Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky komentují smrt nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina, který byl zabit při operaci speciálního amerického komanda v Pákistánu.

Foto: ČTK
České deníky komentují smrt nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina, který byl zabit při operaci speciálního amerického komanda v Pákistánu. Vesměs se shodují, že jeho likvidace byla důležitá, ale rozhodně neznamená konec války s terorismem. Usáma bin Ládin stále představoval silný symbol, což dokládá nejen to, kolik lidí zpráva o jeho zabití potěšila, ale také kolik jí odmítlo uvěřit, míní komentátor Mladé fronty Dnes. Hospodářské noviny se zabývají otázkou, zda se po smrti nejhledanějšího teroristy zmírní bezpečnostní opatření, která dávají policii, armádám a tajným službám možnost sledovat občany způsobem srovnatelným s komunistickým režimem či absolutistickou monarchií. Podle listu se však svět po smrti Usámy bin Ládina do starých kolejí nevrátí. Čeští muslimové v deníku Právo uvedli, že zabití Usámy bin Ládina je spíše pomsta než vítězství. Vladimír Sáňka z Ústředí muslimských obcí podotkl, že takto už nebude u soudu objasněna spousta věcí. Muslimové v Česku mají na zabití nejhledanějšího teroristy různé názory, ale shodují se v tom, že kvůli bin Ládinovi a tragédii v New Yorku byli postiženi všichni muslimové, a zvláště Arabové. Nemuslimská veřejnost je apriorně považuje za teroristy. Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Hassan Alrawi je přesvědčen, že velké množství bin Ládinových příznivců pochopilo, že jeho myšlenky nebyly správné a odvrátili se od něj. Zároveň připouští možnost, že zahynul již dříve. V Česku žije asi 14 tisíc lidí, kteří vyznávají islám, dodává Právo.


Foto: ČTK
Pod silnou palbou kritiky ze škol odstartovaly ústní zkoušky státních maturit, píše deník Právo. Učitelé a ředitelé škol si stěžují na chaos a neuvěřitelné papírování. Státní maturita má dvě části - školní a státní. Státní se dělí na ústní zkoušky a písemné testy. Na jednoho žáka to obnáší šedesát papírů, tohle jsme si nepředstavovali ani v nejhorším snu, řekla Právu zástupkyně ředitelky Střední zdravotnické školy v Mladé Boleslavi Zdeňka Kačírková. Podotkla, že klesla úroveň maturity. Ministr školství Josef Dobeš situaci uklidňuje, byť přiznává, že systém, který zdědil, je nastaven obráceně, než by měl být. Nejdříve mají být písemné zkoušky a teprve pak ústní, uvedl. Dodal, že maturity se v příštích letech změní tak, aby se studenti rovněž dozvěděli dřív výsledky.


Miloš Zeman
Expremiér Miloš Zeman 'vylezl z nory' na Vysočině, objíždí zemi a zakládá stranické buňky, píše Mladá fronta Dnes. Chce využít znechucení voličů ze skandálů Věcí veřejných a dostat svou Stranu práv občanů do parlamentu. Fakt, že volební šance Zemanovců stojí a padají s tváří jejich čestného předsedy, si uvědomuje i Vratislav Mynář, který vedení Strany práv občanů po loňském volebním neúspěchu od Zemana převzal. Počítá s tím, že expremiér bude i hlavní tváří kampaně do krajských voleb 2012. Tvrdí, že řada skandálů Věcí veřejných dnes Zemanovcům vhání nespokojené lidi do náruče. Do voleb půjde s plánem na nový zákon o prokázání původu příjmu, který by podezřelé lidi nutil doložit, kde přišli ke svému velkému majetku.


Jeseníky,  foto: CzechTourism
Tahanice o park Jeseníky pokračují, uvádí titulek Lidových novin. Pět tlustých šanonů s patnácti a půl tisíci podpisy podporujícími vznik Národního parku Jeseníky. A k tomu další tunu argumentů pro či proti. S takovou nadílkou odjel ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z nejvyšších moravskoslezských hor. Do konečného rozhodnutí je pořád cesta dlouhá. Podle starosty Rýmařova je dosavadní způsob ochrany, tedy chráněná krajinná oblast, efektivní. Národní park by byl podle jeho slov jen vyhazováním peněz. Další argumenty proti přidávají lesáci, kteří varují před kůrovcem. Proti byla i část obcí. Naopak zastánci parku chápou jeho vznik jako poslední možnost pomoci regionu s dvacetiprocentní nezaměstnaností. Z jednání mezi zastánci, odpůrci a ministerstvem tak vzniklo hlavní poselství: po neustálých debatách je třeba konečně mít v ruce pevná data. Aby z Jeseníků nevznikla druhá Šumava, jak se bojí řada místních.


