Přehled tisku

0:00
/
0:00

Je to případ, jaký by vzbudil pozornost kdykoliv, i v hlavní politické sezoně: skupina policistů ve svých uniformách a občas i ve své pracovní době pomáhá filmařům s vyklízením veřejných prostor, dokonce si v policejních databázích lustruje obtížný hmyz, který se filmařům plete do cesty, tedy místní obyvatelstvo. To vše za pár tisíc korun na ruku, píše autor Sloupku Lidových novin.

Je to případ, jaký by vzbudil pozornost kdykoliv, i v hlavní politické sezoně: skupina policistů ve svých uniformách a občas i ve své pracovní době pomáhá filmařům s vyklízením veřejných prostor, dokonce si v policejních databázích lustruje obtížný hmyz, který se filmařům plete do cesty, tedy místní obyvatelstvo. To vše za pár tisíc korun na ruku, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Nevíme samozřejmě- má-li inspekce proti všem osmnácti podezřelým neprůstřelné důkazy, i tak si ale zaslouží ocenění za razanci, s jakou do případu šla - bez ohledu na značné riziko, že se veřejnost utvrdí v hlubokých předsudcích vůči policii jako takové. To, že nějaký film vzniká s ilegální pomocí policistů, bychom si v závěrečných titulcích nepřečetli a bez inspekce se nikdy nedozvěděli. To, že další policisté stejně zvrhle a nejspíš i se stejnou motivací, totiž pro peníze, pomáhají tvůrcům televizních zpráv, kteří nás potom zásobují záběry sotva vychladlých mrtvol na silnicích nebo třeba noční kontrolou řidiče Pavla Landovského (to Prima i Nova před dvěma lety stihly odvysílat hned po sobě), je vidět dost často. Bylo by skvělé, kdyby páteční zátah zvěstoval nejen tečku za dosud neznámým spolčením policistů s filmaři, ale i za notoricky známým spolčením policistů s televizáky, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Stát přeřazuje lidi do méně závažných stupňů postižení, aby na nich ušetřil, píše deník Právo. Podle listu narůstá počet osob, které pobíraly plný invalidní důchod a dnes jim je snižován na druhý nebo první stupeň, někdy dokonce odebrán. Lidé tak končí na úřadech práce. Překvalifikování postihuje jak osoby nad padesát let, tak také mladé lidi po těžkém úrazu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že jde pouze o přesuny v kolonkách a objem peněz pro invalidy zůstává stejný. Podmínky přiznávání invalidního důchodu přitvrdily. "Evidujeme případy, kdy člověk třeba pobíral dvacet let invalidní důchod, je mu 58 let a má dva roky do předčasného důchodu. A přesto mu teď zcela neomaleně odeberou invalidní důchod s tím, že se má přihlásit na úřad práce a jít dělat. Zdravotní stav takového člověka je přitom podstatně horší než když mu byl invalidní důchod vyměřen,"řekl deníku Právo předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.


Ministerstvo dopravy připravuje zákon, který ztíží gangům zlodějů legalizaci ukradených vozidel. V současné době pachatelům stačí například údaje z kradeného občanského průkazu, píše Mladá fronta Dnes. Pokud návrh zákona schválí na podzim vláda a parlament, budou úřady uznávat při změně majitele automobilu pouze notářsky ověřenou plnou moc kupujícího. Podle listu by to zlodějům mělo zabránit při přeprodejích zneužívat nastrčené "bílé koně" nebo lidi, s jejichž doklady nechali na úřadě auta přepsat. "Naráželi jsme na případy, kdy noví majitelé uvedení v registru vůbec netušili, že "vlastní" například luxusní BMW. Někdo zneužil jejich rodné číslo a číslo občanského průkazu a převedl na ně ukradené auto,"řekl deníku mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Zlodějské gangy pak zlegalizované vozidlo bez problémů prodaly například na Ukrajinu. Ministerstvo dopravy chystá ještě druhou změnu zákona, která více ochrání okradené a gangům ztíží možnost zneužívat nastrčené kupce aut. "Chceme zavést novou podmínku, aby kupec byl osobně přítomný na úřadě, když se auto přepisuje z jednoho majitel na druhého. Tento člověk do protokolu uvede, že s převodem souhlasí,"řekl Mladé frontě Dnes mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Dodal, že kromě ústního souhlasu úřady uznají ještě písemné prohlášení s ověřeným nebo elektrickým podpisem. Deník píše, že policisté stále častěji naráží na případy, kdy gangy zlodějů pořádají nájezdy do Rakouska či Německa, kde kradou luxusní auta, ke kterým pak shánějí doklady.


