Přehled tisku

Митинг на площади Палацкого, Ярослав Завадил (слева) и Богумир Дуфек
0:00
/
0:00

Deník Právo popisuje českou politickou scénu jako přehřátý politický papiňák. "Česká společnost, jak ukazují i průzkumy veřejného mínění, je silně nespokojená se současnou vládou i jejími 'reformami'. Ty přitom většina společnosti, jak se zdá, neodmítá proto, že by nechtěla žádné změny. Odmítá je proto, že vláda se chová jako povýšený 'majitel pravdy', který bez širší diskuse údajně zachraňuje zemi před řeckým scénářem, který u nás nehrozil a nehrozí."

Deník Právo popisuje českou politickou scénu jako přehřátý politický papiňák. "Česká společnost, jak ukazují i průzkumy veřejného mínění, je silně nespokojená se současnou vládou i jejími 'reformami'. Ty přitom většina společnosti, jak se zdá, neodmítá proto, že by nechtěla žádné změny. Odmítá je proto, že vláda se chová jako povýšený 'majitel pravdy', který bez širší diskuse údajně zachraňuje zemi před řeckým scénářem, který u nás nehrozil a nehrozí. Ordinování vládního dobra se přitom děje pomocí kroků, které budou mít negativní dopady především na středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny. Navíc se tyto změny odehrávají bez zjevného úsilí skutečně potlačit systémovou korupci, včetně masivního rozkrádání státních zakázek." Podle deníku je chování vlády autistické, protože ignoruje kontext, v němž svoje "reformní" kroky prosazuje. Rozsáhlé změny v důchodovém systému, zdravotnictví a pracovním právu oznamuje uprostřed nejapné frašky okolo požadavků věcí veřejných s tím, že ani údajně neví, zda bude za několik dní existovat, domnívá se autor komentáře. Uzavírá varováním, že vláda přitápí pod přehřátým papiňákem a zahrává si s ohněm.


Jiří Paroubek
Jiří Paroubek zřejmě opustí ČSSD a vstoupí do České strany národně socialistické 2005. Bývalý premiér si podle pondělního vydání Hospodářských novin už nechává zpracovat průzkum veřejného mínění, jaký ohlas by měl jeho odchod mezi voliči. Předseda ČSNS Karel Janko tvrdí, že expředseda ČSSD by mohl za jeho stranu kandidovat příští rok na post hejtmana Ústeckého kraje. Paroubek nechtěl věc komentovat. "Se svými spolupracovníky posuzuje náš program a doplňuje ho,"řekl listu Janko. Podle něj o "přestupu" rozhodne také to, jak dopadne zmíněný průzkum. Rozhodnuto by mělo být v září či říjnu. Paroubek a národní socialisté by rádi kandidovali příští rok v krajských volbách. "Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl Ústecký region. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat,"řekl deníku Janko. Podle listu je klíčovou postavou v Paroubkově koketování s ČSNS jeho stranický kolega a šéf teplické ČSSD Petr Benda. "Je to zatím ve stádiu úvah,"řekl Benda listu. Hospodářské noviny upozorňují, že Benda, který po odchodu Paroubka z čela ČSSD ztrácí ve straně pozici, by mohl ČSNS sehnat nejen voliče z řad nepokojených lidí s ČSSD, ale také peníze. Především na nich bude úspěch projektu záviset. "Už mají nějaké peníze zajištěné. Finanční rozjezd by měl být bez problémů," citují HN jednoho z Paroubkových neoficiálních poradců. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že kdyby jeho předchůdce ČSSD opustil, měl by se vzdát mandátu poslance. ČSNS má několik set členů, zakládá nové regionální organizace a přijímá další členy. Její představitelé už dříve řekli, že kdyby se podařilo nynější vládě vyslovit nedůvěru, je strana připravena jít do případných předčasných sněmovních voleb.


Foto: ČTK
Lidové noviny komentují Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a tvrdí: politici jezdí do varů, aby se nechávali lobbovat. "Existuje jedno protikorupční opatření, o němž zatím nebyla řeč: politici by měli přestat jezdit do Karlových Varů na festival. Různé firmy tam na svých recepcích hostí způsobem, který by bez záminky oslav filmového umění byl považován za nepatřičný. A filmaři, když už se k nim jednou za rok politici tak lísají, využijí příležitosti a nastolí téma finančních privilegií pro své řemeslo. Vědí, že v přátelské atmosféře se tato nehoráznost o něco hůř odmítá." Podle deníku je ve filmu to specifikum, že v polovině zemí úlevy pro film existují, v polovině zemí ne. takže tyto peníze se státu vrátí v tom smyslu, že bez dotací by nebylo nic. Tím se postupně ve všech zemích podmínky srovnají a bude moci začít nové kolo korupce, uvádí deník.


Ján Mančuška,  foto: ČTK
Hospodářské noviny otiskují nekrolog za Jána Mančušku, výtvarného umělce. Zemřel po dlouhé nemoci v pátek ve věku 39 let. Autorka Lenka Lindaurová jeho tvorbu označuje za nadčasovou: "Bez nadsázky lze říct, že patřil k nejvýznamnějším současným autorům. Byl hlavním představitelem konceptuální tvorby, toho nejlepšího, co tu v posledních 15 letech vzniklo a co nás rovněž výrazně reprezentovalo ve světě." Autorka připomíná, že v roce 2004 se Mančuška stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Na rozpačité postoje veřejnosti k tvorbě vítězů této ceny reagoval prý tvrzením, že "apriorní dělení na klasická a nová média je pouze náš lokální problém." Přestože se podle autorky "může Mančuškovo dílo vzpírat divákovu pochopení," vždycky toužil, aby jeho věci byly každému srozumitelné. Srozumitelnost chápal jako protiklad k autoreferenci - odkazování na vlastí minulost. Autorka cituje autora, který řekl: Tyhle dva póly jsou naprosto neslučitelné. V tom spočívá dynamika umění, nesmí se zapomenout ani na jeden z nich, a to je pro mě podstatné. Mně se příčí dostat se do kruhu věčných referencí, protože se mi zdá, že to je tak trochu akademická rovina. Proto je pro mě důležité pole každodenního života." Kunsthistorička Lenka Lindaurová v nekrologu připomíná Mančuškovu performanci Ten druhý a podtitulem Poprosil jsem svou ženu, aby mi začernila všechna místa, na která si nevidím. Fotografická dokumentace zachytila proces, při němž žena zamalovává černou barvou nahému muži všechna místa na těle, kam si nedohlédne. "Stejně jako Ten druhý představují a pojmenovávají Janovy práce zcela zásadní lidské otázky, kterým se pro jejich přímočarost už dnes často vyhýbáme."