Přehled tisku

Vít Bárta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje postup ministra dopravy v demisi a neoficiálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty. Autor vysvětluje, proč mu z Bártových politických kalkulů běhá mráz po zádech. Sám Bárta podle něj zcela nepochopil, co vlastně ostatním tak vadí na jeho politicko-ekonomickém plánu z r. 2008, který nedávno zveřejnila právě Mladá fronta Dnes.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje postup ministra dopravy v demisi a neoficiálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty. Autor vysvětluje, proč mu z Bártových politických kalkulů běhá mráz po zádech. Sám Bárta podle něj zcela nepochopil, co vlastně ostatním tak vadí na jeho politicko-ekonomickém plánu z r. 2008, který nedávno zveřejnila právě Mladá fronta Dnes. Pravost tohoto dokumentu přitom Bárta nikdy nepopřel, říká jen, že jeho plán, jak díky politické moci získat pro bezpečnostní agenturu ABL více zakázek, je vytržen z kontextu. Sám tvrdí, že jeho strana Věci veřejné je tu od toho, aby "starý, zkorumpovaný svět" byl nahrazen novým a lepším. Touto rétorikou se Bárta blíží jiným politickým stranám 20. století, které chtěly ve jménu nového světa napravovat situaci, a to jakýmikoliv prostředky. Snad to s Bártou nedopadne tak, jako s těmito stranami, soudí komentátor. I před nimi dříve mnozí intelektuálové, novináři i politici varovali. Jejich obavy se nakonec naplnily, to už ale bylo pozdě.


Josef Dobeš,  foto: ČTK
Ministr školství Josef Dobeš v deníku Právo tvrdí, že zakázky na státní maturity byly zmanipulované. Ostře za to dva týdny před ostrým startem společné části státních maturit kritizuje centrum pro přípravu zkoušek Cermat. Pochybení jsou podle něj závažná. Ministr má podezření i na to, že byly propláceny nedodané služby. Alarmující skutečnosti podle něj zjistili auditoři, které do Cermatu vyslal. Na základě výsledků šetření dal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní vyčká na výsledky prověrky a podle nich bude dál postupovat. Nechce prý negativně ovlivnit průběh maturit. Šéf Cermatu Pavel Zelený tvrdí, že ke zjištěným pochybením došlo za jeho předchůdců. Sám je přitom ve funkci už potřetí. Podruhé ho odvolal tehdejší ministr školství Ondřej Liška, připomíná deník.


Ombudsman je proti zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici ze šedesáti na sto korun. Informuje o tom deník Právo. Podle Pavla Varvařovského na toto zvýšení doplatí hlavně chudí lidé a důchodci. Veřejný ochránce práv navrhuje, aby se tento poplatek započítal do ročního ochranného limitu. Před zvýšením poplatku varuje i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podle ní nejvíce zatíží skupinu zdravotně postižených osob. Vláda i ministerstvo zdravotnictví ale trvají na tom, že pacienty zvýšení neohrozí. Vyšší poplatky chce kabinet prosadit už od září.


Foto: Jana Lanová,  Wikimedia Commons
První dva vzorky DNA odebrané u německých příbuzných možných obětí poválečných událostí v Dobroníně na Jihlavsku se s profily nalezených kosterních pozůstatků neshodují. S odvoláním na mluvčí Kriminalistického ústavu v Praze Petru Srnkovou o tom informuje Mladá fronta Dnes. Podle genetiků z kriminalistického ústavu patří ostatky v hrobě v dobronínské lokalitě Budínka devíti lidem. Odborníci provedli kolem 150 analýz na více než 30 vzorcích. Vzorků je tolik, protože některé kosti v hromadném hrobě na Budínce byly rozdrcené a ve velmi špatném stavu, uvádí list. V nejbližší době by měly být do kriminalistického ústavu doručeny další srovnávací vzorky DNA od potenciálních potomků z Německa. Na louce Budínka bylo údajně v druhé polovině května 1945 zabito asi 15 tehdejších obyvatel německé národnosti žijících v Dobroníně a okolí. Podle německé strany byli pachateli místní občané české národnosti z řad revolučních gard. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.