Budějovickému Budvaru hrozí žaloba kvůli údajně slabému dvanáctistupňovému pivu. Soudní spor chce s pivovarem vést Sdružení za poctivé české pivo, uvádějí Hospodářské noviny. Slovenská etiketa Budějovického Budvaru má podle Sdružení za poctivé české pivo označení dvanáctky. Test švýcarské laboratoře však naměřil 11,73 stupně. Sdružení za poctivé české pivo proto tvrdí, že Budvar nepřesným označením klame spotřebitele. Budvar používá pro český a slovenský trh jednu etiketu s popisem zvlášť pro český trh a zvlášť pro ten slovenský. V české verzi se v souladu se zdejšími předpisy o stupňovitosti nepíše. "U rychloobrátkového zboží jsou vícejazyčné etikety běžné. Je na nich zřetelně označeno, jaká část se pro jaký trh vztahuje. Obě verze do puntíku vyhovují všem příslušným zákonům té země, pro kterou jsou určeny,"řekl Hospodářským novinámředitel Budvaru Jiří Boček. Sdružení za poctivé české pivo přesto hodlá vést s pivovarem soudní spor. Údajně už si kvůli tomu najalo právníky. "Jde o bezprecedentní klamání zákazníků,"říká předseda sdružení Jiří Žák. Sdružení za poctivé české pivo se soudilo kvůli podobné záležitosti s Prazdrojem. Letos v červenci však žalobu stáhlo.


Mladá fronta Dnes se věnuje nakupování předražené zdravotnické techniky. Jak píše, v Česku se prozatím nesleduje, jaké nemocniční přístroje, kam a za kolik byly do jednotlivých nemocnic zakoupeny. Podle děkana Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně Jozefa Rosiny je možné předražit přístroj tak, že se vypíše každá součástka zvlášť. Kromě biomedicínského inženýra potom nikdo nedokáže říct, zda je to něčím nadstandardní vybavení. Ministerstvo zdravotnictví podle informací deníku rozjíždí několik projektů. Chystá se například zmapovat, kolik a jakých přístrojů v nemocnicích je. Chce také zřídit portál, kde by se soustředily informace o cenách zdravotnické techniky a o zkušenostech s jejím používáním. "Kromě toho chceme, aby nějaká nezávislá autorita rozhodovala o dalším vstupu nových technologií do systému zdravotnictví, protože moderních přístrojů je mnoho, ale jaká je jejich efektivita, jestli je úměrná ceně a zda se vyplatí zavést nový způsob léčby, to dnes u nás nikdo neví,"řekl Mladé frontě Dnes náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.


FAMU
Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU) je podle aktuálního vydání prestižního filmového magazínu The Hollywood Reporter nejlepší filmovou školou v Evropě. Z celkem 25 nejlepších filmových škol světa se FAMU umístila na sedmé pozici, informuje deník E15. První místo obsadil slavný American Film Institute, druhá je University of Southern California a třetí místo získala Pekingská filmová akademie. Autor žebříčku Tim Appelo zdůvodňuje vysokou pozici FAMU její výraznou minulostí a zdůrazňuje, že pražská škola založená v roce 1946 je pátou nejstarší institucí svého druhu na světě, napsal deník E15. FAMU je umělecky zaměřená vysoká škola, která připravuje budoucí dokumentaristy, fotografy, kameramany, režiséry, scenáristy a producenty.