Přehled tisku

Bohuslav Sobotka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny připouští, že pokud se opozici podaří vyvolat předčasné volby, je pro něj možná varianta menšinové vlády s podporou komunistů. V případě pádu kabinetu Petra Nečase by se sociální demokraté zřejmě na sestavení jiné vlády ani nepokoušeli dohodnout.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny připouští, že pokud se opozici podaří vyvolat předčasné volby, je pro něj možná varianta menšinové vlády s podporou komunistů. V případě pádu kabinetu Petra Nečase by se sociální demokraté zřejmě na sestavení jiné vlády ani nepokoušeli dohodnout. Sobotku v jeho záměru podporuje Jeroným Tejc, o němž se ve straně mluví jako o budoucím předsedovi poslaneckého klubu. Vláda opřená o komunisty se příliš nezamlouvá prvnímu místopředsedovi strany Michalu Haškovi, nicméně i ten vylučuje spolupráci s koaličními stranami.


Zdravotnický expert Mark Britnell v Hospodářských novináchříká: Zaplaťte doktorům víc, aby vám neutíkali. Podle Britnella je Česko jednou z mála zemí na světě, kde se lékaři odhodlali k protestům. A je opravdu klíčové, zda je dokážeme udržet, aby neodcházeli do Německa, Rakouska nebo Anglie. Lepší platy lékařů by měly jít ruku v ruce s vyžadováním větší kvality a stabilizací zdravotnického systému. Řešením je mimo jiné posílení pravomocí sester, protože opravdu ne všechno musí dělat doktor. Dále pak zredukování míst, kde musí lékaři pracovat - tedy například sloučení nedalekých oddělení se stejným zaměřením nebo větší využití pohotovosti. V českém zdravotnictví by bylo potřeba o něco víc doktorů. To ale nemůže být jediná cesta. Britnell připomíná, že problém nákladů zdravotnické péče řeší všechny evropské země. Například francouzské a holandské zdravotnictví je však velmi efektivní.


Lidové noviny píší, že zastavení jedné z nejznámějších kauz v Česku - případu únosu a zmizení otce uprchlého milionáře Radovana Krejčíře - může republiku přijít na desítky milionů. Už teď totiž začínají advokáti příbramského bosse Jaroslava Starky a jeho spolupracovníka Vlastimila Spěváka, kteří byli mezi obviněnými, počítat, kolik by mohli na státu vysoudit. Starkův obhájce doslova uvedl, že budou chtít "určitě miliony a výš". O definitivním zastavení kauzy, která se táhla přes čtyři roky, rozhodlo městské státní zastupitelství tento týden. Podle mluvčí žalobců je sice nepochybné, že byl Lambert Krejčíř unesen a následně kvůli tomu zřejmě i zemřel, ale nepodařilo se prokázat, že by za tím stáli právě obvinění.


Daniel Korte své hlasování odzpíval,  foto: ČTK
Rovněž z Lidových novin se dozvídáme o zajímavých souvislostech nečekaného zpěvu, který se v úterý nesl sněmovnou. Poslanec za TOP 09 Daniel Korte zapěl své "proti" při hlasování o návrhu vyslovení nedůvěry vládě, jelikož měl na večer koupený lístek na koncert, kam chtěl jít s manželkou. Ta nakonec kvůli dlouhému řečnění politiků musela na Janovy pašije bez manžela. Svoje pěvecké pohnutky Korte vysvětlil i tím, že ho unavilo "folklorní vystoupení" ČSSD.


Max van der Stoel,  foto: ČTK
Rubrika Lidových novin Horizont přináší obsáhlý portrét bývalého šéfa nizozemské diplomacie Maxe van der Stoela, který zemřel o Velikonocích. Do české historie se Stoel zapsal tím, že v březnu roku 1977 se jako první ministr západního státu setkal s mluvčím Charty 77, profesorem Janem Patočkou. Schůzka s "nepřítelem státu" tehdy k nepříčetnosti rozzuřila prezidenta Husáka. Setkání mělo bohužel tragickou dohru - filozof Patočka byl vyslýchán a za několik dní na následky šoku, který mu Stb připravila, zemřel.


