Přehled tisku

Vít Bárta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministerstvo vnitra neřídil jeho šéf Radek John, nýbrž ministr dopravy Vít Bárta, řekl v rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes premiér Petr Nečas. Uvedl, že "fakticky všechna důležitá rozhodnutí, 99 procent", která se týkala ministerstva vnitra, se neprojednávala s Johnem, ale s Bártou.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Ministerstvo vnitra neřídil jeho šéf Radek John, nýbrž ministr dopravy Vít Bárta, řekl v rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes premiér Petr Nečas. Uvedl, že "fakticky všechna důležitá rozhodnutí, 99 procent", která se týkala ministerstva vnitra, se neprojednávala s Johnem, ale s Bártou. Na jednání o ministerstvu vnitra se dostavoval Bárta, ne John, pokračoval. "Věděl jsem, že když chci něco dohodnout, tak nemá význam jednat s panem Johnem,"řekl. Podobně jako Nečas se dosud vyjadřovali i jiní koaliční a opoziční politici, ti koaliční ale většinou anonymně. Nečas v rozhovoru kritizoval i ministra školství Josefa Dobeše. Své rozhodnutí odvolat ministry Věcí veřejných Bártu, Johna i Dobeše vysvětlil tím, že nechce, aby ve vládě zůstávali lidé napojení na bezpečnostní agenturu ABL Bártovy rodiny. Během jara chce provést další rekonstrukci kabinetu, neprozradil ale, kteří další ministři by mohli být odvoláni. Výměna se podle něj může týkat zástupců všech tří koaličních stran. "Nemohu ani vyloučit, že dojde také k výměně křesel mezi stranami," dodal.


Miroslav Kalousek  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje současnou vládní krizi, způsobenou údajnými úplatky ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných poslancům jeho vlastní strany. Za příčinu této krize považuje autor komentáře to, že "staré" strany ODS a sociální demokracie jsou vyčerpané. Ukazují stále stejné tváře. Mnozí jsou přesvědčeni, že strany jsou zčásti financovány ilegálně. Partajničení a intrikaření dávají ideální možnost dostatečně šikovným lidem, aby se přes politickou kariéru dostali k penězům a společenskému postavení. Není proto chybou voličů, že utekli od Nečase a Paroubka k Bártovi a Kalouskovi. Ukázalo se ale, že heslo těchto stran o boji proti korupci nebylo o nic důvěryhodnější než slogany typu "Sovětský svaz mírová hráz", které komunisté vyvěšovali v 80. letech. Není důležité, kdo nyní odejde a kdo posílí svou moc, uvádí se v komentáři. Vládní strany zklamaly na celé čáře. Sociální demokracie ale není o nic lepší. Předčasné volby by tedy teď nepomohly. Jedinou reálnou možností, jak změnit politiku, je důsledná proměna stran, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš deníku Právořekl, že do poslední minuty před svým případným odvoláním z vlády by byl plnohodnotným ministrem, jehož hlavním cílem jsou státní maturity. "Kdyby se to nepodařilo, i tu nejposlednější vteřinu před svým odchodem jsem připraven odvolat ředitele (Centra pro přípravu maturit) CERMAT Pavla Zeleného,"řekl v rozhovoru Dobeš. Prý si nedokáže na svém místě představit jiného ministra, který by Zeleného dokázal uhlídat. Dobeš také v Právu uvedl, že jeho dohled nad státními maturitami je velmi silný. Pokud by podle něj nebyl v době státních maturit ministr školství, učitele i žáky by to mohlo znejistit. Odchod Dobeše a ministra vnitra Radka Johna (VV) z vlády chce premiér Petr Nečas. Dobešovi vytkl "hlemýždí tempo" reformy vysokých škol. To ale Dobeš odmítl, reforma vysokých škol je prý velmi odvážná a všechny detaily se musejí napřed projednat s akademickou obcí. Co se týká evropských fondů, ty se prý poslední tři roky téměř nečerpaly a až po Dobešově nástupu a personálních změnách se prý tempo čerpání zrychlilo.


Až 800 tisíc Čechů má od příštího roku dostat zcela novou platební kartu, píší Hospodářské noviny. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž v souvislosti se sociální reformou hodlá výplatu tzv. nepojistných dávek provádět elektronicky. Na novou sociální kartu budou lidé dostávat dávky, jako je příspěvek na péči nebo přídavek na dítě. Tato karta také v budoucnu nahradí karty pro zdravotně postižené. S kartami se budou jejich držitelé nejen prokazovat na úřadech, ale budou s nimi moci rovnou i platit nebo vybírat peníze z bankomatu. Výhledově by sociální karta měla být propojena i s kartou zdravotní pojišťovny. Projekt ale není přijímán bez výhrad. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy by stát neměl hromadit údaje o lidech se zdravotním handicapem. Krása přitom poukazuje na fakt, že po platbě kartou vždy zůstane elektronická stopa. Odborníci ale poukazují na to, že i v zahraničí podobné systémy fungují a sociální dávky se poukazují převážně na karty.


