Přehled tisku

Foto: Vangelis Thomaidis, stock.xchng
0:00
/
0:00

Lék na nejrozšířenější nemoci by podle návrhu ministerstva zdravotnictví měl pacientům vybírat místo lékaře lékárník. Píše o tom Mladá fronta Dnes.

Foto: Vangelis Thomaidis,  freeimages
Lék na nejrozšířenější nemoci by podle návrhu ministerstva zdravotnictví měl pacientům vybírat místo lékaře lékárník. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Změní se totiž způsob předepisování léků. Lékař na recept napíše místo jeho názvu jen účinnou látku. Konkrétní lék pak nabídne lékárník. A měl by doporučit ten nejlevnější. Zamezí se tak tlaku farmaceutických firem na lékaře, aby předepisovali "jejich" dražší lék. Do budoucna by se také měly mnohem více využívat generické léky, které jsou levnější než originály. Podle ministra Hegera tak české zdravotnictví ušetří. Ministerstvo ale podle deníku zatím neví, jaké léky by se měly takto předepisovat. Podle odhadu by mělo jít asi o 20 nejrozšířenějších léků. Návrh má ale i své kritiky. Ti se ptají, kdo ponese odpovědnost za to, když lék pacienta poškodí? Lékař mu přeci lék nevydal, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Inspekce ministerstva vnitra prověřuje, zda policie záměrně nebrzdila vyšetřování korupce ve Věcech veřejných. Na kauzu, v níž si měl Vít Bárta kupovat loajalitu poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, totiž vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky. Píší o tom Hospodářské noviny. Bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl kvůli tomu podali trestní oznámení. Sami chtěli případ vyšetřovat hned jako korupci, nový ředitel útvaru Tomáš Martinec, který do funkce nastoupil za ministra vnitra Radka Johna, však kauzu předal specialistům na daňové úniky. "Případní pachatelé si tak mohli řádně připravit svou obhajobu. Je zřejmé, že ředitel útvaru svým jednáním zdržel postup policejních orgánů," stojí v trestním oznámení. Oba náměstci jen pár dní po vypuknutí aféry u protikorupční jednotky skončili.


Zleva Jan Kubice,  Radek John a Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Podle ministra vnitra Jana Kubice je současná vláda slabá. Uvedly to Lidové noviny. Argument pro takové tvrzení je ale podle deníku trochu podivný. Kubice si to myslí proto, že resort vnitra, kvůli němuž spolu předtím zápasily dvě vládní strany, byl nakonec nabídnut jemu. Kdyby to byla pevná vláda, tak by mne určitě nevyzvala, uvedl Kubice v rozhovoru pro deník. Pouze ve slabé vládě, která si není jista sama sebou, může podle něj být silový resort nabídnut nestraníkovi. Silná vláda by také nepotřebovala žádný impulz k tomu, aby se legitimizovala, míní ministr. Funkci přijal od premiéra Nečase, i když se s ním do té doby setkal jen několikrát. Nejsou osobními přáteli, Kubice ale Nečasovi důvěřuje. Přitom před posledními parlamentními volbami to byly jen ODS a ČSSD, kdo na rozdíl od jiných stran Kubicemu místo na své volební kandidátce nenabídl.


Jiří Paroubek
Expremiér Jiří Paroubek nejspíš odejde ze sociální demokracie a zamíří do některé z menších levicových stran. Spekulují o tom ve svém sloupku Lidové noviny. Bude tak dalším stranickým expředsedou, který se nepřenesl přes ztrátu vlivu. Na politika Paroubkova formátu se už teď těší Národní socialisté. Paroubek jim zajistí mediální prostor, silné programové teze a pravděpodobně i nějaké ty prostředky, píše deník. Proč ale odchází bývalý premiér do mimoparlamentní strany? Okolnosti jsou totiž slibné, Věci veřejné se drolí a vládní koalice nemusí trvat věčně. Pokud se Paroubkovi podaří seskupit v parlamentu pár sobě nakloněných, mohl by znovu dělat vysokou politiku, a ne jen "podřadně" poslancovat. Že by se tak ocitl v roli odpadlíka? Paroubek může naopak směle mluvit o návratu do strany, ve které budoval svou kariéru ještě za dob Národní fronty, píše autor sloupku v Lidových novinách.


Foto: ČTK
Věci veřejné už "klikají", upozorňuje Mladá fronta Dnes. Ve čtvrtek večer se rozběhla volba nového vedení nejmenší vládní strany. Její registrovaní příznivci o svém předsedovi rozhodují netradičním způsobem, přes počítač a esemesky. Internetová volba končí v pondělí ve 22.00 hodin. Výsledek ankety, která je specialitou VV, musí ještě potvrdit stranická konference, která se sejde za týden v Hradci Králové. Ve volbě vůbec nekandiduje exministr dopravy a faktický šéf strany Vít Bárta. Poté, co vzdal kandidaturu na předsedu a podpořil Radka Johna, se rozhodl, že nebude kandidovat ani na místopředsedu. Kandidáty na předsednický post jsou současný lídr Radek John, šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake a poslankyně Dagmar Navrátilová.


Favory Alta XXI,  foto: Archiv NH Kladruby nad Labem
Místo kladrubského hřebce, kterého Česká republika darovala k svatbě britským královským novomanželům, pocestuje do Velké Británie zatím jen genetický materiál. Jak ale zjistil deník Právo přímo v kladrubském hřebčíně, ani jeho vedení zatím neví, o jaký materiál má konkrétně jít. Podle ředitele hřebčína Jana Höcka se může jednat o vzorek krve, srsti, slin, spermatu, žíní nebo i šupin kůže. Genetický materiál je přitom hřebčín schopen dodat kdykoliv. I samotný kůň je stále připraven k odjezdu, může odcestovat do dvou hodin. Podle premiéra Nečase ale zůstane zatím v kladrubských stájích. Premiér to uvedl po středečním jednání vlády, která státní dar schválila. Pětiletý hřebec patří k jedné z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní. Má už za sebou výcvik a je předurčen k tomu, aby byl plemeníkem, píše Právo.


Kampaň Děkujeme, odcházíme dostala mezinárodní cenu. Informují o tom Hospodářské noviny. V mezinárodní soutěží Sabre Awards 2011 se stala nejlepším PR projektem ve střední a východní Evropě. Akce přesvědčovala lékaře k odchodu do zahraničí, pokud vláda nesplní jejich požadavky. Byla společnou kampaní Lékařského odborového svazu a agentury Ewing PR. Soutěž je vyhlašována pro region Evropy, Středního východu a Afriky.


Foto: Barbora Kmentová
Lidové noviny i další deníky informují i rozsáhlé výstavě, která byla ve Valdštejnské jízdárně v Praze otevřena ke 400. výročí úmrtí posledního Rožmberka Petra Voka. Je součástí rozsáhlého projektu Rožmberský rok, který si toto výročí připomíná v desítkách akcí v Praze i v jižních Čechách, kde rod Rožmberků po staletí sídlil. Kolem šesti set exponátů, které na výstavu zapůjčilo sedmdesát subjektů, vytváří obraz jednoho z nejvýznamnějších středoevropských šlechtických rodů. Řadu exponátů se podařilo po dlouhé době zkompletovat jen pro tuto příležitost, neboť patří do sbírek různých majitelů. K výstavě byla vydána i publikace Mileny Hajné Rožmberkové, která je cestovním průvodem po 150 lokalitách v Česku i v sousedních zemích. Vede čtenáře krok za krokem místy spjatými s Rožmberky, upozorňuje deník.