Koláž: Kristýna Maková
Bytová politika v Česku se v posledních letech výrazně vychýlila ve prospěch vlastnického bydlení. V mezinárodním srovnání patří ČR k zemím s nejvyšší podporou vlastnického bydlení a to ve vztahu i k takovým státům, jako jsou Německo, Francie či Švýcarsko Jak uvedl v deníku Právo Martin Luc ze Sociologického ústavu Akademie věd, oslabování významu nájemního bydlení s sebou nese i závažné důsledky v podobně posilování sociálních nerovností. Mladí lidé vnímají tržní nájemní bydlení pouze jako přechodnou etapu a za podmínku pro založení rodiny považují zakoupení vlastního bytu. Placení nájemného je pro ně 'vyhazování peněz z okna'. Nájemní bydlení pro ně představuje nikoliv normální alternativu k vlastnickému bydlení, ale něco, co je dobré jen pro 'socky'. Na druhé straně problému stojí obce. Ty větší už zprivatizovaly svůj bytový fond a mnohé z nich vůbec nedisponují obecními byty. Lidé, kteří přijdou o své bydlení, tak mají mizivou naději získat sociální nájemní bydlení. Vysoký podíl vlastnického bydlení však představuje i rizika. Vysoký podíl zadlužení a bariéry pro migraci za prací.


V českých městech je víc farmářských trhů než sedláků, kteří by na nich prodávali své zboží. Jak uvádí Hospodářské noviny, fenomén farmářských trhů, který v posledních měsících zaplavuje centra českých měst, má nečekaný dopad. Trhů je tolik, že už začali chybět sedláci, kteří by na ně jezdili. Předseda asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík říká, že se až zbytečně zpřísňovala pravidla pro malé provozovny a to sedláky odradilo. Podle odhadu zemědělců se v Česku konají pravidelně farmářské trhy ve více než stovce obcí, ale farmáři už nemají kapacitu. Potíže hlásí i města, kde se trhy konají. Například do Bystřice nad Pernštejnem mělo přijet 40 prodejců, ale dorazila jich polovina. Přesto se zde trhy setkaly s ohlasem, stánkaři si za den v průměru vydělali 16 tisíc.


Čechy proslavila předpověď počasí, uvádí Mladá fronta Dnes. České stránky, které předpovídají počasí pro windsurfaře, se staly světovým fenoménem. Měsíčně je navštíví dvanáct milionů lidí. Česko díky nim znají sportovci po celém světě. Milovníci větru a vln se dozvědí, jak bude foukat, jaká bude teplota či oblačnost. Nabízí také mapy a archivní přehledy. Tvůrcem je Václav Horník, sám vášnivý windsurfař už od patnácti let. Když později na vysoké škole narazil na internet, který byl tehdy teprve v plenkách, napadlo ho hledat na něm informace o počasí. Nebylo snadné se v nich zorientovat a tak ho napadlo vytvořit něco speciálního pro stejné šílence jako on, říká Horník.


Praha může mít dům z PET lahví. Americký architekt Michael Reynolds, který proslul stavbami budov z použitých PET lahví, plechovek, pneumatik či skleněného odpadu, je na týdenní návštěvě Česka, píší Lidové noviny. Představí tu film Architekt odpadu a zúčastní se řady přednášek a diskusí. Pražský magistrát s ním zahájil jednání o tom, že by jedna z jeho unikátních staveb mohla vzniknout i v Praze. Jak řekl radní pro kulturu Lukáš Kaucký, zatím není ještě jasné, kde by budova stála a čemu by sloužila. V úvahu by připadala blízkost botanické nebo zoologické zahrady v Troji, kde by stavba mohla mít i vzdělávací roli.