Jiří Langmajer ve filmu Na vlastní nebezpečí
V Pátku Lidových novin hovoří herec Jiří Langmajer o nucené půlroční přestávce, kterou si vyžádalo jeho zranění, způsobené skokem do 18 metrů hlubokého vodopádu v Bosně a Hercegovině. Stalo se tak při natáčení filmu Filipa Renče Na vlastní nebezpečí. Interview se také točí kolem Langmajerovy aktuální role Mefista, kterou hraje v Divadle pod Palmovkou. Přiznává, že jde o jeho nejtěžší představení, i to, že s inscenací není zcela spokojený. V závěru konstatuje, že ačkoliv nepřestal být ctižádostivý a ješitný, už se nepotřebuje rvát za každou cenu dopředu.


Foto: Skepse
A ještě jednou Lidovky, tentokrát o symbolickém hřbitově, který ve středu vyrostl na pražské Kampě. Aktivisté zde totiž pomyslně "popravili" a "pohřbili" pětadvacet českých politiků. Víta Bártu za sektářství, Kristýnu Kočí za prolhanost, Václava Klause za aroganci, Mirka Topolánka za lobbing atd. Skupina podepsaná jako Skepse se k happeningu vyjádřila jednou větou, ve které uvedla, že symbolicky pohřbení politici "svými činy v různé méře ohrožují fungování i stabilitu této země".


Mladá Fronta Dnes upozorňuje na problémy českých spisovatelů s občanským sdružením Dilia, které u nás zastupuje tři a půl tisíce autorů. Podle autorského zákona by právě Dilia měla spisovatelům vyplácet tantiémy za každou jejich knihu, kterou si čtenář vypůjčí ve veřejné knihovně. Za jednu výpůjčku inkasuje padesátník, dohromady to dělá miliony. Autorům však Dilia sama peníze nevyplatí. Mají se prý přihlásit sami. Zákon ovšem říká, že kolektivní správce je povinen vyzvat k evidenci ty, pro které odměny vybral a kteří jsou mu známí. Podle šéfredaktora nakladatelství Host Miroslava Balaštíka si tedy Dilia udělala soukromý byznys za peníze, které vybírá stát, aby podpořil tvorbu českých autorů.


Favory Alta XXI,  foto: Archiv NH Kladruby nad Labem
Velká část dnešního vydání MF Dnes je věnována britské královské svatbě. Najdeme zde i článek o důstojném daru České republiky - ušlechtilém pětiletém hřebci z kladrubského hřebčína. Kůň jménem Favory Alta XXI bude poslán do Velké Británie i přesto, že si královský pár žádné dary nepřál a raději všechny vyzval, aby poslali peníze na charitu. Ministr zemědělství Ivan Fuksa říká, že chce spolu s hřebčínem princi Williamovi a Kate věnovat symbol ČR a vynikajícího domácího chovu. Hřebce vybralo vedení statku díky jeho typickému vzhledu, aristokratické povaze a také výchově. Kůň už teď ovládá jídu pod sedlem i zapřažený v kočáře a patří mezi ozdoby kladrubské stáje. Princ s princeznou na něm mohou jezdit na lovy či na přehlídky a mohou mu v Kladrubech vybrat i partnerku.


Patrik Eliáš,  foto: ČTK
Magazín deníku Sport je logicky věnován hokejovému šampionátu. Vydání vévodí rozhovor s Patrikem Eliášem, který se jde na mistrovství bít o svůj první velký tritul v reprezentaci. "Chtěl bych zažít Staromák,"říká pětatřicetiletá hvězda New Jersey Devils a dodává, že je o české šanci na zlato přesvědčená. Časopis dále obsahuje soupisku obhájců titulu, statistiky, názory expertů a program turnaje. Ti, kteří se hokejové klání rozhodli sledovat zblízka, tu také najdou potřebné informace o pobytu v Bratislavě nebo Košicích.