Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se věnují situaci ve společnosti Sazka.

Hospodářské noviny poznamenávají, že těžko litovat vedení Sazky nebo sportovní svazy, jejichž představitelé se na "úspěchu" Sazky dlouho vezli. Litovat naopak můžeme výherce posledního více než stomilionového jackpotu. Zopakovat podruhé výhru, kde je šance na úspěch jedna ku čtrnácti milionům, nebude zrovna ta nejjednodušší věc v životě.


"Lidé se sčítají v chaosu. Pošta akci podcenila," hlásá titulek Mladé fronty Dnes. Pošta především najala málo komisařů, kteří nestíhají, a sčítání proto nepostupuje tak, jak by mělo. Při minulém sčítání lidu obcházelo domácnosti 45 tisíc komisařů, teď celou akci zajišťuje jen 11 300 lidí. Zmatky by podle deníku mohly dokonce ovlivnit výsledky sčítání. Jako špatně připravenou vidí akci i ministr vnitra Radek John, pod kterého pošta spadá. Přičítá je chybám minulého vedení instituce. Pošta ale zatím informace, že sčítání je ve velkém skluzu oficiálně popírá. Všichni by měli formuláře dostat do 25. března a dosud platilo, že se komisaři nebo na poště musí odevzdat do 14. dubna. Stanislav Drápal z Českého statistického úřadu ale v úterý přiznal, že skutečná uzávěrka sčítání je až 19. dubna.


Foto: Evropská komise
"Vláda se odvrací od elektřiny z biomasy," píší Lidové noviny a upřesňují, že vláda chce podporovat jen teplárny a ne elektrárny na biomasu. Nový zákon, který připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu počítá s ukončením podpory výroby energií z dřevní štěpky, slámy i dalších druhů biomasy. A zásah do tohoto odvětví připravuje i ministerstvo životního prostředí, chystá změnu vyhlášky o biomase, která ukončí cenové zvýhodnění pro spalování dřevní štěpky v elektrárnách, které nezahájí provoz do konce tohoto roku. V Česku v minulých letech vyrostla tři energetická zařízení na biomasu a různí investoři nyní připravují nebo už staví 15 dalších. Odhadované náklady na jednotlivé projekty se podle velikosti pohybují od 150 milionů až po jednu miliardu korun.


Satelitní snímek japonské elektrárny Fukušima ze středy 16.března,  foto: ČTK
Deník Právo přináší článek Daneše Burketa prezidenta České nukleární společnosti, který se zabývá otázkou, zda je v Evropě důvod k protiatomové panice. Podle Burketa je situace velmi vážná, ale není možné ji srovnávat s černobylskou katastrofou. V Japonsku sehrála velkou úlohu kombinace velmi silného zemětřesení a nebývalé vlny tsunami, jedno bez druhého nebo kombinace těchto událostí s menší intenzitou by nejspíše tak ničivé následky nemělo. Obyvatele Evropy může právě toto naplňovat mírným optimismem, nemůžeme v České republice nebo Německu vyloučit zemětřesení, ale kombinace s přílivovou vlnou patří do oblasti sci-fi. "Tím nechci situaci zlehčovat a vylučovat, že poučení z Japonska nevyústí v dodatečná bezpečnostní opatření i u nás. Jednou z pozitivních vlastností jaderného průmyslu je schopnost poučit se a neopakovat chyby. Zachovejme proto chladné hlavy, počkejme na seriózní odborné vyhodnocení a protiatomové transparenty zatím nechme odpočívat ve sklepích a na půdách," vyzývá autor článku.

Mladá fronta Dnes pak ke stejnému tématu přináší názor jaderného fyzika Františka Janoucha, který upozorňuje na to, že během několika málo desetiletí dojdou zásoby ropy a automobily budou muset být poháněny elektřinou. "Odkud ji bude lidstvo brát? Bylo by skutečně velkým neštěstím pro celé lidstvo, kdyby japonská katastrofa nějak vážně ovlivnila slibně se rozbíhající renesanci jaderné energetiky ve světě." Vyvozovat z byť katastrofálního zemětřesení v jedné zemi nějaké závěry o budoucnosti jaderné energetiky by podle Janoucha bylo velkou chybou a osudovým omylem.


Hospodářské noviny uvádějí, že zateplování domů vytvořilo v Česku tolik pracovních míst, že by to zaměstnalo celé jedno město. Kvůli ekologickým programům Zelená úsporám a Panel vzniklo totiž 25 500 nových pracovních úvazků na dobu alespoň jednoho roku. Studii na toto téma vypracoval člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník a deník ji exkluzivně získal. Materiál Zámečník vypracoval spolu s ekonomem Janem Hlaváčem pro Hnutí DUHA. Do výsledku nebyly zahrnuty jen prováděcí firmy, ale i všechny ostatní profese, které se na zateplování "nabalily." Tedy např. projektanti, výrobci izolace nebo oken a topení. Program Zelená úsporám se ale potýká s problémy a do konce října je pozastaven.