Přehled tisku

Radek John (vlevo) a Vít Bárta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentář Mladé fronty Dnes hodnotí tragický stav vládních stran. Podle autora se situace bude opakovat, protože na vině je poměrný volební systém. Měl by být změněn na většinový, píše deník.

Radek John  (vlevo) a Vít Bárta,  foto: ČTK
Komentář Mladé fronty Dnes hodnotí tragický stav vládních stran. Podle autora se situace bude opakovat, protože na vině je poměrný volební systém. Měl by být změněn na většinový, píše deník. Za totální ztrátu času považuje Petr Gazdík z hnutí Starostové jednání K9 táhnoucí se jako sirup. "To poslední už Karel Schwarzenberg uťal," připomíná denník nedělní schůzku. "Třetí strana vládní koalice, Věci veřejné, totiž prý přichází se stále novými a novými požadavky. To je sice pravda, jsou ale Bártovi a Johnovi lidé opravdu těmi hlavními kazisvěty? Chovají se nevycválaně a nevypočitatelně, po vnitřních aférách nemohou věřit ani sami sobě, natož aby jim věřili jiní... Jenže každý už ví, že viníkem trapné situace, kdy se vládní většina, která má sílu prosazení historických reforem, chová jako sebranka usmrkanců, je někdo jiný. Je to nevhodný volební systém a shnilá zvyklost stranických čachrů," píše deník. "Řekněme to naplno: politická třída zaostává výkonnostně i morálně za společností. zatímco hospodářství i veřejná sféra se sice pomalu, ale přece jen přibližují civilizovanému Západu, politici povětšinou svou pracovitostí i poctivostí zůstávají na Divokém východě."


Foto: Evropská komise
V Česku startuje dosud nejrozsáhlejší vládní program na propojení byznysu a vědy. Osmiletý program s názvem Centra kompetence dostane ze státního rozpočtu celkem šest miliard korun. Příjímání žádostí o dotace začíná ve čtvrtek a podávat je mohou týmy vědců a firem, které se zavážou, že budou spolupracovat a že vědecké poznatky uvedou do praxe. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Program poběží od roku 2012. Stát na konkrétní projekt dá 70 procent, zbytek doplatí firmy. Technologická agentura ČR, která program připravuje, předpokládá, že vznikne celkem 35 týmů, z nichž každý získá v průměru 310 milionů korun na celou dobu řešení projektu. "Musí utvořit konsorcia, v nichž budou minimálně tři firmy a jedna vědecká instituce,"řekla HN Eva Procházková z agentury. "Chceme se spojit se třemi fakultami Univerzity Karlovy a s dalšími sedmi firmami a společně vyvinout lepší a citlivější detektory rentgenového a radiačního záření. Budou se moci využít k hlídání dávek radiace v jaderné elektrárně. Detektory budou přesnější a levnější než ty současné,"řekl deníku Jan Surý z třebíčské společnosti Envinet. Vhodné partnery z byznys sféry hledá například i Lékařská fakulta UK v Plzni. Program je podle Petra Matějů z Grantové agentury unikátní nejen svým rozsahem, ale i v tom, že kromě jednotlivých projektů má podporovat i dlouhodobé spojení firem a vědců. Spolupráce vědy a byznysu je totiž v Česku dlouhodobě na špatné úrovni. Spolupráce vysokých škol a podniků je v ČR vůbec nejslabší ze všech zemí OECD, píšou Hospodářské noviny.


Foto: Evropská komise
Lidové noviny připomínají příběh ruského zběha Alexeje Ženatého. Poukazují na skutečnost, že vojenský zběh měl a má horší situaci než jiný emigrant, který žádá o azyl. "Co třeba zběhové z ruské armády z doby těsně po srpnu 1968, jakou šanci měli v zemi obsazené právě Sověty? Alexej Ženatý zběhl v roce 1990, v době ještě trvající Varšavské smlouvy, kdy udělelní azylu nebylo zdaleka samozřejmé. tento příběh podle komentáře ukazuje ne jen pouhé zoufalství jmenovaného muže, ale také naději, že "posametové Československo mu azyl poskytne. Sázka na tuto naději nebyla zdaleka stoprocentní." Podle autora tu Ženatý našel útočistě právem, protože "člověk, který projeví takové odhodlání žít v této zemi, si zaslouží občanství honoris causa." Závěrem se autor ptá, jak by asi dopadl ruský zběh s žádostí o azyl v Česku dnes.


Důchodce a chovatel andulek Imrich Morong z Prostějova nebude potrestán za pěstování rostlin konopí. Podle mluvčí prostějovské radnice v neděli vypršela zákonem stanovená lhůta pro projednání jeho přestupku. Jeho případ byl neobvyklý. Senior totiž tvrdil, že mu rostliny na dvorku vyklíčily ze zobání pro andulky. Informuje o tom dnes Prostějovský deník. Moronga udal kvůli údajnému pěstování konopí loni v létě někdo ze sousedů. Na dvůr domu v Dolní ulici, v němž důchodce žije společně s manželkou a synem, přišli strážníci. Dvě rostlinky konopí zabavili a odeslali do laboratoří. Tam zjistili, že byliny obsahují nepatrně vyšší množství účinné látky THC, než povoluje zákon. "Rostlinky mi tam vyklíčily ze zobání pro ptáčky. Nevěděl jsem, že mezi slunečnicemi a prosem roste taky jakási marihuana. Tu květinku, kterou policajti odnesli, znám jako semenec," hájil se muž. Pracovníci oddělení přestupků na prostějovské radnici chovatele andulek loni v prosinci potrestali pokutou 1000 korun a stejnou částku měl zaplatit i za náklady řízení. Senior se s pokutou nesmířil a odvolal se ke kraji. Tam úředníci při přezkoumání řízení odhalili několik pochybení. Pavel Hanák ze zdravotnického odboru kraje řekl, že v městském řízení nebyl zcela vyjasněn počet zabavených rostlin a navíc ze spisu nebylo zřejmé, jak a kdy byly rostliny předány na městský úřad. "V zákonem stanovené lhůtě již přestupek není možné projednat, mimo jiné proto, že krajský úřad vyžadoval například novou expertizu inkriminované rostliny. Pokuta udělená Městským úřadem Prostějov tak bude zrušena,"řekla deníku mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.


Plzeňský krajský soud v pondělí prodloužil trest devětadvacetiletému Martinu Žigmundovi, který v lednu po krádeži kabelky v linkovém autobuse zranil řidiče jehlou z injekční stříkačky. Místo šesti let, ke kterým ho odsoudil v květnu domažlický soud, tak stráví ve vězení 7,5 roku. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Rozsudek je pravomocný. Událost se stala v linkovém autobuse na zastávce v Horšovském Týně. Podle spisu Žigmund ukradl jedné ženě kabelku a začal utíkat. Za ním se rozběhl řidič autobusu. Násilníka dohnal, ale ten ho při kontaktu bodl injekční stříkačkou a hrozil, že je infikovaná, popsal v lednu událost policejní mluvčí Otakar Roll. Policie muže krátce po incidentu obvinila z loupeže a pokusu o těžké ublížení na zdraví. Okresní soud v Domažlicích mu v květnu uložil šestiletý trest. Státní zástupkyně Věra Čechová to považovala za nepřiměřeně mírný trest a odvolací soud jí dal nyní za pravdu. Recidivista byl už v minulosti trestán. "Jeho trestná činnost graduje," vysvětlil podle listu soudce František Pokorný, proč souzenému trest zpřísnil.