Foto: Evropská komise
Česká věda se utápí v detailech, píší Hospodářské noviny. Podle auditu britské společnosti Technopolis si věda v Česku nevytváří podmínky pro mezinárodní úspěch. Řízení, financování a hodnocení vědy je příliš roztříštěné, mechanické a zaměřené na detaily. Jednotlivá ministerstva přitom téměř nespolupracují. Rada vlády pro vědu a výzkum místo nezávislého a otevřeného poradního orgánu připomíná spíš "virtuální ministerstvo vědy". V ČR přitom dlouhodobě převažuje strategie řídit vědu shora. Na centrální plánování ale dnes už spoléhat nelze, uvádí se ve zprávě společnosti Technopolis. Do budoucna je třeba daleko více oceňovat kvalitu výzkumu místo kvantity. Nelze nadále srovnávat výsledky v chemii s historií, ale jedině v rámci oboru. Změny v hodnocení by se měly rozběhnout už příští rok, jinak se podle odborníků konkurenceschopnost tuzemské vědy nijak nezlepší. Audit Technopolisu je vůbec prvním mezinárodním šetřením, kterým český výzkum od r. 1989 prošel, připomínají Hospodářské noviny.


Lidové noviny uvedly, že pochybnosti o postupu vězeňského personálu, který měl za úkol hlídat Otakara T., obviněného z vraždy devítileté Aničky Janatkové z pražské Tróje, se naplnily. Kontrola, kterou v pankrácké věznici provedlo ministerstvo spravedlnosti, odhalila v postupu dozorců řadu chyb. Ministerstvo kritizuje špatně stanovený interval kontrol a především to, že ani tento interval nebyl řádně dodržován. Do cely měli dozorci zamířit každou hodinu. Podle ministra Jiřího Pospíšila byla ale hodina v tomto případě příliš dlouhá. Dozorce měl Otakara T. kontrolovat každých třicet minut. Ze závěrů prověrky navíc vyplývá, že dozorce ani tento interval nedodržel o více než 20 minut. Přiznal, že si místo kontroly vězně šel uvařit kávu. Jeho nadřízení s ním už zahájili kázeňské řízení. Trest nemine ani tři vedoucí pracovníky pankrácké věznice. Její dosavadní ředitel nebude moci vykonávat žádné vedoucí funkce, uvádí deník.


Čeští vojáci si museli v souvislosti se snížením hodností koupit výložky sami v obchodě. Změna hodností se přitom připravovala dva roky. Napsaly to Lidové noviny. "Kvůli zastavení čerpání peněz byla zakázka na nové výložky ve zmenšeném rozsahu vyhlášena až v polovině loňského roku. Tím došlo ke skluzu v dodávkách,"řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Přednostně proto nášivky dostali vojáci sloužící v zahraničních misích, v druhé vlně přijdou těm, kterým se změnila hodnost. Nakonec se volná označení budou distribuovat do výzbrojních skladů, kde si je za přidělené body budou moct koupit ostatní, píše deník. Většina vojáků na základnách v ČR kvůli zpoždění v zakázce dostala na své dvě polní kombinézy jen jedno označení, přestože podle armády musí mít ke každému stejnokroji nejméně jedno. Podle listu tak situace začaly využívat internetové obchody s armádním zbožím. Řada vojáků nabídky obchodů využila a výložky si koupila. Přešívání hodností se v české armádě uskutečnilo kvůli synchronizaci se systémem hodností Severoatlantické aliance. Změna se dotkla až 70 procent vojáků především v rotmistrovském a praporčickém sboru, uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.


Česká společnost Favea se stala partnerem Tatarů při budování nového biofarmaceutického klastru. Do tamní metropole Kazaň již dodala zařízení na výrobu tablet a kapslí. Pomáhá rovněž se zavedením produkce mastí, gelů a začíná stavět výzkumné laboratoře. Uvedl to deníkE15 s tím, že dohromady jde o dodávky za 27 milionů eur (asi 650 milionů korun). Do výrobních linek a inženýrských sítí pro farmaceutický průmysl v celém Rusku již Favea investovala asi pět miliard korun. Jejím partnerem v Tatarstánu je společnost Tatchimfarmpreparaty, kterou vlastní tamní regionální vláda. Favea se specializuje především na onkologické a antivirové léky, uvedl list. Tataři chystají také výstavbu "IT vesnice", která má být propojena se známým ruským inovačním parkem Skolkovo, a už postavili park pro vyspělé technologie v Kazani. Podle Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS (bývalého Sovětského svazu) by české firmy měly zvážit účast i v těchto projektech. Své obchodně technické středisko v Kazani zřizuje také český Svaz strojírenské technologie, napsal deník E15.