Foto: Štěpánka Budková
Češi ztrácejí optimismus, uvádí deník Právo. Dvě třetiny lidí si myslí, že bude hůř. Až 65 procent respondentů průzkumu agentury STEM předpokládá, že v příštím roce se zhorší ekonomická situace. Naopak zlepšení očekává pouze 12 procent občanů. To, že se zlepší situace jejich domácnosti, předpokládá jen osm procent oslovených. Podle ekonoma Jana Švejnara se na pesimismu podílí i skutečnost, že vláda nedokáže smysluplně vysvětlit efekt reforem, které mají sloužit nejen ke zlepšení veřejných financí, což je pro většinu lidí neosobní pojem, ale i ke zlepšení jejich osobní situace.


Foto: ČTK
Za moravskou Fukušimu považuje komentář Lidových novin rozsáhlý požár ve firmě na zpracování plastů v Chropyni. Požár vypukl v noci na pátek, dosud se ho ale nepodařilo zcela uhasit. I tragédie v továrně na plasty může mít fatální dopady, píše deník. Budou je následovat i fatální politická rozhodnutí? Po havárii ve Fukušimě Německo proklelo atomovou energii. Z Maďarska jsme se loni dozvěděli, že neexistuje bezpečná odkalovací nádrž u hliníkárny. Morava nyní vzkazuje, že neexistuje bezpečná výroba plast. Máme tedy tyto výroby přemístit do neosídlených oblastí? Ne. Chropyně však připomíná jinou věc. Každá technologie, kterou používáme, s sebou nese určitá rizika. Nakolik jsou přijatelná, není věcí náboženského přikázání, ale společenské smlouvy, kterou s námi uzavírají a obnovují politici, píše se v Lidových novinách.


V Panenských Břežanech u Prahy je dodnes pohřben prvorozený syn nacisty Reinharda Heydricha. Historici se přitom domnívali, že ostatky desetiletého Klause odvezla jeho matka za války. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na badatele a publicistu Jaroslava Čvančaru, kterému to řekl při nedávné návštěvě ČR syn bývalého zastupujícího říšského protektora Heider Heydrich. Klaus, jenž za války tragicky zemřel v deseti letech, je pohřben v zarostlém parku. Klause Heydricha srazilo v říjnu 1943 nákladní auto vezoucí fotbalisty FK Čechie Panenské Břežany z nedohraného zápasu v Úžici. Chlapec boj o život prohrál. Není bez zajímavosti, že první pomoc mu poskytl židovský lékař pracující spolu s dalšími 120 vězni v areálu zámku. Gestapo i protektorátní policie řidiče nákladního auta po několika týdnech vyšetřování pustily s tím, že za tragickou nehodu nemůže. Šestasedmdesátiletý syn zastupujícího říšského protektora Heider přijel v březnu na soukromou návštěvu. Média poté přinesla zprávu, že Heydrich chce sehnat na opravu zchátralé budovy zámku, kde Heydrichova rodina za války bydlela, peníze z evropských fondů. Informace vyvolala odpor například Svazu bojovníků za svobodu. Heydrich to později popřel. Podle Čvančary se přičiněním starosty zrodila záměrná dezinformace.


Česká televize podle deníku E15 v uplynulých týdnech rozjela jeden z největších projektů, které mají zpeněžit její rozsáhlý archiv. Během následujících tří let vydá na DVD kompletně všechny seriály, jež vznikly podle předlohy scenáristy Jaroslava Dietla. Celkem se tedy bude jednat o 18 seriálových videodisků včetně takových, jako jsou Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod nebo Nemocnice na kraji města, píše E15. Na DVD se objeví i tituly, za něž byla televize i kritizována, jako Žena za pultem, Muž na radnici nebo Plechová kavalerie. "Když si odmyslíme ideologické zabarvení, tak to jsou seriály, které mají silný příběh. Dietl byl seriálový génius,"řekl E15 obchodní ředitel ČT Robert Kvapil. V letošním roce ČT vydá podle Kvapila minimálně šest seriálů včetně titulů Nejmladší z rodu Hamrů, Synové a dcery Jakuba skláře nebo Muž na radnici. Jako poslední přijde na řadu asi nejslavnější Dietlova série, právě Nemocnice na kraji města, u níž se licence uvolní v roce 2014, píše E15.