1000 korun. Budou si moci vybrat mezi dluhopisy jedno-až dvouletými a pěti-až šestiletými, píše deník. Analytici odhadují, že krátkodobý státní dluhopis by mohl stát nabídnout s úrokem nad jedno procento, střednědobé mezi dvěma až třemi procenty. Dluhopisy se budou prodávat na pobočkách bank a k dostání by mohly být i u investičních zprostředkovatelů. Ministerstvo aktuálně jedná s Českou spořitelnou, Komerční bankou a ČSOB.


Podle chystané novely předpisů o hospodářské soutěži čeká velké firmy přísnější dohled. Novela, kterou připravuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), má změnit nynější ochranu zemědělců a potravinářů proti zneužívání ze strany obchodních řetězců. Výrazné sankce hrozí i podnikům, které nejsou ani monopolem, ani nedosahují převažujícího podílu na trhu, informují Hospodářské noviny. Nový předpis rozšiřuje pravomoci ÚOHS i mimo zemědělství a potravinářství. Vztahovat se má nově nejen na odběratele, ale i dodavatele, jejichž roční obrat v Česku přesáhne deset miliard korun. Pokutu ve výši až deseti procent z obratu má dostat každý, kdo získá "nedůvodný prospěch" zneužitím svého významného ekonomického postavení.


Lékaři mají problém, píše Mladá fronta Dnes. Na příliš obézní pacienty jim chybí potřebné chirurgické nástroje. A nejen to. Obézní lidi není možné vyšetřit na magnetické rezonanci nebo na tomografu, protože se do tubusu přístroje zkrátka nevejdou. Nemocnice nemají speciální lůžka s takovou nosností, aby na ně mohly pacienty uložit, na chirurgických sálech musí spojovat více operačních stolů, aby lékaři pacienta mohli vůbec odoperovat. Mimořádně obézních lidí, tedy s váhou kolem dvou set kilogramů, přitom přibývá. Přestávají být raritou, kterou známe jen s amerických filmů. Podle obezitologa Petra Suchardy jde už "o českou realitu". Podle něj je to důsledek toho, že přestali se svou váhou bojovat ve chvíli, kdy vážili 120 nebo 140 kilogramů. Při minimálním pohybu se pak už ani nemusí nijak přejídat, kila tuků dál snadno přibývají. Dnes už takto abnormálně obézních lidí podle lékařů žije v Česku několik tisíc.


Lidové noviny komentují situaci v Českém svaz tělesné výchovy. Svaz míří do propadliště dějin, píše deník. Jeho vedení ztratilo podporu většiny svazů i teď i přízeň ministerstva školství. Josef Dobeš stejně jako předtím Miroslav Kalousek rozhodl, že stamiliony korun na podporu sportu přes tento kanál už nepotečou. Vzhledem k tomu, že svazoví bafuňáři celé měsíce jen hloupě přihlíželi, jak jim krachuje největší loterijní společnost Sazka, je to logické východisko. Proč ale největší svaz stále existuje? Odpověď je jednoduchá: pouze proto, že je tu majetek v hodnotě miliard, který funkcionáři ještě nestihli projíst. Šéfové jednotlivých svazů by proto měli rychle jednat, dokud ještě něco zbylo. Éra komunistického molochu ČSTV končí a na řadě je hledat jiné a levnější východisko v organizaci českého sportu.


La belle lurette od Reného Magritta,  foto: ČTK
Poklidnou letní kulturní atmosféru v Praze rozvířila prodejní výstava, která tu ještě nebyla. Jak uvádí deník Právo, Galerie Miró ve spolupráci s berlínskou Galerií Michaela Haase nabízí v areálu Strahovského kláštera soubor klasiků moderního evropského a amerického umění. Nejedná se ovšem o grafiky, jak je v kraji zvykem, ale o unikáty, obrazy i kresby, jejichž hodnota se vyšplhala na tři čtvrtě miliardy korun. Najdeme tu například zátiší otce kubismu Georgese Braquea, Cézannovu podobiznu syna Paula, autoportrét Giorgia de Chirika, trávy Maxe Ernsta, krajinu Reného Magritta nebo akryl Andyho Warhola. Jsou tu ale i němečtí expresionisté, francouzští fauvisté a postmoderna. Ceny jednotlivých děl se pohybují v desítkách milionů korun. Výstava tak dává možnost českým sběratelům, aby své kolekce obohatili tím nejlepším, co ve světě vzniklo v minulém století. Zatím se klasikové světového moderního umění v Praze prodávali jen zřídka. Tu a tam se objevilo jejich dílo na aukcích, například Oskar Kokoschka se v aukci vydražil za téměř 20 milionů, píše Právo.


Foto: HZS Královéhradeckého kraje
Lidové noviny píší, že památkáři chtějí zažalovat majitele krkonošské Petrovy boudy, kterou nedávno zničil požár. Připojili se tak k městskému úřadu ve Vrchlabí, který už proti majiteli boudy, společnosti Snowy Chalet, chystá první konkrétní kroky. Podle starosty Vrchlabí Jana Sobotky byla v případě Petrovy boudy porušena povinnost na zajištění kulturní památky proti poškození nebo zničení. Majiteli společnosti Snowy Chalet, pražskému podnikateli Vladimíru Kovářovi, tak může hrozit až dvoumilionová pokuta. Další dva miliony by navíc mohl zaplatit, protože neuposlechl dřívější pokyn městského úřadu, který mu nařizoval, aby chátrající stavbu zajistil proti sněhu a dešti. Příští týden se ve Špindlerově Mlýně sejdou všechny zúčastněné strany. Musí se vyřešit havarijní stav ruiny, kolem níž den co den procházejí stovky turistů. Ohořelé trámy a suť by je mohly ohrozit. Špindlerův Mlýn zatím povolil postavit kolem spáleniště provizorní oplocení.