Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vláda a odbory se posledních dvacet let dostaly do pořádné hádky tak zřídka, že se přít ani pořádně neumějí, píše autor 99 slov Hospodářských novin. Nemají s tím zkušenosti, nemají ani vyzkoušená, natožpak zákonem daná pravidla, co si vlastně obě strany při stávce mohou dovolit.

Vláda a odbory se posledních dvacet let dostaly do pořádné hádky tak zřídka, že se přít ani pořádně neumějí, píše autor 99 slov Hospodářských novin. Nemají s tím zkušenosti, nemají ani vyzkoušená, natožpak zákonem daná pravidla, co si vlastně obě strany při stávce mohou dovolit. Jinak by vláda nemohla zčistajasna hlásit, že už už sepíše zanedbaný domácí úkol, totiž zákon o minimální službě. Ten má mimo jiné určit, že i při stávce nemůže alespoň v době špiček přestat fungovat veřejná doprava. Češi rádi vtipkují na účet Francouzů, že stávkují kvůli každé maličkosti. Francie však už zákon o minimální službě má. A nejen ona. Totéž platí o polovině evropských zemí, uzavírá autor 99 slov Hospodářských novin.


Svět není zdaleka tak binární, jak se nám snaží svorně namluvit vláda a odboráři, upozorňuje autor Sloupku Lidových novin a poukazuje na průzkum, který si nechala vypracovat Česká televize. Tři pětiny dotázaných souhlasí se stávkou a zároveň stejný počet respondentů je proti blokádám. Tyhle množiny se pochopitelně nekryjí. Zhruba polovina dotázaných stávku podporuje, protože jsou pro ně reformy nepřijatelné. 60 procent dotázaných si myslí, že kabinet ani po stávce reformy neupraví. Jen 16 procent dotázaných doufá, že ministři ustoupí a návrhy změní. Pozdější odchod do důchodu, spoluúčast u lékaře či danění benefitů podporuje jasná menšina. Kde ale koalice sebrala tak drtivou převahu ve sněmovně? Není to náhodou trochu tak, že by všichni chtěli mít životní úroveň Německa či Rakouska, ale přitom se moc nezapotit? Budou-li odbory i politici podporovat v lidech pocit, že prožíváme zápas buď my, nebo oni (což neodpovídá zdaleka realitě), můžeme si rovnou oprášit Annu proletářku: "Budete do nás střílet?! My do vás také, pani!" A oči jí zaplanuly. - uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Plánované zrušení téměř šesti tisíc nemocničních lůžek nepřinese podle Mladé fronty Dnesžádné úspory. Deník to napsal s odkazem na plán, který minulý týden projednala správní rada největší zdravotní pojišťovny VZP. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v únoru uvedl, že restrukturalizace by měla rovnoměrně postihnout malé i velké nemocnice, úspora by byla zhruba pět miliard korun. Podle listu jde o to, že když se škrtne pět lůžek na oddělení se 30 a další tři na oddělení s 20 lůžky, nestane se nic. Byť takto nemocnice po pár lůžkách na každém oddělení zruší třeba dvě tři desítky postelí. "Jenže svítit tam musím, lékaře tam mít musím a sestry taky,"řekla listu ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Nemocnice jsou navíc placeny ročním paušálem a ten se nezmění. Dále jsou placeny za výkony na pacientech a tady se také nic nezmění, protože se škrtají jen lůžka, která byla podle statistik stejně neobsazená. Mnohá z těch lůžek přitom vůbec nejsou. To, že jsou na papíře, ještě neznamená, že existují, tvrdí prezident České lékařské komory Milan Kubek. "Jednání běží, ale pro příští rok, kdy se spoří, kde se dá, silně pochybuji, že by nemocnice za tato lůžka mohla dostat více," uvedl náměstek ministra Martin Plíšek. Nějaká úspora bude, ale je pravda, že miliardy to nebudou, řekl Mladé frontě Dnes ministr Heger.


Insolvenční správce loterijní společnosti Sazka Josef Cupka obnoví 99 procent smluv s obchodními partnery Sazky. Musel analyzovat téměř 3000 smluv, téměř všechny byly obnoveny. Josef Cupka to řekl Lidovým novinám. Provozovatelé, kteří své terminály Sazce odpojili a dožadovali se vrácení kaucí, je znovu uvedou do provozu. Aktuální číslo o tom, kolik terminálů bylo odpojených, správce nemá k dispozici, jejich počet se průběžně měnil. Josef Cupka deníku řekl, že smlouvy se všemi operátory či provozovateli terminálů budou platit v původním znění, tak jak byly uzavřeny. Přes terminály tak bude možné opět sázet a kupovat si například lístky na představení, koncerty či sportovní utkání. Pokud jde o dobíjení kreditů do mobilních telefonů, je podle listu reálné, že v případě mobilních operátorů to bude možné již koncem týdne. "Na obnově smluv s operátory momentálně pracujeme,"řekla listu Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Hospodářským novinám pak sdělila, že jeden z operátorů by mohl být do konce týdne zapnutý. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.


Většina policejních aut bude od příštího roku vybavena novou elektronikou. Policisté by měli mít k dispozici speciální kamery, počítače, dotykové monitory, navigace nebo vysílačky. Vybavení bude stát zhruba 300 milionů korun, 85 procent částky má být uhrazeno z evropských fondů. Informuje o tom deník Právo. "Dlouho připravovaný projekt na nákup lokalizačních a záznamových zařízení bude financován v rámci Integrovaného operačního programu schváleného Evropskou komisí. Zahrnuje vybavení policie technologiemi tak, aby byla zaručena její akceschopnost, efektivita a vysoká mobilita,"řekl deníku mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Zařízení bude sloužit také jako "černá skříňka", jež monitoruje pohyb auta i dění v okolí. V autech má být především centrální počítač s dotykovým monitorem, který umožňuje provádět lustrace. Nakupovat se budou i nové GPS navigace, servery pro ukládání pořízených záznamů a také kamery, které budou umístěny za čelním a zadním sklem vozidla. Kompletní zařízení ale nebude moci vyhledávat například kradená auta v provozu, protože podmínkou poskytnutí dotace je, že technika bude sloužit jen k prevenci. Celkem má nyní policie zhruba 2600 aut v policejních barvách a s majáky. Zařízení se budou montovat do 2000 z nich. Z evropských fondů má být na nákup použito asi čtvrt miliardy korun, zbylých 44 milionů uhradí ze svých rozpočtů jednotlivá krajská policejní ředitelství, napsal deník Právo.


Ve čtvrtek začne vysílat první česká televize určená starším lidem - Harmonie TV. Její cílovou skupinou jsou primárně věkové kategorie diváků od 45 do 64 let a lidé starší 64 let. Provozovat ji bude telekomunikační družstvo CoopTV, informuje deník E15. "Starší diváci jsou velmi zajímavou cílovou skupinou. Utrácejí nejen za vlastní potřeby, ale nakupují i pro rodinu, vnuky,"řekl deníku ředitel projektu Jiří Heger. Televize bude od 16. června dostupná ve 23 českých městech, mimo jiné v Praze, Plzni, Brně a Ostravě. Celkem by se mělo podle zástupců projektu údajně jednat až o 200.000 zásuvek. Stanice bude dostupná také na internetu prostřednictvím streamového vysílání. Harmonie TV bude fungovat jako nízkonákladová televize, jejíž chod zajišťuje zhruba 30 externích pracovníků. Hlavním zdrojem příjmu mají být nepřerušované teleshoppingové bloky. Televize počítá i s klasickou reklamou, sponzoringem a product placementem. Zábavu budou obstarávat celebrity, v programu nebude žádné zpravodajství a publicistika, napsal deník E15.